Naureskelua, olutta ja siideriä Open Water Breweryllä

Uusintajulkaisu vuodelta 2021

Open Water Brewery, panimokauppa ja taproom sijaitsevat Ahvenanmaalla noin 10 kilometrin päässä Maarianhaminasta Lemlandin kunnassa.

Myös Oluttutkasta löytyvä panimo on yksi matkailijoiden suosikkikohteista kunnan alueella. Sen toiminta alkoi vuonna 2016 ja kyseessä on pienpanimoille tyypillinen tarina, jossa harrastuksesta tuli ammatti. Panimon tuotteita on mantereella myynnissä rajatusti, ja tarkoitus onkin jatkossa saada niitä enemmän myyntiin myös Ahvenanmaan ulkopuolelle.

”Täältä tullaan Manner-Suomi! Etsimme aktiivisesti tahoa, joka ottaisi panimomme juomat edustukseen”, vinkkaavat ahvenanmaalaisen eloisat pienpanimon pyörittäjät Olutpostille.

Lisää itse panimosta voi lukea André Brunnsbergin vuonna 2017 Olutpostille kirjoittamasta artikkelista.

Videolla käymme läpi toimitusjohtaja Jonas Jakobssonin ja Tommy Söderströmin kanssa muutamia panimon tuotteita sekä filosofoimme hieman niiden parissa. Esittelyssä myös panimon oma craft siideri.

Ahvenanmaa ja craft-siideri.

Kaupallisen siiderin tuotanto Ahvenanmaalla on ollut pientä, lähes olematonta vaikka omenoiden tuotanto saarella on merkittävää. Omenamehua kyllä tuupataan kauppojen tiskeille, mutta show me some siideri please!!

Mies kaataa siideriä lasiin

Tommy Söderström vastaa panimon siidereistä

Söderström, yksi panimon omistajista, vastaa siiderin tuotannosta. Hän kertoo tarinan, jossa siiderin omanlainen bakteerikanta oli aikoinaan vallannut paikallisen olutpanimon tuotantotilat ja tästä oli saarelaisille jäänyt kollektiivinen pelko siiderintuotantoa kohtaan.

Nyt ajat ovat kuitenkin muuttuneet ja craft-siideristä odotetaankin seuraavaa buumia pienpanimo-oluen jälkeen. Ja mikäpä odottaessa, sillä panimon oma kuiva siideri maistuu oikein laadukkaalta. Söderströmin mukaan saaren omenakanta poikkeaa huomattavasti esimerkiksi englantilaisista vastaavista.

Söderström on tehnyt siideristä myös vahvempaa 12 % vahvuista omenaviiniä. Tuotteesta tuli välittömästi myyntimenestys ja koko erä varattiin loppuun jo ennen sen valmistumista. Pienen erän ja suuren kysynnän vuoksi myynti rajattiin kahteen pulloon asiakasta kohti.

Ahvenanmaalainen vieraanvaraisuus

Olin äimän käkenä kun sain taproomin hyllystä viimeisen esittelypullon mukaani. Vaatimuksena oli, että maistelen sitä seuraavan majoituspaikkani omistajien kanssa. Panimolaiset antoivat mukaan vielä tuliaiskassin ja lajitelman panimon tuotteita kotiin vietäviksi. Ahvenanmaalaisille on huomioitteni perusteella tyypillistä edellä mainitun kaltainen vieraanvaraisuus.

Tutkalla ympäri Suomen 500 tunnissa

Yhdistän tässä Tutkalla ympäri Suomen 500 tunnissa (TyS500) blogissa asiat, jotka ovat minulle rakkaita. Siis matkailun, kohtaamiset ja videoiden tekemisen. Tietenkin itse Oluen ja hyvä ruoan lisäksi. Tällä reissulla matkamme vie Suomen rannikkoa ylös Perämeren perukoille, Savon kautta Karjalaan ja takaisin Stadiin. Vierailen muutamissa Olutpostin kumppanuuspanimoissa ja -ravintoloissa, jotka ovat mukana Oluttutkassamme .

Kaikki siis 500 tunnissa, joten eipä tarvitse hötkyillä ei. Siispä matkaan polkupyörät auton perässä, kuvauskamat takapenkillä ja takakontti pullollaan tavaraa. Kyseessä on 11-osainen sarja joka ilmestyy Olutpostin verkkoon aina keskiviikkoisin ja sunnuntaisin.

TyS500 osa 5. Makumatkailua Ahvenanmaalla edistää Visit Åland

TyS500 osa 4. Stallhagen on enemmän kuin pelkkä panimo

Tutkalla ympäri Suomen 500 tunnissa osa 3. Koulu jonka penkillä viihtyy.

Tutkalla ympäri Suomen 500 tunnissa osa 2. Kakola go go!

Tutkalla ympäri Suomen 500 tunnissa osa 1. Ou nou lets go!