Viskin ja oluen maailmoja Draft & Craft Cruise -risteilyllä
Juomapostin olutarvioija, bloggari Ari Juntunen osallistui viski- ja olutaiheiselle Silja Symphonyn Draft & Craft Cruise -risteilylle, joka pidettiin 11-13.12.2024. Lue miten Arde uppoutui laivalla viskin ja oluen maailmaan!
Tallink Silja järjesti viski- ja olutpainotteisen erikoisristeilyn joulukuussa Helsingin ja Tukholman väliä seilaavalla Silja Symphonylla. Tapahtuman pääfokuksessa olivat virolaiset panimot Põhjala ja Pühaste sekä blended-viskeihin keskittyvä Compass Box.
Risteilyn runkona oli messutapahtuma Draft & Craft Fair, jossa oli noin 20 näytteilleasettajaa. Suomalaisista toimijoista mukana olivat Olvi & Helsinki Distilling Company, Kyrö Distillery, Teerenpeli, Sinebrychoff, Momentin ja Hiisi.
Messujen olutpuolella korostuivat virolaiset oluet, mielenkiintoisia uutuuksia oli saatavilla Põhjalan ja Pühasten ohella myös Anderson’sin ja Óllenautin tiskeiltä. Pühasten uusi doppelbock Sarvik ja brittiläisen Rivingtonin kanssa tehty tripla-IPA Spectrum Shift olivat erinomaisia. Anderson’sin baltic porter Kuutõbine ja Óllenautin imperial stout Van Der Mölder eivät paljoa jälkeen jäänyt. Jälkimmäisessä oluessa oli yhteistyökumppanina jo edesmennyt hollantilainen Meuleneind-panimo.
Itämeren saaripanimoista paikalla olivat Spendrups-konserniin kuuluva Gotlands Bryggeri sekä pohjoissaksalainen Rügener Insel-Brauerei, jonka tarjonta oli ehkä messujen kiehtovinta. Saksalaisen perusvalikoiman ohella valmistetaan belgialaisia, Itämeren alueen, brittiläisiä ja amerikkalaisia oluttyylejä. Baltic Tripel oli varsin persoonallinen tulkinta trappistityylistä ja Baltic Stout tavoitteli itämerenportereiden vivahteita. Repertuaarin kruununa oli samppanjahiivalla pullossa käyvä Quadriga-olut.
Messujen ohella risteilyyn kuului lukuisia Master Class -luentoja, joissa juomavalmistajat esittelivät ja maistattivat tuotteitaan. Suosituimmassa sessiossa Põhjalan Head Brewer Martin Vahtra esitteli Noblessnerin entisellä sukellusvenetelakalla valmistettuja vahvoja tynnyrikypsytettyjä oluita. Kaikki olivat monimuotoisia ja maistuvia. Konjakkikypsynyt imperial porter More Than Amber käynnisti istunnon täyteläisen sherryisenä. Rob Roy -cocktailin vermutti ja skottiviski ryydittivät Virvatuli-nimisen imperial gruitin yrttisyyttä. Joukon ainoa hapanolut oli norjalaisilla kirsikoilla maustettu The Cherry Of The Eye, johon oli lisätty virolaisia omenoita ennen samppanjakypsytystä. Salted Caramel Strong Ale Moonlit Nights oli yli vuoden tammessa oleskeltuaan varsin lakritsinen, joskaan ei kovin salmiakkinen. Koko joukon vaikuttavin olut oli hollantilaisen Moersleutel-panimon kanssa yhteistyössä tehty Kyrön ruisviskitynnyreissä kypsynyt imperial oatmeal stout Dark Engineering.
Pühasten Helen Aasmannin Master Classissa olivat esillä myös vahvat tynnyrikypsytetyt Silver Series -oluet, mutta ne paritettiin panimon hedelmäisten sour-oluiden kanssa. Kontrasteista syntyi mielenkiintoisia synteesimakuja, mutta ehkä kovin eripariset oluet myös söivät toistensa tehoja. Vain kolmeprosenttisen Radiant Revel -sourin jälkeen vahvassa Salzstoutissa tuntui suolan ohella alkoholin poltettakin. Vaniljaa, karpaloa ja omenaa sisältävä Särts oli niin makea, että sen jälkeinen imperial stout Aetheria tuntui hyvinkin kuivalta. Paras yhdistelmä oli mustaherukkaisen Midnight Gigglen kohtaaminen kahvikeksisen Beans & Biscuits -nimisen bourbonkypsyneen imperial stoutin kanssa.
Viskitarjontaan en ehtinyt paneutua muuten kuin osallistumalla Compass Boxin Michael Stephensonin vetämään viski-illalliseen laivan Bon Vivant -ravintolassa. Yhtiön viskit paritettiin neljän eri ruokalajin kanssa. Erityisen hyvin toisiaan tukivat hedelmäinen kampasimpukkacarpaccio ja Orchard House. Lampaanpaistin kylkeen sopi hyvin turvesavuinen Peat Monster ja toinen savuviski Secrets of Smoke sparrasi juustolautasta. Monimuotoinen Travelling Circus saatteli illallisen loppuun suklaajuustokakun ja sorbetin seuralaisena. Compass Boxin viskien erikoisuutena on alan käytännöistä poikkeava avoimuus. Tiedot lopputuotteen raaka-aineista ja sekoitussuhteista ovat saatavilla yksityiskohtaisesti.
Kokonaisuutena kyseessä oli oikein mielenkiintoinen tapahtuma viljapohjaisista juomista kiinnostuneille. Aivan toisenlaisenkin ohjelman olisi voinut valita viskeihin keskittyen. Tapahtumassa oli kiintoisaa jutella myös sellaisten “tavanomaisten” risteilyvieraiden kanssa, joita ei välttämättä muissa juomatapahtumissa tapaa.
Teksti ja kuvat: Ari Juntunen
Tulossa myös Kupliva viiniristeily