Tahmainen olutjälkkäri – Sticky Toffee Pudding

Olutposti kokkasi peribrittiläistä jälkiruokaa, Sticky Toffee Puddingia. Tämä tahmean ihana jälkkäri sopii erinomaisesti vaikka paahteisen stoutin tai tuhdin barley winen kera.

Tiesitkö? Tämän jälkiruuan synty on kiistanalainen. Sen on toisaalta väitetty syntyneen jo  vuonna 1907 Yorkshiressä ja toisaalta 1960-luvulla Aberdeenshiressä. Suosittu jälkiruuasta tuli 1970-luvulla, ja siitä lähtien sitä on näkynyt pubien ruokalistoilla.

Sticky Toffee Pudding (noin 6 annosta)

Kakku:

  • 250 g (1 pss) kivetöntä taatelia
  • 3 dl amber ale -olutta (hennosti humaloitua)
  • 170 g pehmeää voita
  • 4 dl fariinisokeria
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 1 tl jauhettua kanelia
  • ½ tl neilikkaa
  • 4 kananmunaa

Kastike:

  • 75 g voita
  • 2 dl fariinisokeria
  • 2 dl kuohukermaa

Paloittele pieneen kasariin taatelit ja lisää olut. Kuumenna ja anna kiehua noin 5 minuuttia, jäähdytä. Sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen ja voitele sekä korppujauhota uunivuoka. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri, sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää sitten voi-sokerivaahtoon kanamunat sekoittaen ja sen jälkeen taateliseos ja kuivat aineet. Kääntele sekaisin.

Laita vuokaan, ja paista uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä.

Tee kastike laittamalla ainekset kattilaan ja anna kiehua pari minuuttia. Tarjoile sticky pudding lekkaamalla kakku annospaloihin ja valuttamalla kastiketta päälle. Tarjoile seurana paahteista stoutia tai tuhtia barley winea.

Katso myös:

Oluella maustettua Cornwallin piirasta pikkunälkään