EHYT argumentoi etämyynnistä – olutjärjestöt ärähtivät
Ehkäisevä päihdetyö EHYT kertoi tänään tiedotteesaan, miksi alkoholijuomien etämyyntiä ei tulisi sallia suomalaisille pienpanimoille. Sekä Pienpanimoliitto että Olutliitto vastasivat nopeasti sosiaalisessa mediassa tuomiten osan EHYT:n väitteistä jopa valheellisiksi.
Eniten olutjärjestöt kohahtivat EHYT:n tiedotteessa olevasta kohdasta, missä annetaan virheellistä tietoa alkoholin etämyynnistä. Tiedotteesta saa sen kuvan, että etämyyntiä oltaisiin sallimassa vain kotimaisille pienpanimoille. Sekä Pienpanimoliitto että Olutliitto kertovat vastineissaan, että tämä on täysin väärä tieto ja että alkoholia on saanut ostaa jo aikaa sitten toisesta EU-maasta kotiin asti toimitettuna.
Nyt vallalla oleva alkoholilaki ei mahdollista etämyyntiä Suomen sisällä, vaikka se on mahdollista EU:ssa ja Suomessa saa tilata alkoholijuomia toisesta EU-maasta. Suomen sisäisen myynnin pienpanimolta kuluttajille on tapahduttava myyntiluvan saaneessa pienpanimossa paikan päällä. Sekä Pienpanimoliitto että Olutliitto katsovat, että tämä asettaa kotimaiset pienpanimot epäreiluun asemaan kansainvälisten yritysten kanssa.
Tällä hetkellä lain mukaan alle 500 000 litraa vuodessa tuottavat käsityöläispanimot saavat myydä tuotteitaan suoraan kuluttajalle 12 % asti omasta myymälästä, kun taas alle 15 000 000 litraa tuottavat pienpanimot saavat myydä maksimissaan 5,5% tuotteita kuluttajille omasta myymälästään.
Mahdollisen lainmuutoksen toteutuessa etämyyntiluvan saanut pienpanimo saisi kuljettaa tai kuljetuttaa itse tuottamansa alkoholituotteen suoraan asiakkaan kotiovelle ympäri Suomea tai kuluttaja saisi tilata oluet lähimpään pakettitoimipaikkaan. Vielä ei tiedetä, kuuluuko tähän tiettyjä alkoholiprosenttirajoja vai muita ehtoja. Pienpanimoiden etämyynnistä on luvattu päättää toukokuun aikana ja asia on tällä hetkellä valmistelussa.
Kun puhutaan kotimaisten pienpanimoiden myynnistä, itse litrat eivät ole suuria. Suomessa oluen myynti on noin 360 miljoonaa litraa ja pienpanimo-olutta myydään noin 22 miljoonaa litraa. Olutliitto kommentoi pienpanimo-oluiden myös olevan keskimäärin hintapisteeltään korkeahkoja, joten kuluttajat luultavimmin ostavat niitä nimenomaan maun, ei määrän takia.
EHYT:n argumenteissa nousee myös esille etämyynnin lähetysten valvonta ja henkilöllisyyden todistaminen. Tässä Olutliitto ja Pienpanimoliitto eivät näe käytännön ongelmaa, koska tälläkin hetkellä kuluttaja voi tilata lähimpään pakettipisteeseen tavaraa, jonka hakeminen edellyttää henkilöllisyyden tarkistamista. Myös pienpanimoiden etämyyntilähetysten kanssa voidaan toimia samalla tavalla. Kotiinkuljetuksen ollessa kyseessä, voidaan tarkistaa myös kuljettajan toimesta vastaanottajan mahdollinen päihtymystila ja henkilöllisyys. Kuljetusyhtiö Matkahuolto on ilmoittanut pystyvänsä järjestämään pienpanimotuotteiden jakelun viranomaisten vaatimalla tavalla.
Pienpanimoliitto katsoo, että etämyynti auttaisi pienpanimoiden taloutta ja Olutliitto taas on sitä mieltä, että etämyynti palvelee suomalaisia oluenkuluttajia ja Olutliiton jäsenseurojen jäseniä, heidän päästessä näin maistelemaan oluita ympäri Suomea.
Pienpanimoliitto on ehdottanut etämyynnin sallimista vuoden 2020 loppuun saakka, kuten myös kansanedustaja Jari Myllykoski (vas) lakialoitteessaan, jonka allekirjoitti 110 kansanedustajaa. Olutliitto on tukenut molempia aloitteita.
Pienpanimoiden etämyynti etenee – Hallitus päättää myynnin sallimisesta toukokuussa
Olutliitto vaatii luottamusta ravintola- ja juoma-alan toimijoihin!