The Plaza Wine & Craft Beer ja Mallaskoski – tummien oluiden illallinen
Oluita voi käyttää ruuan kanssa kuin punaviinejä, tämän todisti The Plaza Wine & Craft Beer-ravintolan ja Mallaskosken panimon yhteistyössä järjestämä illallinen, jossa tummia, tuhteja ja tynnyrikypsytettyjä oluita nautittiin läpi koko menun. Olutposti kävi maistelemassa kokonaisuuden.
Yleensä oluita yhdistellään ruuan kanssa alkaen kevyistä ja vaaleista oluista päätyen vahvoihin ja tummiin, mutta nyt mentiin koko neljän ruokalajin menu Mallaskosken tuhdeilla ja tummilla, osaksi tynnyrikypsytetyillä oluilla. Erilaisen toteutuksen idea tuli Mallaskosken Jyri Mäkiseltä, jolla on itsellään viinitaustaa. – Ajatus oli käyttää oluita ruuan kanssa hieman kuin punaviinejä, Mäkinen kertoo. – Ravintola lähti mukaan ja loi menun, jonka seurana menevät nimenomaan yleensä nautiskelu- tai jälkiruokaoluina pidetyt tummat ja tuhdit oluemme. Vaikka nämä oluet ovat maultaan vahvempia ja alkoholiprosentiltaan korkeampia kuin useimmat oluet, ovat ne silti kevyempiä kuin viinit keskimäärin. Miksi ei siis miettiä niiden ympärille kokonaista menuta?
Neljän ruokalajin menun oli suunnitellut The Plaza Wine & Craft Beer -ravintolan keittiömestari, joka salin väen mukaan on saanut paljon vaikutteita myös mauista ympäri maailmaa. Menu olikin mukavan monipuolinen, ja osassa ruokia oli käytetty myös olutta ruuanvalmistuksessa.
Jokainen olut tarjoiltiin erikseen erinomaisen palvelun kera. Oluiden ja ruuan maistelun lomaan jäi myös keskusteluhetkiä, jolloin oli mahdollista mietiskellä makuja sekä keskustella panimon ja ravintolan väen kanssa.
Menun ensimmäinen annos herätteli makuaisteja hieman meksikolaisittain. Tarjolla oli riihirukiista tehty taco, jonka päällä oli hieman hapanta tuorejuustoa, mukavan mausteista jättikatkaravunpyrstöä suklaisessa mole-kastikkeessa ja paahdettua tomaattia.
Oluena tarjoiltiin alkupalan kanssa Mallaskosken Black Imperial Rye-olut, jonka hieman jälkiruokaviinimäinen, hennon siirappinen ja mukavan paahteinen maku hieman pehmeni paahdetun tomaatin ja mole-kastikkeen mausteisuuden kanssa. Yllättävä mutta toimiva paritus.
Toinen alkuruoka oli rosé-, viher- ja mustapippuroitu lohipastrami, jossa oli hieman purjotuhkaa pinnassa. Lohen seurana oli pirteän pehmeä sitrus-yuzumajoneesi. Annos oli täydellinen kokonaisuus suolaisuutta ja happoisuutta, pienellä umamilla ryyditettynä.
Lohiannoksen kanssa tarjoiltu Mallaskosken Nemesis Cognac Barrel Aged Imperial Rye, ensimmäisen alkuruokaoluen tynnyröity versio. Tämä yhdeksän kuukautta konjakkitynnyrissä kypsytetty olut toimi erinomaisesti annoksen kera, ja toi esiin lohesta hieman suolaisia makuja, samalla kun kalan rasva pehmensi oluen tuhtia makua. Tämä annos oli oiva esimerkki Jyri Mäkisen ajattelusta, miten myös tummat ja tuhdit oluet voivat sopivasti yhdistettynä sopia vaikka kalaisiin alkuruokiin, joihin olemme tottuneet yhdistämään vaaleita ja hennompia oluita.
Pääruokana nautittiin Mallaskosken Black Stoutissa haudutettua lampaanpotkaa, keltaporkkanaa ja kahvilla maustettua porkkanapyrettä. Tämän kanssa maistettiin samaa olutta kuin missä potka oli valmistettu. Oluessa käytetty lakritsi tuli kivasti esille porkkanan kanssa samalla kun oluen paahteisuus kävi yhteen lampaan lihaisuuden kera.
Menu huipentui jälkiruokaan, mikä on ehkä perinteisin tapa tarjota tämäntyyppisiä oluita. Tällä kertaa lautasella oli Pyreneiltä kotoisin oleva Tomme de Chevre vuohenmaitojuusto keksien ja keittiön itse keittelemän, Bulleit Bourbon -viskillä maustetun appelsiinihillon kera, jossa ihanan katkeranmakean maun antoi Valencian alueen appelsiinit. Tämän kanssa maistelussa oli Mallaskosken Cerberos Bourbon Barrel Aged Imperial Stout, jonka paahteisen, hieman tervamaisen maun alta hillo paljasti hedelmäisyyttä ja lakritsia. Juuston maku tasapainotti oluen paahteisuutta kokonaisuuden ollen erinomaisen täyteläinen.
Neljä ruokalajia oluineen oli juuri sopiva määrä juomaa ja ruokaa, ja toteutusta kiiteltiin vuolaasti. Keittiön puolella oli pantu parasta, annokset olivat keskenään tarpeeksi erilaisia, sopien kuitenkin kaikki oluiden kera. Kaikki pöytäkunnat olivat sitä mieltä, että ajatus yhdistää ruokaa ja olutta hieman eri lailla, ajatellen oluen roolin enemmän viinin tavoin, oli tuore ja yllättävä ja jopa ne, jotka eivät tummista oluista niin välittäneet, löysivät tummien oluiden maailman eri lailla. Lisää innovatiivista ajattelua oluen ja ruuan yhdistelemisessä!
The Plaza Wine & Craft Beer -ravintola sijaitsee Kampissa, tarjoten sekä lounasta että illalla á la cartea. Ravintolassa on erinomainen viskivalikoima ja eteläeurooppalainen tunnelma hyvällä palvelulla varustettuna.
Kuvat: Anikó Lehtinen
Katso lisää:
The Tower Wine & Craft Beer – rentoa meininkiä laadukkaiden oluiden kera