Kaikki Suomen Paras olut 2020 –kilpailun sarjavoittajat
Suomen Paras Olut –kilpailun on voittanut Panimo Honkavuoren Valo-vehnäolut, hieman yli 300 suomalaisen oluen joukosta. Kilpailun oluet maistettiin noin viidenkymmenen tuomarin voimin kymmenessä eri sarjassa ja kansainvälinen finaalistuomaristo valitsi sarjavoittajien joukosta Suomen Paras Olut 2020 –tittelin voittajaksi joensuulaisen Panimo Honkavuoren VALO –vehnäoluen.
VALO on raikas vehnäolut, jonka runsasarominen tuoksu ja maku ovat pitkän tuotekehityksen tuloksia. Valon humalakatkero on hyvin alhainen. Olut on suodattamaton, pastöroimaton, lisäaineeton ja aromikas vaalea, hedelmäinen vehnäolut.
Panimo Honkavuori on pohjoiskarjalainen pienpanimo Joensuussa. Honkavuoren oluet suunnitellaan taiteella ja tehdään tieteellä kotimaisista maltaista Jaamankankaan suodattamaan pohjaveteen ja hiilineutraalisti sitomalla oluen tuotannosta aiheutuneet päästöt omaan metsään. Kaikki oluet on tuotettu tuulivoimalla. Panimon tuotantokapasiteetti on 150 000 – 200 000 litraa vuodessa.
Katso video:
Lue tuore Panimo Honkavuori haastattelu alta:
Panimo Honkavuoren vehnäolut VALO on Suomen Paras Olut 2020!
Suomen Paras Olut –kisa järjestettiin tänä vuonna kymmenennen kerran. Kilpailun tavoite on alusta asti ollut nostaa suomalaisten oluiden arvostusta sekä tehdä oluita ja niiden valmistajia tunnetuiksi. Kyseessä on ainoa pelkästään suomalaisia oluita tuomaroiva kisa, jossa ovat osallisena sekä isot että pienet panimot. Kilpailu on kasvanut joka vuosi.
Kun ensimmäisenä vuonna 2011 Suomen Paras Olut -kilpailussa oli tuomaroitavana noin sata olutta, nyt kilpailuun ilmoittautui yli kolmesataa olutta. Kymmenvuotisjuhlavuoden kunniaksi oluet tuomaroitiin kymmenessä eri sarjassa. Tänä vuonna poikkeustilanteesta johtuen, kilpailuun ovat voineet osallistua pullotetut tai tölkitetyt oluet, aiempina vuosina kisassa on tuomaroitu myös hanaoluita.
Suomen Paras Olut –kilpailua järjestää Suomalainen Olut ry, jossa on mukana Pienpanimoliitto ja Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto.
– On Ilahduttavaa nähdä näinkin vaikeana vuonna panimoiden aktiivisuus osallistua kilpailuun, kertoo kilpailun järjestäjä, Suomalainen Olut ry:n puheenjohtaja Matti Heikkilä. – Olen vastannut kilpailun toteuttamisesta koko sen olemassaolon aikana ja on ollut ilo nähdä oluttyylien kirjon kasvaneen tämän kymmenen vuoden aikana.
Pienpanimoliitto on ollut osa kilpailun alusta asti. – Vuosi on ollut pienpanimoille vaikea, joten on entistäkin tärkeämpää juhlistaa alan onnistumisia, sekä yhä monimuotoisempaa kotimaisen oluen valikoimaa. Suomen Paras Olut -kilpailu on oiva palautekanava ja pienpanimoiden keskuudessa arvostettu kilpailu – palkinto hyvästä työstä ja puhtaista mauista, Pienpanimoliiton puheenjohtaja Mikko Mäkelä kommentoi.
Oluen valmistus luo kotimaiseen panimoteollisuuteen 2 100 työpaikkaa, lisäksi välillisen työllistämisvaikutuksen kautta lähes 25 000. Niin suuret kuin pienetkin panimot tuovat työtä niin maatalouteen, logistiikka-alalle, pakkausteollisuuteen, vähittäiskaupalle kuin palvelusektorille. Suomen Paras Olut -kilpailu muistuttaa osaltaan oluen valmistuksen erittäin merkittävästä työllistämisvaikutuksesta Suomessa. – Jotta tuhannet kotimaiset työpaikat voidaan turvata, nyt ei ole oikea aika nostaa alkoholiveroa. Sekä kotimainen teollisuus että palvelusektori kaipaavat elvyttäviä ja työllisyyttä lisääviä toimenpiteitä”, muistuttaa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Tuula Loikkanen.
Suomen Paras Olut – kilpailu pidettiin ensi kertaa ravintola Perhon tiloissa. – Uusi kilpailupaikka toimi erinomaisesti, kertoo kilpailun käytännön järjestelyistä vastaava Kari Likovuori. – Perhossa oli useita tiloja, joita pystyimme hyödyntää niin, että kaikki meni turvallisesti ja joustavasti kaksipäiväisen tuomaroinnin aikana. Tuomareina oli tänäkin vuonna niin oluen harrastajia, myyntikanavan edustajia, olutmediaa kuin oluen ystäviäkin, jolla varmistimme sen, että tuomarit edustivat laajasti suomalaista olutmakua.
Finaalituomaristossa istui tänä vuonna kaksi kansainvälistä olutsommelieria, Brian Schlede Saksasta ja Simonmattia Riva Italista. Kansainvälistä tuomarikokemusta edusti myös Harald Schieder Saksasta. Suomesta tuomaristossa istui oluttuomari ja –kirjoittaja, Tuopillinen-blogin Jouni Koskinen, ravintolapäälliköt Heidi Reiss Pien Brewpubista ja Elina Taimi ravintola Mullikasta, SOK:n valikoimapäällikkö Kari Häsä, kokenut kansainvälinen oluttuomari ja Olutliiton kattojärjestön, European Beer Consumers Unionin hallituksen jäsen André Brunnsberg sekä Perhon Panimon oluentekijä Juha Sinisalo. Tuomariston puheenjohtajana toimi toimittaja Mariaana Nelimarkka.
– Oli mainiota, että saimme poikkeusoloista huolimatta myös ulkomaalaisia tuomarivieraita, jotka paneutuivatkin tehtäväänsä huolella, kommentoi Mariaana Nelimarkka finaalituomarointia. – Koska alkutuomaroinnissa oluet karsitaan pisteiden perusteella, niin finaalissa tuomarit halusivat käydä oluet tarkkaan läpi. Löysimme pitkälti keskustellen yksimielisen näkemyksen siitä, että finaalipöydässä oli erinomainen tyylilajinsa edustaja, joka ansaitsi voiton.
Suomen Paras Olut -tulokset julkistettiin 10.9. klo 15 Tampereella, Suuret Oluet Pienet Panimot-tapahtuman lavalla. S-ryhmä tukee (max.5,5 %) voittajaoluiden saamista kuluttajien saataville oman myymäläverkostonsa kautta ympäri Suomen.
Sarjojen palkitut oluet
1 Vaalea lager
- Rock – An allday, everyday Lager ( 4,7 t%, kansainvälinen vaalea lager, RPS Brewing Oy)
- Märichello ( 5,2 t%, amerikkalainen lager, Olarin Panimo Oy)
- Karhu 5,3 ( 5,3 t%, kansainvälinen vaalea lager, Oy Sinebrychoff Ab)
2 Pils
- Kukko Pils Alkoholiton ( 0,3 t%, saksalainen pils, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy)
- Bryggeri Pils ( 4,5 t%, saksalainen pils, Bryggeri Helsinki)
- Galaxy Pils ( 5,0 t%, saksalainen pils, Stadin Panimo Oy)
3 Tumma tai värillinen lager
- KASKI Mustakaura ( 5,0 t%, schwarzbier, Takatalo & Tompuri Brewery)
- True Bock ( 6,5 t%, tumma bock, Mallaskoski Oy)
- Bock’s Doppelbock ( 7,5 t%, doppelbock, Bock’s Corner Brewery Oy)
4 Vaalea tai keskitumma ale
- Lammin Sahti ( 7,5 t%, sahti, Lammin Sahti Oy)
- Big Momma (10,4 t%, englantilainen barleywine, Olarin Panimo Oy)
- Double Doc Emeritus ( 8,5 t%, brittiläinen vahva ale, Panimo Honkavuori Oy)
5 Amerikkalainen IPA
- Juiciness ( 5,5 t%, amerikkalainen ipa, CoolHead Brew)
- New England IPA ( 5,5 t%, erikois-ipa – new england ipa, Stadin Panimo Oy)
- Hopz N the Hood ( 5,5 t%, amerikkalainen ipa, Olarin Panimo Oy)
6 Stout ja portteri
- Ikiiurso Bourbon Barrel Aged (12,0 t%, imperial stout, Panimoyhtiö Hiisi Oy)
- Pyöveli ( 9,2 t%, imperial stout, Panimoyhtiö TuJu Oy)
- Laitilan Imperiaali ( 9,2 t%, imperial stout, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy)
7 Vehnäolut
- Valo vehnäolut ( 4,5 t%, vehnäolut, Panimo Honkavuori Oy)
- Dandelion Dreams Witbier ( 4,9 t%, witbier, RPS Brewing Oy)
- Heili ( 6,6 t%, vehnäbock, Panimo Honkavuori Oy)
8 Marja-, hedelmä- ja hapanoluet
- Salted Licorice Raspberry Sour ( 5,0 t%, hedelmä- ja mausteolut, CoolHead Brew)
- Is it me you’re looking for? ( 3,8 t%, sekakäytetty hapanolut, Linden Brewery Oy)
- Nasty Granny ( 4,1 t%, berliner weisse, Olarin Panimo Oy)
9 Mausteoluet
- Prykmestar Savu, vaalea ( 4,5 t%, perinteinen savuolut, Stadin Panimo)
- Prykmestar Savukataja ( 9,0 t%, erikoisuus savuolut, Stadin Panimo)
- Sepän Shavu ( 5,7 t%, savuolut, Fiskarsin Panimo)
10 Muut oluet
- Cerberos Bourbon BA Imperial Stout (11,8 t%, puussa kypsytetty olut, Mallaskoski Oy)
- Taiga vahva porter Bourbon ( 8,0 t%, puussa kypsytetty olut, Panimo Honkavuori Oy)
- Paljas saari ( 3,5 t%, gose, Kanavan Panimo Oy)
Yhteistyössä: Pienpanimoliitto, Panimoliitto, Olutliitto,
Kumppanit: S-ryhmä, Olutposti, Jukolan juusto, Visit Finland, Viking Malt, Rastal, Lappo.fi ja Christeyns
Lähde: SPO tiedote
Valokuvat: Jari ”cyde” Hyttinen