Arden arviot: Kesä ja alkusyksy 2023
Lahjomaton olutarvioijamme, Arde arvioi -blogin Ari Juntunen otti käsittelyyn loppukesän oluet viimeisimmässä Olutposti-lehdessä. Nyt arvioita voi lukea myös netistä!
Englanti, Liverpool: Azvex Strange Orrery
7,0 % ***½
Nottinghamin Neon Raptorissa aiemmin vaikuttanut Adam Henderson on kerännyt ansaittua mainetta Azvex-panimollaan. Nimi on muuten täysin keksitty, sana azvex ei tarkoita mitään. Brändin nimellä on haluttu maksimoida erottautumista ja nettihaettavuutta. Myös orrery on harvinainen sana, mutta se tarkoittaa aurinkokuntamallia. Strange Orrery on samea IPA, humalina Citra, Strata ja Simcoe. Aromeissa on raikasta sitrusta ja herukanlehtiä, myös bensiinin viehkoa tuoksua. Puhtaan mehuista makua hallitsevat kuivat sitruksiset vivahteet, greipistä satsumaan. Jälkimaku ei enää tuota lisäarvoa, mutta oikein hyvältä muuten maistuu.
Englanti, Manchester: Cloudwater J.W. Lees Cascading
6,0 % **
Manchesterin moderni craft-legenda Cloudwater on lyöttäytynyt yhteen paikallisen lähes 200 vuotta vanhan perinnepanimon Leesin kanssa. Sessio-IPAssa on poikkeuksellisen mielenkiintoinen humalasekoitus. Cascade-humalia kaikki, mutta kolmesta eri maasta. Alkuperäistä amerikkalaista, paikallista UK Cascadea ja vielä Uuden-Seelannin Cascade-variaatiota. Sameassa oluessa tuntuvasti sitrustuoksua, mutta maku on ikävästi tunkkaisempi. Vihanneksisuus peittää raikkaammat hedelmäiset vivahteet. Runsasmuotoinen katkeruus ei kuitenkaan pelasta kokonaisuutta.
Englanti, St Austell: St Austell Big Job
7,2 % ****
Cornwallilaisen St Austellin panimon sessio-IPA Proper Job on ollut Suomessa nykyisen maitokauppavalikoiman huipputuotteita. Panimo tekee myös täysvahvaa IPAa Big Jobia, jota se tosin kutsuu Double IPAksi. Kun Proper Job on ”powerfully hopped”, niin Big Job on puolestaan ”massively hopped”. Panimo on tunnettu Maris Otter -maltaan suosijana, niin tässäkin tapauksessa. Humalat eivät ole paikallisia, katkeruus irrotetaan amerikkalaisesta Nuggetista ja aromeja antavat Cascade, Citra ja Centennial. Täysin kirkasta ja hyvin vaaleaa olutta. Tuoksusta löytyy pehmeää makeaa hedelmäisyyttä, aprikoosia tai persikkaa, myös karamellisuutta. Kuivassa maussa on Maris Otterin tuttua keksimäisyyttä monimuotoisen hedelmäisyyden rinnalla, passionia, litsiä, sitruksia, karviaismarjaakin. Homma viedään loppuun asti, katkeron purentaakin löytyy mukavasti. Miellyttävä kokonaisuus.
Espanja, Madrid: La Quince Salama Stranger Fog
8,0 % ***
Suomalaisista panimoista varmaan espoolainen Salama tekee tällä hetkellä eniten yhteistyöoluita ulkomaalaisten kumppanien kanssa. Tässä yksi esimerkki madridilaisen La Quincen isännöimänä. Tupla-NEIPA, jossa käytetty pelkästään Uuden-Seelannin humalia: Riwaka, Rakau, NZ Cascade ja Nelson Sauvin. Puhdasoppisen sameassa ja vaaleassa oluessa on mausteisen voimakas tuoksu, jopa hieman happamuutta. Maussa happamuus ei häiritse, pehmeästi mango, persikka ja passion tuottavat mehuisen ja kuohkean kokonaisuuden. Loppujen lopuksi siis kunnon tavaraa. Jälkimaku on selvästi kuivuva, mutta varsinaiseen katkeruuteen asti ei kuitenkaan ylletä.
Irlanti, Newtown Mount Kennedy: Wicklow Wolf Heff Bezos Hopfenweisse
6,5 % **½
Huonoissa olutnimissä kilpailu on tunnetusti kovaa, mutta irlantilaisen Wicklow Wolfin Heff Bezos on kyllä varteenotettava kontenderi. Amazonin omistajan nimen väännös viitannee siihen, että oluen tyyli on saksalainen suodattamaton vehnäolut hefeweizen. Asiaan kuuluu, että kyseessä ei ole tyylipuhdas yksilö vaan voimakkaammin humaloitu variaatio hopfenweisse. Amerikkalaishumalat Citra, Idaho 7 ja Talus on valjastettu aromituotantoon, katkeruusarvo on kevyehkö 30 IBU. Keltainen samea liemi tuoksuu pippurisen mausteiselle, tuttua esterisyyttä myös. Ei siis juuri poikkea perusvehnästä. Kuivasta mausta sentään löytyy sitrushedelmäisyyttä mausteisuuden ohella. Puhdaspiirteinen olut, jonka tyhjähkössä jälkimaussa ei katkeruutta erotu. Periaatteessa miellyttävä tuote, mutta vehnähiivan kanssa kamppailu olisi vaatinut huomattavasti runsaampaa humalointia.
Irlanti, Ballyfermot (Dublin): Whiplash Embrace The Daylight
6,3 % ***
Whiplash aloitti kiertolaisena, mutta nyt toimitaan omassa panimossa Dublinin länsilaidalla. Black IPAan on valittu USA:n länsirannikon kaikkein klassisimmat C-humalat Cascade, Columbus, Centennial, Chinook. Mustan oluen tuoksua hallitsee kuitenkin maltaista nouseva suklainen aromi. Maussa on sitten paljon kuivempi ote, paahteisuutta havaittavasti, mutta ei voimakkaasti. Sitrushedelmäisyys on dominoivin vivahde. Jälkimakuun ei riitä kovin paljon potkua, mutta ujohko katkeruus viimeistelee oluen. Hyvä juotavuus, vaikka ollaan enemmän täyteläisyyden kuin ohuuden puolella.
Kanada, Caledon (ON): Badlands Gaze 2023
8,2 % ***½
Badlands Brewing kuulostaa nimensä perusteella sijaitsevan keskellä preeriaa jossain Nebraskassa tai Dakotassa. Peltojen keskellä maatilalla se onkin, mutta Kanadan Ontariossa Toronton ulkopuolella. Tupla-IPAssa on humalina tutut toimijat Mosaic, Simcoe ja Nelson Sauvin. Sameaa vaaleaa kaunista nestettä. Tuoksu on intensiivisesti ja raikkaasti sitrushedelmäinen. Pehmeän puhtaassa kuivassa maussa appelsiinimäisyyteen sekoittuu pehmeämpien trooppisten hedelmien kaltaisia ominaisuuksia. Katkeruutta ei todellakaan ole paljoa, mutta lievää makua sielläkin on. Ei kovin omaperäinen, mutta nautinnollista tavaraa ilman muuta.
Kanada, Ayr (ON): Willibald Farm See Thru
5,2 % ***½
Toisenkin kanadalaisen maatilapanimon oluita on saapunut Suomeen. Willibald Farm sijaitsee Ontarion sydänmailla lähellä Ayrin kylää 50 km Hamiltonista länteen. Farmi aloitti tislaamona ja toimintaa lajennettiin panimolla 2019. Moderneja sameita sumukaljoja tehdään, mutta See Thru on nimenmukaisesti läpinäkyvän kirkas helles lager, vaikka suodattamaton onkin. 10 viikon kypsytys. Maltainen tuoksu saattelee täyteläisen maukasta makua, joka pysyy miellyttävän kuivana ja saavuttaa lopuksi kohtuullista katkeruuttakin. Ei nyt aivan saksalaisten klassikkojen tasolla, mutta oikein hyvä suoritus.
Liettua, Sakiškės: Sakiškių Putojantis vynas
11,5 % *½
Erikoisempi tapaus Vilnan lähettyviltä, Suomessa myynnissä termillä Malted Sparkling Wine. Italialaista Muscat-rypälemehua lisätty mallaspohjaiseen käymistuotteeseen. Kirkas valkoviinimäinen ulkonäkö, ei kuohuvaa. Varsin makeaa tuoksua erittävä juoma. Hiilihappoinen ja hedelmäinen maku on myös varsin makea, suhteellisen raikkaasti. Kokonaisvaikutelma on hyvin viinimäinen, tuskin sokkomaistelussa olueksi tunnistaisi. Alkoholi kyllä peittyy, ei maistu muutenkaan erityisen epämiellyttävältä. Oluiden perinteiset vahvuudet kyllä puuttuvat kokonaan.
Puola, Varsova: Funky Fluid Cloudy NEIPA
7,2 % **½
Puolalaisen craft-oluen tarjonta Suomessa on ehkä hieman hiipunut muutaman vuoden takaisesta, mutta Funky Fluidia on edelleen varsin säännöllisesti tarjolla. Pilvinen IPA on maustettu tutulla humalatriolla (Citra, Mosaic ja Amarillo) ja näyttää asianmukaisen samealta. Tuoksussa on raikkaasti sitrushedelmäisyyttä. Maussa korostuvat appelsiini, klementiini ja ehkäpä veriappelsiinikin, mutta eivät kovin intensiivisesti. Suhteellisen vahva olut jää jotenkin huojuvan ohueksi. Mallasrunko ei jostain syystä kunnolla tue kokonaisuutta. Katkeruuttakaan ei keräänny jälkimakuun.
Puola, Varsova: Magic Road Won’t You Tell Me Your Name?
7,6 % ***
Magic Road on Funky Fluidin tapaan sopimusvalmistaja Varsovasta. Panimo kutsuu tätä olutta New England DIPAksi, mutta vahvuus ei täytä tupla-IPAn kriteerejä. New England -termikin harhaanjohtava, koska on olut on täysin kirkasta. Citran ohella käytössä on pahamaineinen Sabro-humala. Kultainen väri, varsin mausteinen tuoksu. Maku on täyteläinen, hallitsevasti sitrushedelmäinen, ei paljoakaan trooppisempia vivahteita. Olut etenee kuivemmaksi ja päättyy kunnolliseen katkeruuteen. Loppujen lopuksi raikasta ja puhdasta west coast -tyylistä IPAa. Sabron piparminttuisuus ei nyt päässyt häiritsemään, tuoksussa se varmaankin tuntuu.
Ranska, Nancy: Hoppy Road Exile on Fitzroy
8,0 % ***½
Entisestä Lothringenin Nanzigista saapuva Hoppy Road ei vaikuta tekevän erityisen saksalaistyylisiä oluita. Exile on Fitzroy -nimi tuntuisi viittaavan toisaalta Melbournen Fitzroy-kaupunginosaan ja toisaalta Rolling Stonesin klassikkotuplaan Exile on Main Street. Tupla on myös IPAkin, vahvuudeltaan juuri ja juuri. Oluen esikuvat tulevat USA:n koillisosista, vaaleaa ja sameaa. Tuoksu on varsin laimea. Maussa on sitten minttua raikkaan kirpeän hedelmäisyyden rinnalla. Kuiva kokonaisuus, hyvä juotavuus, ei juurikaan katkeroa. Käytetty humalasekoitus on Ekuanot, Sabro, HBC 472 ja Cashmere.
Ranska, Bois-d’Arcy: O’Clock Checkpoint #24
8,0 % **½
Pariisin länsipuolelta toinen ranskalainen kevyt tupla-IPA, mutta tämä on länsirannikon tyyliin täysin kirkasta. Mausteina tyylisuunnan kantaisähumala Cascade, pihkapommi Chinook ja modernimpi kukkaisuuden levittäjä Loral. Tuoksu pysyy varsin maltaisena. Maussa on hyvin kuohkeutta ja täyteläisyyttä, karamellisuuttakin, karviaismarjan vivahteita. Hedelmäisyys on yleisluontoisempaa, ei korostetusti sitruksista tai trooppisten hedelmien makeampaa pehmeyttä. Chinookin pihkaisuus tuo mukavaa havumetsien tunnelmaa, mutta katkeruus jää puuttumaan.
Ranska, Vendargues: VNDL Super Smash Hops
6,5 % **
VNDL-lyhenteen taakse kätkeytyy Brasserie Vendale, joka sijaitsee samassa tuotantotilassa Etelä-Ranskan Montpellierin lähiössä kuin tunnetumpi tekijä Prizm. VNDL kertoo keskittyvänsä enemmän klassisiin oluttyyleihin, kun taas Prizm luottaa humalapommeihin. Hieman ristiriitaisesti tässä kevyehkössä IPAssa on räväkkä nimi ja poikkeuksellisen pitkä lista humalalajikkeita: Azacca, Amarillo, Citra, Simcoe, Mosaic, Idaho 7, Ekuanot ja Cashmere. Ehkä jämiä kaavittu pakastimen pohjalta. Sameaa, mutta varsin tummaa juomaa. Tuoksu ei ole mitenkään intensiivinen, yleistä hedelmäisyyttä hailakasti. Mautkin jäävät laimeiksi, ohut runko, trooppisten hedelmien häilyvää tuntumaa, ei katkeruutta. Ei mitään virhemakuja, hyvä puhtaus ja juotavuus, mutta enemmänhän makua pitäisi olla.
Ruotsi, Örebro: Närke Örebro Bitter
5,9 % ***
Närken maakunnasta nimensä ottanut Närke Kulturbryggeri on perustettu jo 2003 ja pinnistelee edelleen voimissaan. Kotikaupungille nimetty Örebro Bitter on tainnut olla yhtä kauan repertuaarissa. Esikuvat ovat selkeitä, bitterien vahvemmassa päässä liikutaan. Väri on suhteellisen tumman punaruskea. Ei sameutta tietenkään. Maku on pääosin maltainen, ei niin paljon pähkinäisyyttä kuin esim. Fuller’sin ESB:ssä, hedelmäisyyttä kyllä irtoaa. Puhdasta ja kuohkeaa juomaa, joka kääntyy loppusuoralla mukavaan katkeruuteen. Ehkä hieman yksioikoisempi kuin tyylin suurimmat klassikot, mutta oikein miellyttävää.
Saksa, Wiernsheim: Adler-Bräu Leopils
4,8 % ***
Saksankielisessä Euroopassa on kymmeniä Adler-nimisiä panimoita, joista tämä Baden-Württembergin käpykylän tuotantolaitos on tuntemattomimpia ja pienimpiä. Helsinkiläinen Flow Bar on sieltä kuitenkin tuonut oluita tarjolle. Leopils on suodattamaton böömiläistyylinen pils, joka näyttää kuitenkin hyvin kirkkaalta. Maltaista ja pehmeää täyteläisyyttä, kevyesti yrttinen, ehkä jopa hieman hedelmäisyyttä pirskahtelee. Jälkimaun katkeruuteen ei ole satsattu, mutta puhdaspiirteistä janojuomaa tämä on svaabialaiseen tyyliin. Mukava, että Saksan pieniä perinnetuottajia ei unohdeta täällä pohjoisessakaan.
Saksa, Viereth-Trunstadt: Kundmüller Kräusen Hell
4,9 % ****
Viereth-Trunstadt on pieni kunta Pohjois-Baijerin Frankenissa, aivan olutparatiisi Bambergin kupeessa. Siellä Weiher-pikkukylässä toimiva Kundmüllerin panimo käyttää usein oluiden nimissään Weiherer-etuliitettä. Tämän suodattamattoman lagerin nimestä Weiher on kuitenkin unohdettu. Kräusen kyseessä eli hiivatulla vierteellä tehty jatkokäyminen. Kultaisen värisessä oluessa seittimäistä utua. Todella voimakas maltainen aromi, ehkä vähän pähkinäisyyttäkin mukana. Täyteläinen maltainen maku, kevyehköä hedelmäisyyttä ja lievää pähkinää todellakin. Tuntuva katkeruus saattelee erinomaisen oluen loppupuolta.
Saksa, Lyypekki: Sudden Death Herr Ober! Noch Ein Cottbuser Bier!
6,3 % **½
Itäisellä saksankielisellä alueella on säilynyt useampia vanhoja oluttyylejä kuten berliner weisse, gose, lichtenhainer, grätzer ja jopenbier, joissa ei ole annettu baijerilaisen puhtauslain rajoittaa mielikuvitusta. Lyypekkiläinen moderni panimo Sudden Death on nyt elvyttänyt Cottbusin oluen, jolla on hämärä historia. Hunajaa ja sokeria siihen kuitenkin tiedetään käytetyn. Niitä on tässäkin vaaleassa sameassa oluessa. Tuoksu on neutraalin maltainen. Täyteläisen maltainen on makukin, hieman keksimäisyyttä, mutta ei kovinkaan paljon makeutta. Yllättävänkin neutraali, heikko katkeruus, ei maultaan poikkea erityisemmin baijerilaisesta märzenistä.
Serbia, Belgrad: Dogma Flying Dog Flying Dogma Galaxy IPA
6,7 % *½
Serbian ja USA:n välit eivät ole ongelmattomat, mutta serbialaisen Dogman kollaboraattorina Galaxy IPAssa on ollut jo 1990 Coloradossa perustettu Flying Dog, joka nykyisin vaikuttaa pääosin itärannikolla Marylandissa. Sinkkuhumala-IPAssa on kuluneen vitsin mukaisesti 6,66 % ja 65 katkeruusyksikköä. Hieman sameassa oluessa tuntuu lähinnä karamellisia aromeja. Maltainen maku jää varsin karkeaksi, hedelmäisyys hyvin hintelää, ei erityisemmin katkeruuttakaan. Kokonaisuutena siis varsin mauton ja kulmikas suoritus. Ehkä kemiat eivät kohdanneet, ehkä syyt vaisuuteen muualla.
Tanska, Gørløse: Dry & Bitter Tuju Where The Slime Lives
6,0 % **½
Keski-Sjellannin ja Etelä-Karjalan panimot ovat yhdistäneet voimansa kevyessä sumukaljassa. Humalina hyvämaineiset Citra, Motueka ja Strata. Vaaleaa sameaa kaunista juomaa. Tuoksussa ei aivan odotettuja trooppisten hedelmien aromeja, enemmän pikemmin viljaisuutta. Maku on mehuisempi, mutta maltaisuutta on enemmän kuin tässä tyylissä yleensä tulee vastaan. Edetessään varsin täyteläinen maku muuttuu hedelmäisemmäksi. Katkeruutta ei jälkimausta löydy. Suhteellisen toimiva kokonaisuus, mutta kalpenee useimpien Tujun omien oluiden rinnalla.
USA, Providence (RI): Long Live Beerworks DDH Heart Of A Champion
8,5 % ****
Rhode Islandin pikkuosavaltiosta Uudesta-Englannista alueen nimikko-olutta NEIPAa vahvemmassa muodossa. Kahdesti kuivahumaloidun oluen mausteina koetellut lajikkeet Amarillo, Galaxy, Mosaic ja Nelson Sauvin. Läpitunkemattoman samean juoman tuoksua hallitsevat mangon, melonin ja passionin aromit. Maku on täyteläistä mehuista nektaria, jossa persikkaiseen ja aprikoosimaiseen runkoon sekoittuu appelsiinin ja satsuman kuivempaa otetta. Pehmeää ja kuohkeaa, erinomainen juotavuus tässä vahvuudessa. Katkera kruunaava jälkimaku seoksesta puuttuu, mutta muuten erittäin mallikasta.
USA, Longmont (CO): Oskar Blues Double Dale’s
9,0 % ***
Coloradon Oskar Blues -panimon Dale’s Pale Ale oli 20 vuotta sitten ensimmäinen tölkkiin pakattu amerikkalainen craft-olut. Merkkipäivän kunniaksi panimo teki klassikostaan tupla-version. El Dorado ja Talus valjastettu humaliksi, katkerolukema vahvassa oluessa 65. Hieman utuisesta ruskeasta liemestä leijailee humalista huolimatta vanhan koulun maltaisia ja pihkaisia odöörejä. Maltainen on makukin, rinnalla perushedelmäisyyttä. Kokonaisuus pysyy miellyttävän kuivana ja loppuhuipennuksena löytyy lievästi katkeruutta. Erinomainen juotavuus.
USA, Broussard (LA): Parish Murphy
7,6 % ***½
Louisianan Bayou Countryn rämealueen keskeltä saapuu Parish Brewingin vahva sumukalja, joka on omistettu edesmenneelle Murphy-panimokoiralle. Sumua sekoittavat Citra, Strata ja Idaho 7. Tällä kertaa vahvimpina aromeina esiin kohoavat sitrushedelmäiset tuoksut. Raikkautta ja tuoreutta on riittämiin. Maussa on puhtaita ja monimuotoisia vivahteita, joissa risteilevät erilaisia hedelmiä mukailevat aistimukset. Mehuisa kokonaisuus pysyy kuivana, juotavuus on hyvää ja loppuvaiheessa mukaan tulee hieman katkeraa jälkimakuakin. Oikein tasapainoinen suoritus.
SESONGIN PARAS: Kundmüller Kräusen Hell ****
Arviot ilmestyneet Olutposti 3/23 -lehdessä.
Katso lisää: