Sahtielokuvan ohjaaja Teemu Nikki: 100 litraa sahtia on suomalainen olutwestern
Teemu Nikin käsikirjoittama ja ohjaama elokuva 100 litraa sahtia saa ensi-iltansa perjantaina 28.3. Elokuva on Nikin lapsuudenmaisemiin Sysmään sijoittuva komedia, jossa sahtiperinnesiskokset Pirkko (Elina Knihtilä) ja Taina (Pirjo Lonka) kiirehtivät saadakseen aikaan sahtia häihin. Nikillä on tiiviit suhteet sahtiin, mikä näkyy myös itse elokuvassa.
Teemu Nikki kertoo elokuvan synnystä:
“Sahti kuului Sysmässä, niin kuin monessa hämäläisessä kylässä, perinteisiin. Sahtia on tehty suvussa aina, ja minulla on ollut halu tehdä Sysmästä ja sahdista elokuva jo kolmisenkymmentä vuotta, tarina ja kulma on vain puuttunut. Kulma tuli itse näyttelijöistä, halusin tehdä elokuvan Pirjon ja Elinan kanssa, kun näin heidät näyttelemässä yhdessä humalaisia Minä, askartelija -näytelmässä. Tarina tuli nopeasti ja sitä oli helppo kirjoittaa, koska kuvauspaikat olivat tuttuja, onhan siellä mukana nuorisotalo, jossa olen juonut ensimmäisiä kännejä ja teatteritalo, jossa elokuva myös näytetään ensimmäistä kertaa Suomessa. Elokuvassa on käytetty 98% kuvatusta aineistosta, mitään ei ole tippunut leikkauspöydällä pois.
100 litraa sahtia on komedia, jossa katsoja pääsee jännittämään, onko sahtia liian vähän vai liian paljon. Elinan ja Pirjon näyttelemät Pirkko ja Taina tekevät pitäjän parasta sahtia, mutta muuten elämänhallinta on hakoteillä. Elokuvaan liittyy myös häät, onhan sahtia juotu omassakin lapsuudessa usein häissä. Itse pääosanesittäjät Elina ja Pirjo itse eivät olleet kokeneita sahdinjuojia, mutta tiesivät kyllä mitä sahti on, sahdintekoa eivät olleet ikinä nähneet. “
Suomalainen lännenelokuva
“Elokuvasta tuli tietynlainen “lännenelokuva”, kerronta on wester-tyylistä, otokset ovat laajoja ja löytyy leffasta myös omia lapsuuden romantisoituja kokemuksia. Jännitti tehdä elokuvaa kotiseudulla Sysmässä – minähän olen ”Sysmän oma poika” . Se on aikaisemmin ärsyttänyt, mutta nyt päätin että hyväksyn sen ja otan sen positiivisena asiana.
Kiinnostaa mitä sysmäläiset ajattelee elokuvasta, koska siinä ryypätään kuitenkin paljon, pappia myöten – kaikki haluavat juoda sahtia koko ajan. Elokuvassa myös kilpaillaan sahdin avulla, Pirkon ja Tainan isä on tehnyt kympin sahtia, ja siihen pyrkivät myös siskokset.
Oma lapsuuteni sahti on humaloimatonta, perinteistä, jossa käytetään varittamiseen katajaa ja vierteeseen pääosin ohramallasta. Meidän perheen sahtiin jää pieni makeus, josta tykätään. Veljeni Markku Nikki jatkaa Sysmässä sahtiperinnettä, siellä sitä pääsee välillä yhä maistamaan. Olen itsekin tehnyt sahtia pari kertaa, tosin vaihtelevalla menestyksellä.
Leffassa Markku on myös sahtimestarina ja sahdinteko näytetään hyvinkin pieteetillä. Leffassa tehdään kivisahtia, halusin, että käytetään puusta tehtyä “perinnekuurnaa”, jossa on myös niitä perintönä saatuja “käymispöpöjä” valmiina. Sahdintekoa kuvattiin koko päivä, koska sahdinpanosta ei löydy tarkkaa kuvausta missään elokuvassa. Sinä päivänä tehtyä sahtia juotiin sitten elokuvan karonkassa. “
Elokuva jonka tein itselleni
“Elokuva ei toki kerro vain sahdista, mutta siellä on paljon tarinoita jotka liittyvät sahtiin ja Sysmään. Halusin tallentaa nämä muistiin. Elokuvaan tuli myös sanontoja, jotka liittyvät sahtiin, mm. avustajana ollut sysmäläisen sahtimestari Hannu Nurmisen suusta lainattu “hyvä sahti on laheeta”.
Kun meillä oli ensi-ilta Roomassa, siellä tarjottiin sysmäläistä Nurmisen sahtia, joka lennätettiin sinne pakastettuna vierteenä. Näin sahti oli mukana elokuvan alusta ensi-iltaan asti. Kansainvälisesti elokuvasta on pidetty paljon – vaikka se kuvaa yhtä pientä paikkakuntaa Suomessa, samoja elementtejä löytyy varmasti myös italialaisesta tai saksalaisesta pikkukylästä, samoja hahmoja, perheitä ja paikallista alkoholijuomaakin.
Tämän elokuvan tein tavallaan itselleni, mietin käänteitä, joista itse yllättyisin. 100 sahtia elokuva toimii sekä komediaa että draamaa haluaville, siinä on hauskuuden lisäksi myös vakavaa asiaa sisarussuhteista ja perhedynamiikasta – ja sitten elokuvassa on paljon sahtia! “
100 litraa sahtia -elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Teemu Nikki, tuottajana on toiminut Jani Pösö. Elokuvan vastaavina tuottajina toimivat Nikin ja Pösön lisäksi Andrea Romeo ja Timo T. Lahtinen. Ensi-illassa 28.3.
Kuvat: Teemu Nikin arkisto, It´s Alive Films
Ilmestynyt 1/25 Juomaposti- lehdessä.