Olvi Juomaposti Kevät Kesä 2025

Suomen paras sommelier on toistamiseen Dmitrii Frolov

Suomen paras sommelier 2025 -kilpailun on voittanut toistamiseen helsinkiläisen Ravintola  Brasan sommelier Dmitrii Frolov. Kilpailun finaali käytiin 17.3.  Peloton Cycling Eateryssa, finalisteina Frolovin lisäksi toiseksi sijoittunut Natalie Hayashi Ravintola Murusta ja Murun Viinibaarista sekä kilpailun kolmas, Aino Tuomikoski Baskeri & Basso Bistrosta.

Suomen paras sommelier 2025 -kilpailua järjestää Suomen Sommelierit ry jonka tavoitteena on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Sommeliereistä suuri osa työskentelee ravintoloiden tai maahantuojien palveluksessa.

Sommelier-kisa on kaksivaiheinen, viisi finalistia huhki jo sunnuntaina sekä sokkomaistojen että kirjallisen  kokeen parissa. Heistä valikoitui varsinaiseen finaaliin kolme, joita tuomaroivat yleisön edessä Best Sommelier of Finland -kilpailutuomariston puheenjohtaja, Wihuri Metro-tukun Wine & Drinks Business Manager Juha Lihtonen, sommelier Antero Niemiaho sekä MW Taina Vilkuna.  Juha Lihtonen totesi finalistien suoriutuneen kilpailutehtävistä hyvin ammattitaitoisesti.

Wihuri Metro-tukun Wine & Drinks Business Manager Juha Lihtonen katsoo finaalisuoritusta

– Jokaisella kilpailijalla oli omat vahvuutensa”, analysoi Lihtonen.- Frolovin suorituksessa näkyi hänen kansainvälinen kilpailukokemuksensa. Hän teki huolellisesti kaiken sen, mikä kilpailussa on relevanttia.

sommelier Antero Niemiaho sekä MW Taina Vilkuna tuomaroimassa.

Finaalikilpailussa kilpailijat suorittivat sekä yhdessä että kukin vuorollaan aikarajoitteisia tehtäviä, joihin kuuluivat muun muassa juomien aistinvarainen tunnistaminen, alkoholittoman cocktailin eli mocktailin valmistaminen, viinimaailman merkkihenkilöiden tunnistaminen valokuvista sekä kuohuviinipullon kaataminen viinilaseihin samanmittaisina annoksina. Viinien sokkomaisto ja ruokasuositukset sekä asiakaspalvelutehtävässä tehtävä mocktail sekä samppanjan suositteleminen naposteltavan kera suoritettiin yksi kerrallaan.

Natalie Hayashi arvioi sokkona viinejä.

Aino Tuomikoski suosittelee samppanjaa kilpailutehtävässä.

Dmitrii Frolov kertoo samppanjan ja sieniarancinin makuyhdistelmästä tuomareille.

Kilpailutilanne ei ole helppo, vaikka puhutaan tottuneiden sommelierien asiakaspalvelutilanteesta ja maistamisesta, yleisö tuo kisaan omat paineensa, samoin aikaraja. Kilpailun voittaja Dmitrii Frolov oli itse tyytyväinen suoritukseensa, joka yleisöön näyttikin vaivattoman asiantuntevalta. Frolov voitti kilpailun myös viime vuonna.

– Kilpailusuoritukseni sujui mielestäni kokonaisuudessaan hyvin. Tehtävistä omia suosikkejani olivat sokkotasting ja mocktailin valmistaminen, kertoo Frolov.

Suomen mestaruuden jälkeen Frolovin seuraava kilpailu on Best Sommelier of Nordics -kilpailu syksyllä Tukholmassa, minne Suomea edustamaan lähtee myös toiseksi sijoittunut Hayashi. – Pohjoismaiden mestaruuskilpailua varten tulen opiskelemaan lisää erityisesti viineihin liittyvää teoriatietoa, suunnittelee Frolov.

Frolovin voittokuva ja finalistien kuva Teemu Reunila, muut kuvat Anikó Lehtinen 

Katso myös:

Baltic-Nordic Beer Champion -voitto Latviaan