Tee kotona Baltic Porteria Mallaskosken panimon reseptillä
Tutustu tummantuhtiin Baltic Porteriin ja tee sitä kotona Mallaskosken panimon reseptillä.
Baltic Porter on nimensä mukaan yleinen oluttyyli Baltian alueella kuten myös Puolassa. Suomessa pitkään Koffin Porteria on luonnehdittu Baltic Porteriksi, mutta se ei oluttyylin luonnehdinnan mukaan kuitenkaan sinne mahdu, mutta löytyy Suomesta oluttyylin edustajia vakituisessa valikoimassa noin viitisen verran.
Baltic Porterin erikoisuus on, että toisin kuin britti-portterit, tämä olut käytetään lager-hiivalla, joka tekee mausta suoraviivaisemman. Baltic Porterin tyyliin kuuluu paahteisuus ja mallasleipäisyys sekä hieman savuisuutta. Tyypillisesti humalointi tehdään Saazerilla tai muilla, saksalaistyyppisillä humalalajikkeilla, ja humaloinnin on enemmän tarkoitus tukea muita aromeja ja tarjoilla katkeruutta kuin tuoda olueen aromeja. Maussa dominoi tumman suklaan, saaristolaisleivän ja mämmin makuja tuova, kahvin lailla tummaksi paahdettu mallas. Aromiltaan Baltic Porter on tuhdimpi kuin britti-portterit ja -stoutit, mutta kevyempi kuin imperial stout.
Kukaan ei tiedä, koska Baltic Porter- tyyli on nimetty, jotkut sanovat että se on ollut vasta olutguru Michael Jackson, joka loi termin maistettuaan näitä oluita Virossa joskus 1990-luvun alussa, mutta termi voi olla huomattavasti vanhempikin. Varmaan on, brittiportereita on juotu sekä Venäjän että Ruotsin valtakunnassa jo 1700-luvulla ja kun niitä on ruvettu valmistamaan paikallisesti, tyyli on muuttunut pikkuhiljaa brittiserkustaan lähemmäs sitä mitä me Baltic Porterilla nyt käsitämme.
Tätä oluttyyliä valmistettiin ensin ale-eli pintahiivalla, mutta kun lagerhiiva yleistyi, luultavasti Baltic Porteria on tehty molemmilla hiivatyypeillä, kunnes lageroluiden vallatessa markkinat, yksinkertaisuuden takia Baltic Porteriin vakiintui lagerhiiva. Suomessa olutta on ollut “Bayersk-porter”- eli baijerilainen portteri- nimellä, baijerilaisen tarkoittaessa nimenomaan lagerhiivaa.
Baltic Porter on erinomainen ruokaolut, joka käy sekä ruuanvalmistukseen että juomasuositukseksi. Syksyn ja talven tuhdit liha- ja juurespadat nauttivat sen seurasta, kermaiset laatikot ryhdistyvät tämän oluen mausta ja oiva iltaherkku on myös pala tummaa suklaata ja lasillinen Baltic Porteria.
Mallaskosken panimon Baltic Porter (20 l)
Resepti Jyri Ojaluoma
Maltaat:
Viking Pils 3,5 kg
Viking Caramel 100 0,5 kg
Viking Red Active 0,5 kg
Viking Oat 0,25 kg
Weyermann Carafa Sp. II 0,25 kg
Maltodextriini (keittoon) 0,1 kg
Humalat:
East Kent Goldings – 5 min 43 g
Fuggles – keiton lopussa 30 g
Hiiva:
Lager-hiiva
Mäskäys:
67,5°C, 60 min, nosto 80°C ennen siivilöintiä
Käyminen:
Pääkäyminen 10–14 päivää, 15°C
Lagerointi 2 viikkoa, minimi
Muuta:
Veden ph:n säätö 50% kipsi ja 50% maitohappo
Kuva: Anikó Lehtinen
Ilmestynyt 4/24 Juomaposti-lehdessä.