Juomatutka Juomaposti
Sinebrychoff Juomaposti

Ranskan Alsace: Perinteisistä kyläpanimoista modernien artesaanioluiden maailmaan

Ranskan Alsacessa käsityöläisolutkulttuuri ja olutmatkailu elävät muutoksen aikoja. Vaeltavat olutmatkailijat, Craft Beer Nomadit ottivat selvää Alsacen olutmarkkinasta.

Ranska on yksi maailman tunnetuimmista viinimaista ja jakaa maailman suurimman viinintuottajamaan statuksen Italian kanssa noin 45 miljoonan hehtolitran vuotuisella tuotannollaan. Viini on ranskalaisessa kulttuurissa voimakkaasti läsnä, ja viinimatkailu on suosittua maan lukuisilla viinialueilla. Viinien lisäksi Ranskassa valmistetaan laajalla kirjolla myös väkeviä alkoholijuomia, tunnetuimpana niistä konjakkia.

Ranskalainen olutkulttuuri jää tunnettuudessaan vahvempien juomien varjoon, eikä maata pidetä varsinaisesti olutmaana, mutta oluen valmistuksessa on sielläkin pitkät perinteet, ja pieniä kylä- ja luostaripanimoita oli maassa 1900-luvun alussa, ennen teollistumisen ja maailmansotien tuomia muutoksia ja panimotoiminnan keskittymistä, yli 3000. Pieniä, perinteisiä ranskalaisia oluita tekeviä panimoita on myös nykyään varsin paljon, ja pienpanimo-olutbuumin rantauduttua Eurooppaan näiden kyläpanimoiden rinnalle on perustettu satoja modernimpiin oluttyyleihin keskittyviä panimoita.

Saksan rajalla sijaitseva Alsacen alue, joka myös viineistään hyvin tunnetaan, on kenties Ranskan merkittävin olutalue, jossa tuotetaan peräti 60 % maassa valmistettavasta oluesta. Tällä useaan otteeseen Saksaankin kuuluneella alueella pannaan niin perinteisiä kuin moderneja oluita, ja Alsace on myös humalankasvatusaluetta, jossa tuotetaan varsin runsaasti katkerohumalia, mutta myös uuden aallon oluisiin sopivia, hedelmäisiä aromeja antavia, uusia aromihumalalajikkeita. Kävimme kesällä 2025 alsacelaisissa pienpanimoissa tutustumassa alan trendeihin, ja saimme kuulla pienpanimokulttuurin kehittyneen huimin harppauksin sitten edellisen kierroksemme alueella vuonna 2021.

Colmarilainen Sainte Cru on yksi Alsacen craft beer -pioneereista

Rohkeasti humaloiduista oluistaan ja monipuolisesta valikoimastaan tunnetun Sainte Cru -panimon tarina alkoi jo vuonna 2007, kun kolmen ystävän seurue metsästi juotavakseen perus-lageria uskaliaampaa olutta, ja lopulta törmäsi vahvasti humaloituihin India Pale Aleihin. Ja se olikin sitten rakkautta ensi kulauksella. Ranskassa ei noihin aikoihin pahemmin moderneja erikoisoluita tunnettu, joten pian kolmikko alkoi itse valmistaa pieniä eriä kokeellisia oluita, ja kehittää uusia reseptejä. Kattiloiden koko kasvoi pikkuhiljaa, ja vuonna 2012 harrastustoiminta oli edennyt siihen pisteeseen, että Sainte Cru -panimo virallisesti perustettiin. Ensimmäinen markkinoille tuotu olut oli kevyt Cascadella ja Columbuksella humaloitu Pale Ale.

Vuonna 2017 panimoa laajennettiin merkittävästi, ja sen volyymi kasvoi 3 600 hehtolitraan vuodessa. Vuonna 2018 avattiin Sainte Crun hanahuone, jossa pienpanimotuotteista kiinnostuneet harrastajat pääsivät nauttimaan niin perussarjan tuotteita, kuin maistamaan erikoisempia uutuuksia. Taproom ravintola veti puoleensa myös sellaista yleisöä, jolle uuden maailman oluttyylit olivat vielä täysin tuntemattomia. Vuonna 2020 Sainte Cru alkoi pakkaamaan oluita tölkkeihin – tämä pakkausformaatti on vielä tänäkin päivänä Ranskassa hieman haasteellinen, sillä lasipulloa pidetään laajalti ”oikeampana” tapana, ja tölkkejä säilyvyydeltään heikompana ja ”juntimpana” pakkauksena. Ajan myötä tölkittämisestä on kuitenkin tullut yleisempää ja hyväksytympää, joskin monet ravintolat eivät edelleenkään halua kattaa pöytiin tölkkejä.

Sainte Cru on jatkanut vahvasti kasvu-uralla, ja tuotantomäärät ovat lisääntyneet niin, että vuonna 2024 panimolta tuli ulos peräti 9600 hehtolitraa olutta. Panimon toiminnan ytimessä on edelleen tehdä vahvasti humaloituja, erottuvia ja makuhermoihin iskeviä oluita eri tyyleissä. Sainte Crun perussarjassa on 14 olutta, ja uutuuksia, yhteistyöoluita ja muita erikoisuuksia julkaistaan säännöllisesti. Panimolla on myös Alsace -sarja, johon kuuluu alueelle tyypillisiä tyylejä edustavia oluita.

Les Intenables tunnetaan tuhdisti humaloiduista IPA-oluista

Les Intenables on itsenäinen, moderni panimo Rosheimista, Strasbourgin naapurista. Panimo perustettiin vuonna 2019, ja se aloitti toimintansa Mundoslheimissa, josta kolme perustajajäsentä löysivät aiemminkin panimona toimineen tilan. Les Intenablesin pienellä tiimillä oli jo kansainvälistä kokemusta panimoalalta, ja tavoitteena tuoda uudenlaisia oluita Alsacen ja Ranskan markkinoille.

Ensimmäiset Les Intenablesin oluet lanseerattiin vuoden 2020 alussa, juuri ennen kuin korona sulki baarit. Ajoitus oli siis kaukana täydellisestä, mutta jo vuonna 2021 Les Intenablesin (eli pysäyttämättömien) käsityöläisoluita oli saatavilla ympäri maata. Vuonna 2022 panimo muutti nykyisiin, aiempaa suurempiin tiloihin Rosheimissa ja otti käyttöön suuremmat, 2000 litran keittolaitteet.

Les Intenables valmistaa laadukkaita oluita laajalla tyylien kirjolla, hoppy lagereista hedelmillä maustettuihin hapanoluisiin ja erityylisistä IPA-oluista tynnyrikypsytettyihin imperial stouteihin. Panimo on erityisen tunnettu tuhdisti humaloiduista West Coast IPA -oluistaan, ja ainakin panimolla juuri tölkitettynä maistamamme uusi Bitter Trail IPA oli tyylissään oivallinen, purevan katkeroinen mutta tasapainoinen. Les Intenablesin core-sarjaan kuuluu kuusi olutta, ja panimo lanseeraa 3–4 uutta olutta joka kuukausi.

Les Intenables on tuttu näky olutfestivaaleilla ja erilaisissa muissa oluttapahtumissa Ranskassa ja muualla Euroopassa, ja tekee myös collaboration-oluita niin paikallisesti kuin kansainvälisesti. Lähitulevaisuudessa panimon suunnitelmissa on muuttaa vielä suurempiin tiloihin, ja avata panimon kylkeen oma taproom-ravintola. Tällä hetkellä panimon oluita voi ostaa nykyisen panimon vieressä olevasta panimokaupasta Rosheimissa, ja niitä on saatavilla pubeista ja olutkaupoista ympäri Ranskaa, ja myös kansainvälisesti.

Mogwaï Beer Company pursuaa ideoita ja osaa yllättää

Mogwaï on nuori ja kekseliäs, vuonna 2022 perustettu pienpanimo, joka tunnetaan rohkeista IPA-oluista, hedelmäisistä hapanoluista ja kokeellisista erikoisoluista, joissa käytetään mitä yllättävimpiä aineisosia ja makuyhdistelmiä.

Mogwaï Beer Companyn historia linkittyy Les Intenablesiin, sillä panimo toimii Rosheimissa Les Intenablesilta vapautuneissa tiloissa. Mogwaïta pyörittävä kolmen miehen tiimi osti käytännössä toimintavalmiin panimon kaikkine laitteineen, ja lähti toteuttamaan ideologiaansa kokeellisten, joukosta erottuvien pienpanimo-oluiden tekemisestä.

Mogwaïlla ei ole lainkaan pysyvästi valikoimassa olevia oluita, ja valtaosaa tuotteista tehdään vain yhden kerran. Uusia oluita julkaistaan yleensä 4-6  oluen sarjoissa, kuuden viikon välein. Osa oluista on tyyliltään perinteisiä, mutta Mogwaïn toimintatapaan kuuluu jatkuva yllättäminen ja raaka-aineilla leikittely, ja panimon fanit odottavat innovatiivisia uutuuksia aina innolla. Erikoisimpiin julkaisuihin kuuluu esimerkiksi Baeckeoffe (alsacelainen lihapata) -tyylinen gose-olut, jossa on tälle ruokalajille uskollisesti käytetty perunaa, porkkanaa, sipulia, purjoa, timjamia, laakerinlehteä, suolaa ja pippuria, ja mallaspohjassa on mukana savustettuja maltaita tuomassa olueen lihaisaa makua.

Hieman maltillisempaa kokeellista osastoa edustaa esimerkiksi SirtaKiss Tzaziki Gose, josta on tehty jo useampi versio. Tässä kevyessä, virkistävässä kesäoluessa on minttuinen ja sitruksinen tuoksu, ja yllättävänkin tasapainoinen makuprofiili, jossa yhdistyy kurkku ja lime, sekä goselle ominainen, kiva suolaisuus. Mogwaïn tiimi testaa villeimpiä resepti-ideoita pienellä testilaitteistolla, ja tuotantoon ne viedään 500-litran keittokoossa.

Olutreissaajan Alsace

Alsacen alue tunnetaan makumatkailun osalta parhaiten viinireiteistä ja erilaisia maistelupaketteja tarjoavista viinitiloista, mutta myös olutmatkailun saralla on otettu isoja askelia eteenpäin. Alueella on kymmeniä panimoita, ja niiden toimintaa halutaan tuoda entistä paremmin esille osana ruoka- ja juomakulttuuria. Strasbourgin ja Colmarin alueella on tarjolla erilaisia panimokierroksia olutmaisteluineen, oluttapahtumia sekä olutkursseja. Matkailutoimijat ovat kehittäneet myös muun muassa viinimatkailusta tuttuja pyöräilyreittejä panimoiden välille, ja humalanviljelyynkin on mahdollista päästä tutustumaan opastetun kierroksen merkeissä. Olut- ja viinikierroksilla pääsee samalla ihastelemaan Alsacen alueelle tyypillisiä vanhoja kyliä, joiden kivettyjä katuja reunustavat viehättävät ristikkotalot, joita koristavat kauniit kukkaistutukset.

Teksti ja kuvat: Anne ja Toni, Craft Beer Nomads

Ilmestynyt Juomaposti 3/25-lehdessä. 

Katso myös millainen olutkaupunki on Nancy:

Ranskalaista olutmatkailua Nancyssa