Terveysjuoma olut

Tällä palstalla olutkouluttaja ja oluenpanija Mikko Salmi purkaa mieltään oluen tiimoilta.

OlutPOSTIn arkistoista (julkaistu alunperin lehdessä 2/2017)

Terveydeksi! Ehkä luet tätä juuri olutlasia huulillesi nostaessasi? Istahdit mieluisan ravintolan sohvalle, loikkasit arjesta kiireettömyyteen. Palkitsit itsesi jollain uudella oluella, annoit tarjoilijan suositella?

AIKUINEN ON terve kun se juo olutta kohtuudella. Ja virkeänä ja terveenä pysyykin. Monessa maassa sanotaan lasia kohottaessa nimenomaan ”terveydeksi”, meillä se on varovaisemmin ”kippis”.

ONKO YHÄ liian uskaliasta väittää olutta terveysjuomaksi? Näin oli ainakin vielä toistakymmentä vuotta takaperin kun VTT:n biotekniikan professori ehdotti olutta ruokaympyrään muiden viljatuotteiden viereen. Silloin sitä paheksuttiin.

ON OIKEASTAAN kummallista, että tavallinen kuluttaja ei tiedä ihmiskunnan vanhimmasta juomasta juuri mitään. Eivät tiedä monesti edes kokeneet ravintola-alan ammattilaisetkaan. Tämä on aivan yleinen ilmiö. Melkein 10 000 vuotta tässä on olutta ihmiskunnalle pantu, mutta raaka-aineista ei olutta juovilla ole mitään hajua. Ei tietoa tarvitsekaan oluesta nauttiakseen, mutta ehkäpä nautinnon laajentamiseen ja uusien elämysten etsimiseen?

OTA KULAUS, toinenkin. Olut on täynnä ihmisille hyödyllisiä hivenaineita ja vitamiineja: litra olutta sisältää 10-20 prosenttia päivän kuitutarpeesta. Proteiineja ja vitamiineja siinä on enemmän kuin viinissä. Vähemmälle huomiolle on jäänyt myös se, että aivan kuten viinissäkin, oluessa on antioksidatiivisesti vaikuttavia fenoleja. Lisäksi kotimainen olut on lähtökohtaisesti noin 99-prosenttisesti kotimaisista raaka-aineista pantu. Puuttuva prosentti on humala, jota ei meillä vielä panimoiden tarpeisiin kasvateta. Mutta suunnitelmia on.

ENTÄPÄ MIELENTERVEYS? Yksinäiset ja kelkasta jostain syystä pudonneet kaipaavat seuraa kuten kaikki muutkin. Päivittäinen, tuttu viiteryhmä löytyy joillekin luontevammin lähipubista kuin uimahallista tai kauppakeskuksen penkeiltä. Samassa elämäntilanteessa olevat hakeutuvat toistensa seuraan, niin tehdään joka sosiaaliluokassa ja elämäntilanteessa. Työttömyys jaetaan ja kestetään yhdessä, murheet muuttuvat kevyemmiksi kun ne puhutaan ääneen. Vaikkapa oluen äärellä.

Teksti: MIKKO SALMI