Kippistä irkkustoutilla Pyhän Patrickin päivänä 17.3.
Irlannin kansallispyhimykselle omistettu Pyhän Patrickin päivä 17.3. on irlantilaisten kansallinen juhlapäivä. Silloin kokoonnutaan ympäri maailman kippistelemään irlantilaisella, pehmeän kermaisella, kuivalla stoutilla.
Irlantilaisten suosikkipyhimys Pyhä Patrick oli alkuperäiseltä nimeltään Maewyn Succat (389–460). Hän syntyi Skotlannissa ja joutui 16-vuotiaana orjaksi Irlantiin, jossa keltin kielen ja ammensi pakanallisissa oloissa voimia kristinuskosta. Kuuden vuoden kuluttua Patrick pääsi pakenemaan muualle Eurooppaan ja opiskeli ranskalaisessa luostarissa papiksi.Patrick sai perimätiedon mukaan kutsumuksensa unessa ja vakuuttui silloin, että juuri hänen tehtävänsä oli käännyttää irlantilaiset pakanat kristinuskoon. Silloin hän otti kristillisen nimen Patrick.
Paavi Celestine vihki hänet piispaksi ja lähetti käännytystyöhön Irlantiin noin vuonna 432, jossa Patrick menestyksekkäästi perusti kirkkoja ja luostareita, vihki satoja pappeja ja hävitti pakanauskonnot sekä legendan mukaan myös käärmeet Irlannista. Toki käärmeet ovat luultavasti pelkkä vertauskuva pakanuudelle, josta Pyhä Patrick teki lopun. Ensimmäisen kirkon Patrick pystytti Armaghiin vuonna 445.
Yksi Irlannin kansallisista symboleista on apila – shamrock – joka tulee legendan mukaan siitä, että Pyhä Patrick käytti apiloita apukeinona selittäessään irlantilaisille, mistä pyhässä kolminaisuudessa (eli Isässä, Pojassa ja Pyhässä Hengessä) on kysymys.
Pyhä Patrick kuoli 17. maaliskuuta 460. Tätä päivää on vietetty Pyhän Patrickin päivänä ainakin 600-luvulta lähtien. Virallisesti Pyhän Patrickin päivää alettiin viettää Irlannissa vuonna 1903. Juhlinta sujui pitkään uskonnollisissa merkeissä, sillä saarivaltio on vahvasti katolinen ja pyhimyksen muistopäivä osuu normaalisti pääsiäispaaston ajalle. Meininki kuitenkin muuttui 1960-luvulla, kun laki salli pubien olla avoinna juhlapäivänä.
Tarinat eivät kerro, miten paljon Patrick itse piti oluesta, mutta koska irlantilaisten juhlintaan kuuluu olennaisesti olut, tämän kunniaksi Pyhän Patrikin päivänä juodaan yhä kuivaa irtkkustouttia, yleisimmin Guinnessia ja monesti Irlannin vihreän kansallisvärin takia värjätään Guinnessin vaalea vaahto vihreäksi pubeissa tai pukeudutaan vihreään. Vaikka juhlan tunnusväri on nyt vihreä, Patrick itse suosi sinistä. Tätä todistavat esimerkiksi Irlannin vanhat liput. Irlannin kapinan aikaan vuonna 1798 isänmaallisuuden symboleiksi nousivat kuitenkin vihreä vaatetus ja apilat, ja kyseinen näkemys on kantanut tähän päivään asti.
Irlantilainen stout on tyypillisimmillään vähän yli 4-prosenttista, kuivan paahteista olutta, jossa käytetään myös paahdettua, mallastamatonta ohraa. Sille tyypillisiä ovat tumman suklaan ja kahvin aromit, kevyehkö suutuntuma sekä kuiva jälkimaku. Tyylille on myös ominaista, että sen laskemiseen käytetään hiilidioksidien ja typen kaasusekoitusta, joka tekee vaahdosta ja suutuntumasta kermaisen. Muuten irlantilaisen stoutin ja portterin ero on hiuksenhieno. Guinness on maailmanlaajuisesti tunnetuin stout-tyyppinen olut, tätä tyyliä sanotaan usein myös Dry Stoutiksi.
Nykyään arviolta noin 70 miljoonaa ihmistä juhlistaa Pyhän Patrickin päivää. Juhlan vietto on yleistynyt myös Suomessa. Stout vaahtoaa Pyhän Patrickin kunniaksi noin 200 000 ravintolassa, noin 150 maassa.
Sláinte! – niin kuin kippistäessään irlantilaiset sanovat!
Lue lisää: