Tee olut- ja makkaratasting!
Olut ja makkara ovat klassikkopari, mutta siihenkin voi tuoda uutta jännitystä parittamalla oluita ja makkaroita täsmäpariksi. Tämä on erinomainen kesäiltaohjelma, kaverit mukaan, grilli kuumaksi ja oluet käteen vaan!
Tee näin:
– Hanki 3-5 erilaista makkaraa. Paista ne grillissä tai pannulla. Leikkaa makkarat valmiiksi suupaloiksi.
– Oluita kannattaa hankkia 3-5 erilaista. Oluita tulisi olla noin 2 dl/osallistuja/laatu.
– Maisteluun kannattaa varata tarpeeksi laseja, joko jalallisia olutlaseja tai viinilaseja.
– Tarjoa myös leipää ja vettä makuhermojen neutraloimiseksi.
– Olut- ja makkaratastingistä voi tehdä myös kokonaisen illallisen tarjoamalla oheen vaikka perunasalaattia tai grillikasviksia ja leipää.
Maista näin:
Oluen ja makkaran maistaminen kannattaa aloittaa maistamalla ensin pelkkä olut, sitten olut ja makkara yhdessä; laita suuhun makkara, kun olet nielaissut sen, siemaise heti olutta perään ja arvioi molemmat maut yhdessä. Maistuuko jompikumpi enemmän kuin toinen, onko oluen maku parempi makkaran kanssa vai ilman? Entäs makkara, onko sen maku parempi oluen kanssa vai ilman? Tavoitteena on löytää yhdistelmiä, jotka maistuvat yhdessä paremmilta kuin erikseen.
Maistele oluita ja makkaroita aina kevyestä tuhdimpaan yksi pari kerrallaan. Maista olutta ja makkaroita myös ristiin, näin voit löytää uusia lempiyhdistelmiä.
Kokeile näitä yhdistelmiä:
Grillimakkara ja NEIPA – Rasvaisen grillimakkaran raikastaa greippimehumainen, aromikas NEIPA-olut.
Ryynimakkara ja puolukkainen hapanolut – Kirpsakka, marjainen hapanolut tuo raskaan suutuntuman omaavaan makkaraan kiinnostavaa raikkautta, hieman samaan tapaan kuin puolukkahillo.
Chorizo ja vaalea lager – Mausteisen makkaran seuraan sopii maltainen, hennosti humaloitu lager, joka vaimentaa tulista suutuntumaa.
Bratwursti ja tumma lager – Viileänä tarjottava tumma lager tuo miedon makuiseen makkaraan lisää sävyjä paahteisen arominsa takia.
Juustoinen grillimakkara ja old school IPA – Tuhdin rasvainen ja suolainen makkara saa hyvän vastaparin karamellimaltaisesta ja reippaan katkerasta IPAsta.
Grillibalkan ja saksalaistyylinen vehnäolut – Hedelmäinen vehnäolut ja perusmakkaraa tukevampi balkan löytävät toisensa makeuden ja suolaisuuden vastapainossa.
Kuvat: Anikó Lehtinen