Reittausblogi: Olutarvio: Rocking Bear Tuorsniemi Bitter Ale

Tuorsniemi Bitter Ale

Panimo: Rocking Bear Brewers, Pori
Oluttyyli: English Ale
Alkoholipitoisuus: 6,0%
Saatavuus: Alko (4,98€ / 0,33l)

Alkon vuosittaiset käsityöoluet ovat täällä taas. Kyseessä on siis pienpanimoiden yksinoikeudella Alkolle myyntiin valmistamia kertaeriä – tai näin ainakin kerrotaan. Jotkin kattauksen oluet tosin ovat olleet saatavilla jo aiemmin ja tulevat varmaan olemaan saatavilla myös myöhemmin, mutta tällä hetkellä niitä myy käsittääkseni vain Alko. Sain porilaisen Rocking Bear Brewersin Tuorsniemi Bitter Alen panimolta maistettavaksi jo ennakkoon. Pullossani ei ollut vielä etikettiäkään, mutta nythän speksit on jo nähtävillä Alkonkin sivuilta. Vahvuutta siis 6,0% ja katkeroa 36 EBU.
Maltaat: Red Ale, Pilsner, Pale Ale, Vehnä, Cookie, Crystal 100, Cara Pale
Humalat: Magnum, Perle, EKG

Rocking Bearilla on ollut tapana nimetä oluet Porin kaupunginosien tai paikkojen mukaan, eikä Tuorsniemi tuo poikkeusta sääntöön. Hauskana huomiona luin näytepullon etiketistä ensin väärin ”Ruosniemi Bitter” ja se aiheutti pientä hämmennystä, koska Porissahan toimii myös Ruosniemen Panimo. Jossain vaiheessahan nämä kaupunginosat loppuvat ehkä kesken ja viimeisenä vielä odottaa se Ruosniemi siellä käyttämättömänä. Jännä nähdä mitä sitten tapahtuu…ehkä se on yhteistyöoluen paikka.

Kirkas, väriltään rubiininpunainen ja vaahdoltaan melko maltillinen olut. Tuoksussa on tummaa herukkaista marjaisuutta, tammisen puumaista humalaisuutta ja toffeista sekä käristetyn vaahtokarkkimaista maltaisuutta. Marjainen hillomaisuus menee terävämmän hedelmäisyyden ja raikkauden edelle. Maku on myös rahtusen raskas ja English Strong Alen tyyppisesti melko täyteläinen ja karamellimaltainen, hedelmäisyyttäkin nousee esiin, mutta hieman pirteämpää ja terävämpää se voisi vielä olla. Tekijä tosin kertoo nostaneensa hiilihappotasoa Alkoihin toimitettuihin pullotteisiin, joten ehkä se terävyys sitä kautta löytyy. Tällaisenaan jää siis hieman makeaksi ja mallasvoittoiseksi, eikä ollenkaan niin kovin bitteriseksi. Saisi olla joko katkerampi tai reilun prosentin vahvempi, jolloin joko katkero tai vahvuus toisi tarvittavan tasapainon ja iskevyyden makuun.—  Marjaisuuden vaihtaisin myös mieluusti raikkaampaan fruittiin aidon ESB:n tapaan. Ihan mukavan makuinen olut tämä on, mutta aidon brittioluen sijaan tämä maistuu suomalaisen panimon tekemältä brittioluelta – eli se jokin siitä vaan puuttuu.

Yhteenveto

Mallasvetoinen brittiale