Ranskalaista olutmatkailua Nancyssa 

Millainen olutkaupunki on ranskalainen, Champagnen lähistölle sijoittuva Nancy? Otimme selvää.

Tyypillinen ranskalainen lounas croque monsieur maistuu Nancyssä paikallisen IPA:n kera

Teksti ja kuvat: Anikó Lehtinen

Pikkukaupungit saattavat yllättää oluttarjonnallaan ja näin kävi, kun pääsin tutustumaan ranskalaiseen Nancyn kaupunkiin. Päällisin puolin uinuva kaupunki tarjosi mielenkiintoisia panimoita, pieniä viihtyisiä pubeja ja olutmuseonkin, joten muutaman päivän olutmatka oli täynnä nähtävää.

Nancy on kaunis pieni kaupunki Koillis-Ranskassa, noin puolentoista tunnin junamatkan päässä Pariisista. Paikka sijaitsee kukkuloiden välissä ja historia havisee reippaasti, onhan siellä ollut asutusta jo 900-luvulla.

Nancyn vanhassa kaupungissa riittää tunnelmaa

Olutmatkailijalle Nancy tarjoaa juuri mukavasti tehtävää muutamaksi päiväksi sekä kävellen että paikallisen joukkoliikenteen turvin, joka toimii siedettävästi, jos osaa ranskaa. Junalla pääsee paikalle helposti vaikka Pariisista tai Strasbourgista.

Jenkkiolutta ranskalaispanimolla

Ensimmäinen päivä kannattaa aloittaa lähipanimoon tutustumisella. Kaupungin pohjoispuolella on vanhaan, vuonna 1942 suljettuun panimoon perustettu Fabrique/Brasseriedes Grô, jonka pelkistetyssä panimomiljöössä pääsee oluen maistelun lisäksi nauttimaan myös elävästä musiikista. Panimon oluet olivat laadultaan erinomaisia,pääsääntöisesti sameita pale ale- ja IPA-oluita trendin mukaan. Erikoisesti jäi mieleen paprikalla maustettu vaalea pale ale, jossa vihanneksen hienovarainen aromi oli onnistuttu taltioimaan olueen kauniisti. Panimovierailulla kannattaa muistaa, että julkinen liikenne loppuu kohtuu aikaisin, ja panimolta on noin puolen tunnin tylsähkö matka takaisin keskustaan, joten olutta kannattaa varata myös kävelymatkalle, jos myöhästyy bussista!

Panimon olutmies oli värikäs persoona

Keskustaan päin kävellessä eteen tulee hauska hevimusiikkia ja pienpanimoita yhdistelevä Fox Den, jossa saa myös erinomaisen napostelulaudan, jos oluen lomassa yllättää nälkä. Erityisen vaikuttunut olin meille erikseen räätälöidyn lihattoman laudan tarjonnasta, koska sillä oli ainakin seitsemää erilaista juustoa! Ja Ranskassa kun ollaan, juustot olivat erinomaisia, joten tilasimme pari olutta lisää.

Oluen ja juuston täyttämänä intouduimme vielä kävelemään BBC-nimiseen pubiin, jossa hevimusiikkiteema jatkui. En ole musiikkityylin fani, mutta oluet olivat hyviä ja sieltä sai pilsiä pääkallotuopissa, joten paikassa viihtyi silti.

Olutmuseota ja “humalatie”

Muutaman bussivaihdon päässä Nancyn keskustasta on vanhassa panimossa sijaitseva olutmuseo Musée Français de la Brasserie.

Museo koostuu kahdesta eri rakennuksesta: itse panimosta, missä pääsee kiertämään opastetusti vanhojen panimolaitteiden seassa, sekä panimon entisestä toimistorakennuksesta, mihin on taltioitu vanhaa mainosmateriaalia, laseja, ranskalaisiin panimoihin liittyvää historiaa ja kiinnostavia, olutaiheisia lasimaalauksia. Miinukseksi laskettakoon, että missään ei ole opasteita englanniksi, joten jos et osaa ranskaa, Google-kääntäjä on ahkerassa käytössä.

Museossa kuvaillaan tarkasti oluenteko

Museon kiertää parissa tunnissa, jonka jälkeen kannattaa ehdottomasti pysähtyä pienessä myymälässä, missä on hauskoja olutpostikortteja hyvin edulliseen hintaan sekä mukaan ostettavana museon oma olut.

Museon oma olut oli hedelmäisen raikas ja hieman maltainen

Ennen matkaa takaisin keskustaan voi pistäytyä lounaalla noin kymmenen minuutin päässä olevassa Restaurant La Licornessa, jonka erikoisuus on posetiivia soittava ravintolapäällikkö. Ruoka on, kuten kaikkialla missä kävimme, hyvää, mutta erikoisruokavalioita ei kysytä ja tarjonta on aika lihavoittoista.

Iltapäivän ohjelmassa oli tutustuminen Hoppy Road -panimoon, jonka oluita on Suomessakin aina välillä saatavilla. Tämä vuonna 2017 perustettu pienpanimo tekee monipuolisesti erilaisia oluttyylejä, ja tunnetuimpia he ovat sameista IPA-oluistaan. Meitä panimolla kierrättäneet Julien Pecheur ja Charles Sanner ovat osa perustajaporukkaa ja edelleen hyvin innostuneita panimostaan.

Panimon Julien Pecheur:lla riitti tarinaa panimosta

Kierrettäessa saimme kuulla eräästä panimon hauskasta yksityiskohdasta: panimon oluet virtaavat keitosta käymiseen pihan alla olevissa putkissa, koska panimon tilat ovat kahdessa eri rakennuksessa. Näin on mahdollista pitää myös kahta tynnyrivarastoa, joista toisessa kypsytetään villihiivaoluita ja toisessa imperial stouteja ja muita tuhteja oluttyylejä. Vuodessa noin 300 000 litraa oluita tekevä Hoppy Road myy suurimman osan oluistaan lähialueelle, ja panimon perustajien mukaan varsinkin sameat IPA-oluet ovat edelleen paikallisten lempioluita. Me pääsimme maistamaan sekä panimon kuuden oluen “coren” että uusia erikoisuuksia, kuten hibiscuksella maustetun hapanoluen tai rommitynnyrissä kypsytetyn, kahvisen imperial stoutin. Kaikki oluet olivat maistuvia ja teknisesti laadukkaita, joten panimolla vierähti yli pari tuntia enemmän kuin mitä olimme suunnitelleet.

Tämän pihan alta virtaavat panimon oluet keiton jälkeen käymiseen

Vaikka koko päivä oli ollut oluenjuonnin juhlaa, illalla valloitimme vielä pari uutta olutpaikkaa. Vanhan kaupungin laidalla, katedraalia vastapäätä sijaitsee viehättävän vanhanaikainen the Ch’Imi,  jossa paikallisen oluen kanssa voi myös nauttia ruuasta ja terassinäkymästä. Keskustasta taas löytyy Les Berthom -ketjun baari, jossa istuskelimme yömyöhään ranskalaisen oluen kera.

Les Berthom -ketjun baarissa Nancyn keskustassa oli mukava määrä paikallisia pienpanimo-oluita

Nancyn olutkulttuuri

Emme kahden päivän matkallamme ehtineet valloittaa kaikkia Nancyn olutravintoloita, joten kaupungissa olisi voinut matkailla vielä päivän. Yleisesti voi sanoa, että Nancyssakin näkyy tiettyjä ranskalaisen olutkulttuurin piirteitä, jotka ovat erityisen viehättäviä: oluet ovat pääsääntöisesti raikkaita ja helposti juotavia, eikä niissä kikkailla liikaa. Lisäksi oluissa on tietynlainen kepeys, minkä aistii Ranskassa myös muista juomista ja ilmapiiristäkin. Oluen kanssa tarjotaan aina pientä syötävää, pähkinöitä tai sipsejä, mikä houkuttaa tilaamaan toisen ja jatkamaan istuskelua. Keskustan baarit ovat kävelymatkan päässä toisistaan ja niiden välissä voi pistäytyä kaupungin puistossa tai Place Stanislas -aukiolla sijaitsevassa taidemuseossakin. Erinomainen olutmatkailukohde siis!

Nancyn päätori on kaunis ja avara Place Stanislas, jonka varrella on paljon ravintoloita.

Käy näissä:

Fabrique/Brasseriedes Grô -panimo

Hoppy Road -panimo

Musée Français de la Brasserie – olutmuseo

Restaurant La Licorn -ruokaravintola

Fox den -baari

BBC-baari

The Ch’Imi -olutravintola

Les Berthom Nancy -olutravintola

Nancyssa järjestetään myös vuosittain omat panimo- ja olutmessut ja sen yhteydessä olutfestari, jossa on runsaasti paikallisia panimoita ja lähiruokatuottajia.

Oluttapahtumassa sai hyvän kuvan paikallisista panimoista

Ilmestynyt 3/24 Olutposti -lehdessä

Katso myös:

Puistoisen luostarin piilossa  – Braxatorium Parcensis -panimo