Silaa syksyinen patasi oluella
Ehkä helpoin tapa aloittaa oluen käyttö ruuanlaitossa, on lurautella sitä erilaisiin pataruokiin.
Olueksi käy silloin mikä vaan hennosti humaloitu olut, väri kannattaa vähän määritellä padan värin mukaan: mitä hennommat ovat padan aromit, sen kevyempi olut. Hyviä pataan käytettäviä oluita ovat hapanoluet, jotka tuovat ruokaan kirpeyttä vaikka sitruunan ja limen sijaan, maltaiset oluet, kuten erilaiset red-, amber- ja brown alet tai belgialaiset alet, joista tulee ruokaan mukavaa makeutta tai paahteiset stoutit ja porterit, joista saa vaikka tummiin lihapatoihin hauskaa paahdetta.
Pataruokia on ympäri maailmaa ja tässä on esimerkkinä unkarilainen pataruoka pörkölt.
Oluella maustettu unkarilainen pörkölt
4 hengelle • 1 h, 20 minuuttia
Unkarilaiset, paprikaliemiset pataruuat ovat laajasti tunnettuja. Tosin se, mitä luullaan Suomessa gulassiksi, kutsutaan Unkarissa pörköltiksi eli “paahdetuksi”. Tyypillinen pörkölt tehdään possusta, mutta myös kanasta, naudasta tai kasvisversiona sienistä.
• 400 g maustamatonta broilerinfilettä
• 6 perunaa (jauhoinen lajike)
• 1 sipuli
• 2 rkl oliiviöljyä
• 2 rkl makeaa paprikajauhetta
• noin 5 dl vettä
• 2 dl vaaleaa, hennosti humaloitua lager-olutta
• 1 rkl tomaattipyreetä
• 1 tl suolaa
• 1/2 tl mustapippuria
• (1/3 tl chilijauhetta)
• Lisäksi: 2 dl crème fraîchea
Kuutioi broilerinfileet. Kuori ja viipaloi perunat. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulisilppu runsaassa öljyssä läpikuultavaksi, lisää paprikajauhe ja sekoittele hetki, varo ettei paprikajauhe pala.
Lisää broilerit ja anna niiden ruskistua. Kaada joukkoon vettä niin paljon, että ainekset peittyvät kokonaan. Lisää olut ja lisää perunat. Anna kiehahtaa ja kuori rasva padan päältä. Mausta pata tomaattipyreellä, suolalla, pippurilla ja halutessasi chilillä. Anna hautua, kunnes perunat ovat niin pehmeitä, että ne hajoavat hieman ja suurustavat pataa.
Jos haluat padasta tuhdimman, lisää lopuksi lautaselle nokare crème fraîchea. Tarjoa unkarilainen perunapata kuumana esimerkiksi tuoreen leivän kanssa.
Juomaksi vaalea pils, session IPA tai vaalea vehnäolut.
Teksti ja kuva: Anikó Lehtinen