Tasting: Olut juustolle ja juusto oluelle
Oluita ja juustoja voi itse maistella loputtomiin, koska hyviä yhdistelmiä on runsaasti. Tässä kuitenkin pari perustärppiä, josta voi aloittaa, jos tarvitsee pientä rohkaisua oluen ja juuston maailmaan.
Olut ja juusto ovat sukulaisia, sillä molemmat ovat mikrobien synnyttämän prosessin aikaansaannosta. Siksi niissä voi aistia saman tyyppisiä makuja: hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja muita käymiselle tyypillisiä aromeja.
Tasapainoisten yhdistelmien löytämisessä auttaa muutamien perusohjeiden seuraaminen: miedolle juustolle valitaan mieto, vähän katkeroa sisältävä olut, voimakkaan juuston seuraksi voi ottaa vahvemman oluen. Herkuttelujuustoissa on runsaasti rasvaa, joten parhaimpia ovat oluet joissa on alkoholia tai happamuutta hieman enemmän tasapainottamaan tuhtiutta.

Brie ja (makeahko tai makea) kriek
Juuston mieto herkkusienimäisyys sopii hyvin oluen kirsikkaisuuden kanssa samalla kuin juuston pähkinäisyys korostuu oluen makeuden kera. Kypsän brien ammoniakkimaisuus hieman myös kesyyntyy makean oluen johdosta.
Cheddar ja porter
Tuhti ja hieman makeansuolainen cheddar viihtyy paahteisen porterin seurassa, missä juuston tummat aromit hieman pehmentyvät juuston rasvan ansiosta, jolloin oluesta aukeaa hedelmäisiä aromeja.
Vuohenjuusto ja belgityylinen vehnäolut
Hieman hapan, pehmeähkö ja kittipintanen vuohenjuusto herää hedelmäisen happaman belgityylisen vehnäoluen kanssa, jossa hento sitruunaisuus korostaa juuston kermaisuutta, samalla kuin juusto rasvaisuus tuo esiin oluen hauskaa aprikoosimaisuutta.
Sinihomejuusto ja “old school” IPA
Monimuotoisen suolaiselle, runsasrasvaiselle sinihomejuustolle antaa ryhtiä hieman karamellimaltaisen makuinen, jälkikatkera IPA, jossa humalan voimakkuus pehmenee juuston rasvan vaikutuksesta, oluen maltaisuuden korostaessa juuston aromeja.

Kypsytetty gouda ja belgidubbel
Kiteisen suolainen juusto ja pyöreän makea olut muodostavat oivan yhdistelmän, jossa makuun tulee hieman suolakinuskimaisia vivahteita. Jos olet rohkea, kokeilet belgialaista tapaa dipata juusto kirpeään Dijon-sinappiin.
Savujuusto ja barley wine
Voimakkaan savuinen juusto saa mukavan kumppanin maltaisen voimakkaasta barley winestä, jonka aromiin tulee vivahdus tervaa juuston savun ansiosta. Oluen korkea alkoholiprosentti keventää juuston suutuntumaa.
Parmesan ja NEIPA
Suolainen parmesan ja greippimehumainen, hennosti katkerohumaloitu NEIPA ovat hauskan erilainen makupari, jossa suola tuo olueen hieman “margaritamaisia” aromeja, samalla kun oluen trooppisen hedelmäinen aromi keventää suolaisuutta.
Mes-juusto ja marjainen/hedelmäinen Nordic Sour
Norjalainen, suolakinuskimainen mes-juusto sopii runsaan hedelmäisen/marjaisen, modernin nordic sour -oluen kera. Kinuskimaisesta juustosta ja hedelmäisestä oluesta tulee oikea jälkiruokaherkku.
Kuvat: Anikó Lehtinen





