Helan går – Rapujuhlat Olutpostin tapaan
Rapukausi on käynnissä ja se jatkuu lokakuuhun asti. Keitä ravut Olutpostin reseptillä ja nauti ravut laulaen oluen kera.
Rapujuhlat ovat hauska tapahtuma, missä pääsee nauttimaan yhdessäolosta, laulamisesta ja hyvistä mauista. Muutamalla pienellä vinkillä saat rapujuhlista täydelliset.
Rapuja varataan noin 5-10 per syöjä, riippuen ovatko rapukekkerit illan alku- vai pääruoka. Ravut voi ostaa elävänä tai pakasteena. Perinteinen tapa on keittää ravut olutliemessä, jolloin vaalean lagerin miedon maltainen maku hieman tarttuu rapuihin.
Rapujen kanssa tarjotaan Suomessa perinteisesti paahdettua leipää, voita ja tillisilppua. Jos haluaa syödä rapuja naapurimaamme Ruotsin tyyliin, pöydässä on myös kumina- tai Västerbottenjuustoa. Ruokailijoille varataan myös servettejä, rapuveitset, kaulurit ja pieni vesikulho sitruunan kera, jossa voi välillä liottaa sormiaan ravunsyönnin lomassa. Kasvissyöjille voi varata keitettyä latva-artisokkaa voisulalla, sen syömistapa on yhtä työläs kuin rapujen.
Ravut ovat olutruokaa ja yleensä niiden kanssa tarjotaan miedosti humaloitua vaaleaa lager-olutta tai rapsakkaa pilsiä. Makunsa puolesta ravut käyvät hyvin myös belgityylisen vehnäoluen tai hedelmäisen APA:n kera, eivätkä säikähdä kuivaa siideriäkään. Myös maustamaton gose tai hapanolut on omiaan rapujen seurana ja NEIPA:n kevyemmät versiot ovat oiva rapujuoma. Jos haluaa lisäohjelmaa rapujen kanssa, voi toki tehdä vaikka oluttastingin ravunsyönnin kanssa ja sovittaa erilaisia oluita rapujen makuihin.
Usein rapujuhlissa lauletaan, ja sitä varten voi hankkia snapsia, yleensä vodkaa tai ruotsalaiseen tapaan akvaviittia. Jos juhlissa halutaan laulettavan, on kohteliasta monistaa laulujen sanat jokaiselle juhlijalle, jolloin kaikki pääsevät nauttimaan yhteislaulusta. Perinteinen rapulaulu on Helan Går, mutta myös suomenkieliset rapulaulut ovat oivia tunnelmanluojia. Laulaa voi toki mitä vaan, joten ei tarvitse pitäytyä vain rapulauluklassikoissa.
Helan går!
Helan går
sjung hoppfalleri fallerallala,
helan går
sjung hoppfallerallala.
Och den som inte helan tar
han heller inte halvan får.
Helan går!
Sjung hoppfallerallalej!
Georg de Godzinskyn rapulaulu (sävel: Ukko Noa )
Rapu tuli, rapu tuli
nyt on elokuu.
Iloitse sä veikko
kohta olet peikko.
Nami, nami, nami, nami
vatsassa nyt soi.
Ota lasi, ota lasi
juo nyt minun kanss.
Surut huolet heitä,
rypyt hymyyn peitä.
Ilon, onnen ravut nämä
sydämehen toi.
Keitä ravut olutliemessä tai tee pakasteravuille mausteliemi:
Rapuja olutliemessä
- 20 elävää rapua
- 2,5 l vettä
- 3 dl vaaleaa lager-olutta
- 1 dl merisuolaa
- nippu tillä
- 5 sokeripalaa
- Noin 1 kg pakasterapuja
Tee edellisellä reseptillä liemi(paitsi ravut), ja jäähdytä se. Kaada se vielä jäisten pakasterapujen päälle, anna olla seuraavaan päivään viileässä. Valuta sulaneet ravut ennen tarjoilua.
Koristele ravut kruunutillillä ennen tarjoilua.
Ps. Kerää juhlien jälkeen rapujen kuoret käyttöön ja tee niistä maistuva liemipohja keittämällä niitä sipulin ja parin porkkanan kera. Lisää myös loraus öljyä. Keitä noin tunti, siiviöi ja pakasta parin desin annoksina, niin saat hyvän pohjan risotoille tai kastikkeille.
Tee rapujen seuraksi sienipiirakka!
Viikon olut ja ruoka -pari: Oluinen sienipiiras ja tumma lager