Vienna lagerin jäljillä Wienissä 

Wien on tunnettu kahviloistaan ja leivoksistaan, mutta antaa se paljon myös olutmatkaajalle. Pienet hauskat olutbaarit kutsuvat tuopille ja olutbongari voi ottaa punaiseksi langaksi vaikka kaupungin oman oluttyylin, vienna lagerin metsästyksen!

Vienna lagerin tai suomalaisittain vieniläistyylisen lagerin luoja on Itävallan panimoylpeys Anton Dreher, joka opiskeltuaan sekä Saksassa että Isossa-Britanniassa, kehitti uuden oluttyylin. Hän yhdisti saksalaisen lager -tyylin englantilaiseen mallastukseen, joka toi maltaalle karamellimaista makua ja poltetun sokerin väriä. Tämä uusi oluttyyli herätti reippaasti huomiota ja voitti palkintojakin. Aluksi tyyliä kutsuttiin märzeniksi, kaupungin mukaan se nimettiin vasta hieman myöhemmin.

Panimo, jossa Dreher kehitti oluttyylinsä, on ollut olemassa jo ennen häntä. Vuonna 1632 nyky-Wienin viereen perustetun Schwechater -panimon yksi päätuote on edelleen vienna lager. Yli 20 vuotta oluen parissa työskennellyt panimomestari Andreas Urban kierrätti panimossa, jossa historia humisee useimmassakin kohdassa, esillä on nimittäin sekä Dreherin aikaisia panimoesineitä että valokuvia. Urban kertoikin, miten viennä lager edelleen määrittää panimoa, vaikka nyt oluita tehdään monia sekä itse että pullotetaan muille. Panimon vieressä on oma ravintola, joka tuntui lounasaikaan olevan lähialueen työntekijöille, paikka oli nimittäin täynnä. Täällä voi nauttia alkuperäisen vienna lagerin tuhtien itävaltalaisruokien kera.

Panimomestari Andreas Urban

Itävaltalaiset pienpanimot eivät kaikki ole innostuneet oman pääkaupungin mukaan nimetystä lagerista, mutta onneksi poikkeuksiakin on, onhan vienna lager ehdottomasti mukavan suunmyötäinen olut, maltaisen karamellimaisine aromeineen. Kiertolaispanimo, 23.kaupunginosan mukaan nimetty Rodauner Biermanufaktur valmistaa perinteikästä oluttyyliä Strizzi-nimellä, joka tarkoittaa “veijaria” suomeksi. Oluentekijä Kurt Tojner on tehnyt olutta jo 1990-luvulta ja vienna lagerin lisäksi muutkin hänen oluensa ovat perinnepuolella.

Rodauner Biermanufakturin oluentekijä Kurt Tojner

Jo 1837 perustettu Ottakringin kaupunginosassa sijaitseva Ottakringerin panimo tekee omaa versiotaan vienna lagerista, joka on hieman tukevamman makuinen kuin Dreherin alkuperäisessä panimoissa tehty. Oluentekijä Niklas Oswald kertoo vaaleiden lagereiden menneen vienna lagerin ohi jo aikaa sitten, itävaltalainen olutmarkkina kuulostaakin hänen kertomanaan aika samalta kuin suomalainen – eniten vaaleaa lageria, höystettynä IPA-oluilla ja tummilla olutvaihtoehdoilla. Toki täytyy mainita, että Itävallassa lagerit oivat nimetty Saksan mallin mukaan, joten hellesiä, märzeniä, exportia löytyy runsaasti.

Ottakringerin panimon oluentekijä Niklas Oswald

Parhainta vienna lager onkin kaupungin mukaan nimetyn annoksen eli wienersnitzelin kera. Perinteisistä olutravintoloissa saakin usein tämän parin nautittua, ja se kannattaakin, koska rapeakuorisen leikkeen ja hieman makean oluen liitto on lyömätön.

Löytyy Wienistä toki modernia pienpanimo-oluttakin, käy vaikka näissä:

Schnauzer & Beagle Brewery

Pieni kahvila ja panimo, jossa on myös oluentekokursseja, kakkuja, kahvia ja lähielintarvikkeita. Kiva paikka sekä kahville että oluelle, kannattaa kokeilla erinomaista juustokakkua!

Brewage Taproom

Hauska pieni olutravintola, jossa voi maistella monenlaisia oluttyylejä. Baarinpitäjät ovat Frendit-sarjan faneja, ja baarista löytyy paljon referenssejä sarjaan. Erinomainen NEIPA ja ice barley wine.

Die Freunderlwirtschaft

Kotoisa kahvila- ja olutbaari, jossa oli lystikäs sisustus ja mielenkiintoinen laventeli-hunajaolut.


Beaver Brewing Company

Amerikkalaisen pienpanimopubin henkinen, rustiikkisesti sisustettu pienpanimoravintola, missä oli erinomainen smash-burgeri ja siihen sopiva, old school -henkinen IPA.


Bräuhaus Ten.Fifty

Pieni, moderni pienpanimobaari, jossa oluita tekee jenkkiläinen oluentekijä Casey. Paljon jenkkityylisiä pale ale- ja IPA-oluita, jotka maistuivat lagereiden väliin.

Salm Brau

Jos haluaa perinteistä panimotunnelmaa ja täyttävää ruokaa, kannattaa käydä tässä ravintolassa, missä panimon kuparipannuja voi ihastella suoraan pöydästä.

Kuvat:Anikó Lehtinen

Ilmestynyt 2/24 Olutposti-lehdessä.

Katso lisää:

Kierrä Suomen kauneimpia panimokohteita