Bubble Cruise 28.3 Tallink Silja

Suomalaiset tislaajat Kuusikko -viskillä pohjoisen EU-alkuperämerkinnän perässä

Tunnetut suomalaiset tislaamot ovat tehneet Kuusikko Whisky -yhteispullotteen, joka on huolella valittu sekoitus kuuden tislaamon lippulaivaviskeistä; Helsinki Whiskey Rye Malt, Kyrö Woodsmoke Malt Rye, Ägräs Peated Ex-Oloroso, Teerenpeli Peated Ex-Sherry, Valamo Unpeated Ex-Bourbon ja Beer Hunter’s Peated Ex-Bourbon -viskejä. Kuusikko on toteutettu edistämään hanketta, jossa pohjoismaisten tislaamoiden tavoitteena on saada pohjoismaiselle viskille EU:n maantieteellinen alkuperämerkintä (GI).

Kuva Wolfcom

Pohjoismaiset viskit ovat tähän asti kuuluneet viskimaailmassa World Whiskies -luokkaan, kun taas Skotlantia, Irlantia, Yhdysvaltoja, Japania ja Kanadaa pidetään omina maantieteellisinä alueinaan. World Wiskies – luokka koetaan Suomessa hieman ongelmallisena, koska siellä voi olla sekaisin mitä maita tahansa, jolloin Pohjoismaat eivät erotu omana joukkonaan. Nyt Pohjoismaat haluavatkin tulla tunnetuksi omana alueenaan ja näin hakevat pohjoismaiselle viskille EU:n maantieteellistä alkuperämerkintää (GI). Hankkeen nimi on Nordic Whisky Collaboration. Tätä vauhdittamaan on tehty Kuusikko-viski, joka on samalla ensimmäinen konkreettinen yhteispohjoismainen viskinvalmistajien yhteistyöprojekti.

Kuusikko Whisky -yhteispullote on sekoitus kuuden tislaamon lippulaivaviskeistä, siinä on käytetty Helsinki Whiskey Rye Malt-, Kyrö Woodsmoke Malt Rye-, Ägräs Peated Ex-Oloroso-, Teerenpeli Peated Ex-Sherry-, Valamo Unpeated Ex-Bourbon- ja Beer Hunter’s Peated Ex-Bourbon -viskejä.

Vasemmalta tislaajamestari Kalle Valkonen (Kyrö Distillery Company), Master Blender Kai Kilpinen (The Helsinki Distilling Company), päätislaaja Asko Ryynänen (Valamo Distillery, Kuusikko-viskin reseptiikasta vastannut Jarkko Nikkanen, päätislaaja Marttaleena Ruohomaa (Ägräs Distillery) ja yrittäjä Anssi Pyysing (Teerenpeli Distillery). Kuvasta puuttuu Mika Tuhkanen (Beer Hunter’s Old Buck). Lehtikuva, Saukkomaa

Lanseeraustilaisuudessa Kyrö Distilleryn Kalle Valkonen avasi viskin taustoja. – Haluttiin tällä yhteistyöllä tuoda konreettisesti esiin maantieteellisen alkuperämerkinnän ajaminen. Itse blendin tekijäksi valittiin ulkopuolinen henkilö ja ensimmäiseksi tuli mieleen Nikkasen Jarkko, joka on merkittävin viskiasiantuntija Suomessa.

Nikkanen itse lähti pohtimaan reseptiä ajatellen tislaamojen yhteisöllisyyttä ja omien sanojensa mukaan sai nopeasti vision, jota lähti rakentamaan. – Ensimmäisen kerran Kuusikko-viski on koeponnistettu viime vuoden syyskuussa, kun vajaa 100 Viskinystävien jäsentä maisteli viskiä ohjatusti. Vastaanotto oli erittäin positiivinen, kertoo Nikkanen.

– Kuusikko nimenä viittaa luonnollisesti tislaamoiden lukumäärään, mutta myös viskistä etsimääni aromi- ja makuprofiiliin. Kuuden tislaamon tuotanto tarjoaa makuun laveutta, sillä mukana on niin ruis- kuin ohramallasviskejä sherry- ja bourbontynnyreistä savulla sekä ilman. Kuusikko tuo esille havumetsien tuttua tunnelmaa neulasten, kuusenkerkän ja yrttisen raikkauden muodossa ja sen tuoksu on täynnä kepeän savuista sekä raikkaan kuulasta virettä. Maussa rukiin selkeä rooli taittuu lakritsaiseen yrttisyyteen, jonka savuinen huntu kietoo syliinsä metsänhengen lailla-, kuvailee Kuusikko-viskiä Nikkanen.

Kuva Rosana Lindfors

Alkuperäismerkintä yhtenäistää viskialueen

Pohjiosmaat eivät vielä viskikategoriassa ole kuluttajiin päin välttämättä yhtenäinen alue. Siksi Pohjolan viskintekijät ovatkin päättäneet tehdä yhdessä maarajat ylittävän aloitteen Nordic Whisky -alkuperän virallisesta EU-rekisteröinnistä. Kyseessä on ensimmäinen maarajat ylittävä alkuperäismerkintä – alkoholijuomista EU:n rekisteröimän alkuperäsuojan ovat aiemmin saaneet esimerkiksi ranskalainen konjakki ja samppanja, kreikkalainen ouzo, suomalainen vodka sekä italialainen grappa. EU:n alkuperämerkintäsuojan (GI) tarkoituksena on suojella tuotteita, joiden laatu tai ominaisuudet liittyvät niiden maantieteelliseen alkuperään.

Pohjoismaisten tislaamojen yhteinen visio on merkinnän hakemiselle vahvistaa asemaansa maailman viskikartalla, lisätä kuluttajien tietoisuutta pohjoismaisen viskin laadusta, kasvattaa alueen vetovoimaa ja luoda selkeät perusteet vahvalle, läpinäkyvälle yhteispohjoismaiselle brändille. Suomalaisten Kuusikko Finnish Blended Malt Whisky -yhteispullote on ensimmäinen Nordic Whisky -nimikkeellä markkinoitava viski.

– Pidämme pohjoisten kollegoidemme kanssa alkuperämerkintää tärkeänä osana Nordic Whisky -identiteetin vahvistamista. Kilpailu maailman markkinoilla on kovaa, ja erottautuminen ilman vahvaa alueprofiilia on vaikeaa. Haluamme korostaa paikallisia ominaispiirteitämme ja luoda Pohjolaan oman, globaalisti tunnustetun viskialueen. Pohjoismaiset kollegamme jakavat saman ajatuksen, joten teemme nyt yhdessä pioneerityötä ensimmäisen valtiorajat ylittävän alkuperämerkinnän saamiseksi, taustoittaa Teerenpelin tislaamoyrittäjä Anssi Pyysing, joka on Nordic Whisky -hankkeen vetäjä Suomessa.

Pyysingin mukaan pohjoismainen viskinteko on hieman erilaista, kokeillaan uusia asioita ja ollaan avoimia muutokselle. Samaan aikaan myös vastuullisuus ja avoimuus sekä raaka-aineiden käytössä että tynnyreissä on tyypillistä Pohjoismaissa. Kaikille, sekä kuluttajille että tislaamoille on selkeää puhua pohjoismaisesta viskistä ja se toimii veturina myös myynnissä. – Pohjoismaalainen viski voi myydä paremmin kuin suomalainen, Suomi kuin voi olla monelle hieman epämäärinen käsite, toisin kuten Pohjoismaat, kertoo Pyysing.

Kaupallisesti suuret kansainväliset viskiverkkokaupat ja pohjoismaiset alkoholimonopolit toivottavat Nordic Whisky -aloitteen myös  tervetulleeksi, sillä erottautuminen “kaiken maailman viskien” joukosta on Pohjoismaiden laadullisesta kilpailuedusta huolimatta osoittautunut haastavaksi. Pohjoismaisen viskin alkuperäismerkinnän kautta toivotaan myös lisää mahdollisia sijoittajia alalle ja se mahdollistaisi paremmin EU:n ulkopuoliset yhteishankkeet. Alkuperämerkintä takaa virallisen statuksen, joka auttaa vahvistamaan pohjoismaisen viskin asemaa maailmalla.

Vaikka Pohjoismaissa viskiä tehdään monella tyylillä ja erilaisia viljoja käyttäen, yhteistä on lyhyen kasvukauden ja valoisan kesän vaikutus raaka-aineisiin.- Alkuperämaa vaikuttaa raaka-aineen makuun, kertoo Ägräksen päätislaaja Marttaleena Ruohomaa, joka on tehnyt gradunsakin ruismaltaan alkuperämaan vaikutuksesta tisleen ominaisuuksiin. – Jos maistetaan sokkona tisleitä, joiden ruis on tullut eri maista, eron huomaa.

Kuva Wolfcom

Suomalainen tislaamomaailma odottaa vapautuksia alkoholilakiin

Suomessa odotetaan nyt kiihkeästi hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista, joka voisi parhaimmillaan vaikuttaa tislaamojen ulosmyyntiin että tätä kautta kannattavuuteen, houkuttelevuuteen ja juomamatkailuun. Valamon tislaamon Asko Ryynänen, joka on myös Suomen Tislaamoliiton puheenjohtaja, näkee Islannissa tapahtuneen ja Ruotsin tulevan ulosmyyntioikeuden vaikuttavan positiivisesti myös mahdollisuuksiin saada Suomessa tislaamoille ulosmyynti.

– Juomamatkailu on nouseva bisnes ja monet vaeltavat mm. Skotlantiin pulloharvinaisuuksien perässä. Tämä olisi mahdollista Suomessakin jos tislaamolta saisi myydä suoraan kuluttajalle, kertoo Ryynänen. – Suurin osa tislaamoista sijaitsee maaseudulla ja tarvitaan vetovoimatekijöitä juomamatkailuun. Alkuperämerkinnällä ja ulosmyynnillä saataisiin lisää turistia ja ostajaa varsinkin maaseudun tislaamoihin. Lisäksi se auttaisi erityisesti pieniä, aloittelevia tislaamoja – ulosmyynnillä koko kate jää tislaamolle ja voi tehdä kokeellisempia, pieniä eriäkin. Alan kasvulle tämä on tärkeää.

Ryynäsen mukaan hallituksen esitys on luvattu eduskunnalle ennen kesätaukoa, mutta jo nähdyt luonnokset eivät vielä ole  tislaamojen etuja palvelevia. Ulosmyynti on jo pienpanimoilla ja tilaviineillä, nyt toivotaan hallituksen esitykseen myös tislaamoiden ulosmyyntiä.  Elintarvikealan tilastoissa alkoholilla on jo iso osuus, maidon jälkeen seuraavana, joten lakien vaikutukset ovat myös merkittävät taloudelle ja toimijoille.

Kuusikko Finnish Blended Malt Whisky on saatavilla Alkosta 27.1.2025 lähtien.

Kuva Rosana Lindfors

Kuvat: Mainittu kuvatekstissä.

Katso lisää:

Miten tynnyri maistuu oluessa ja viskissä?