Juomatutka Juomaposti
Juomaposti Arctic IPA Olutposti paraatibanneri

Cascara – kahvin sivuvirrasta omaksi tuotteekseen

Helsinkiläinen kahvipaahtimo Kaffa Roastery aloitti kahvimarjan kuorien eli cascaran myymisen ja tuotekehittämisen. Tavoitteena on, että nyt tätä aliarvostettua kahvin valmistuksen sivuvirtaa pysyttäisiin hyödyntämään monipuolisesti vaikka juomissa tulevaisuudessa.

Kahvimarjan hedelmäliha ja kuoret, cascara, poistetaan itse siemenen eli kahvipavun päältä valmistuksessa. Raaka-aine on jo pitkään jäänyt arvostuksessa kahvipapujen varjoon. Alihyödynnettyä cascaraa jää hukkaan merkittäviä määriä, sillä maailmassa syntyy kahvintuotannon sivuvirtana sitä arviolta noin 5 miljoonaa tonnia vuosittain. EU:ssa cascaran myynti juomakäyttöön on ollut mahdollista vuodesta 2022 lähtien.

Kaffa Roastery on helsinkiläinen kahvipaahtimo, joka sanoo kahvimarjan kuoren myynnin olevan vastuullisuusteko. Perimmäisenä ajatuksena on luoda raaka-aineelle lisää kysyntää ja sitä kautta kahvinviljelijöille toinen tulonlähde kahvipapujen rinnalle.  -Ilmastonmuutos ja sään ääri-ilmiöt lisäävät kahvinviljelyn riskejä. Cascaraa syntyy joka tapauksessa viljelyn sivuvirtana, joten sen myyminen elintarvikekäyttöön on viljelijälle järkevämpää ja kannattavampaa kuin käyttäminen esimerkiksi lannoitteen seassa, kertoo Kaffa Roasteryn toimitusjohtaja Svante Hampf.

Kaffa Roasteryn tavoitteena on myydä kuivattua kahvimarjan kuorta, cascaraa, yksi kappale per kaksi myytyä kahvipapua vuoteen 2030 mennessä. Määrä perustuu siihen, että jokaisessa kahvimarjassa on sisällä yleensä kaksi kahvipapua. Tavoite on kunnianhimoinen, sillä cascara on vielä monille tuntematon raaka-aine.

Hampf povaa cascarasta uutta kahvilatrendiä, joka voi tulevaisuudessa haastaa jopa matchan: – Luonnollisuus ja vastuullisuus ovat isoja trendejä tällä hetkellä, ja elintarvikkeissa nähdään enemmän ja enemmän sivuvirtojen hyödyntämistä. Terveysintoilijoille cascara on kiinnostava asia, sillä siinä on paljon antioksidantteja. Makunsa puolesta se toimii hyvänä pohjana esimerkiksi mocktaileissa. Vain taivas on rajana eri juomien kehittelyssä.

Cascarassa on myös runsaasti kuituja ja se on luontaisesti hieman makea.

Cascara-kuumauutosta.

Cascarasta teetä ja juomapohjia

Tällä hetkellä Suomessa ei ole valmiita cascaraa hyödyntäviä elintarvikkeita, mutta nyt cascaraa saa ostaa kuivattuna Kaffa Roasterystä. Lisäksi Kaffa Roasteryllä työskentelevä lahtelainen Anemone Aaltonen osallistuu Suomalainen menestysresepti -ohjelman uuden kauden 2026 alkukarsintoihin cascaraa, hyödyntävällä juomalla.

Cascaran maku on hieman luumuisa ja muistuttaa mustaa teetä, ja sitä voikin käsitellä samalla tavalla kuin teetä. Erityisesti luonnollisista ja vastuullisista juomista kiinnostuneille henkilöille raaka-aine on loistava, sillä siitä voi luoda monenlaisia lämpimiä ja kylmiä juomia.

Yksi hyvistä tavoista on onkin tehdä juomasta teetä, joko kuuma- tai kylmäuutoksena ja käyttää sitä pohjana juomiin, siirappeihin, cordialeihin, vaahtoihin tai nauttia sellaisenaan vaikka makeutuksen kera. Kofeiinia cascarassa on noin 1/3 kahviin verrattuna, suunnilleen saman verran kuin kofeniinissa.

Kaffa Roastery maistatti cascaraa lämminuutosteenä, jolloin maku on hieman luumukeittoinen ja mausteinen, sekä kahtena erilaisena kylmänä juomana.

Cascara-teetä.

Toinen juomista, alkoholiton, inkiväärin makuinen Cascara Soda on valmis virvoitusjuoma makunsa puolesta ja klassikkodrinkki Negroni saa taas mukavaa hedelmäisyyttä cascarasta. Molempia toivottiinkin myöa Kaffa Roasteryn kahvilavalikoimaan.

Alkoholiton inkivääri limonadi ja Cascara Negroni.

Kuvat: Anikó Lehtinen