Juomaposti Draft & Craft Cruise Tallink Silja

Pienpanimot panivat ennätyslitrat vuonna 2024

Pienpanimot tekivät yhteensä 27 miljoonaa litraa olutta vuonna 2024, joka on 3,2 miljoonaa enemmän kuin 2023. Kyseessä on ennätysmäärä pienpanimolitroja vuoden 1995 jälkeen, jolloin oluen valmistus ja myynti vapautui.  Yhteensä Suomessa valmistettiin viime vuonna 359,1 miljoonaa litraa olutta, joka on 33 miljoonaa litraa enemmän kuin 2023.

Pienpanimoiden valmistamat olutlitrat ovat kasvaneet tasaisesti 2020-luvulla Suomessa moninaisista haasteista huolimatta. Kun kymmenisen vuotta sitten, 2014 pienpanimot tuottivat 15,4 miljoonaa litraa olutta, viime vuonna Valviran mukaan määrä on ollut 27 miljoonaa litraa. Samaan aikaan oluen kokonaiskulutus on laskenut tasaisesti vuosittain, kuten myös alkoholin kokonaiskulutus, joten voisi sanoa, että jonkin verran suomalaiset ovat siirtyneet juomaan entistä enemmän pienpanimo-oluita. Toki, viime vuoden 359,1 miljoonasta oluenvalmistuslitroista, pienpanimolitrat ovat edelleen vain pieni osa.

Pienpanimoiden litrakasvu tulee suurimmista

Kun tarkastellaan pienpanimoiden määrää, niin vuonna 2014 pienpanimoita oli vain 34*, jolloin keskimääräinen litramäärä on ollut hieman vajaa 400 000 litraa/pienpanimo, kun taas viime vuonna pienpanimoita oli 115* ja litroja per pienpanimo noin 230 000. Selkeä kehitys onkin, että pieniä, alueellisia pienpanimoita on tullut runsaasti lisää, jolloin keskimääräinen litramäärä vähenee panimoa kohti.

Pienpanimomarkkinaa tarkastellessa voimme erottaa vuoden 1995 jälkeen, jolloin alkoholin valmistuksen, myynnin ja maahantuonnin vapautuessa panimon perustaminen helpottui, kaksi “pienpanimoaaltoa”: ensimmäinen tapahtui heti 1990-luvun puolenvälin jälkeen ja parhaimmillaan silloin pienpanimoita ja/tai -lupia oli nelisenkymmentä*. Toinen aalto lasketaan alkavaksi vuodesta 2013, jolloin 2000-luvun alkupuolella hieman suvannossa ollut ala piristyi ja panimoiden määrä nousi nopeasti 2020-luvulle tullessa. Eniten pienpanimoita on perustettu 2000-luvulla koronavuonna 2020, 19 kappaletta*.

Kaksi pienpanimomarkkinan suurinta toimijaa, Nokian Panimo ja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas ovat nk. ensimmäisen pienpanimoaallot tulokkaita 1990-luvulta ja ovat olleet suurimpia pienpanimoita toisen aallon 2000-luvulla. Luultavimmin viime vuoden pienpanimolitrojen kasvu on tullut tältä suunnalta, sekä edellä mainittujen ja muutaman muun suuremman pienpanimon taholta eikä niinkään pienempien panimoiden litrakehityksestä: pörssiin listautumista suunnitteleva  ja jo miljoonia litroja olutta valmistava Nokian Panimo on kasvattanut oletettavasti olutlitrojaan viime vuonna ja Suomen suurin pienpanimo Laitilan Wirvoitusjuomatehdas vastaa luultavimmin yksin yli kolmanneksesta pienpanimolitroista.

Isompien pienpanimoiden litrakasvun puolesta puhuu myös oluen myyntimäärä eri kanavissa: kun ravintolassa myydään vain vähän yli kymmenen prosenttia oluista ja Alkossa vajaa kaksi prosenttia, suurin osa pienpanimo-oluesta tarttuu kuluttajan käteen kaupan hyllyltä, joten suuremmat pienpanimot, joiden valikoima on hyvin edustettuna päivittäistavarakaupassa, saavat kerättyä enemmän litroja kuin vaikka ravintolapainoitteiset tai vain tietyllä alueella myyvät panimot, ja volyymin kautta kannattavuuttakin. Toisaalta kannattavuusnäkökulmasta, oluen myynnillä omasta ravintolasta ja kaupasta jää katetta käteen paljon enemmän kuin muille myyntikanaville myymällä. Yksi viimeisimmistä trendeistä pienpanimoilla onkin oma taproom, jopa niin, että lokaatiota saatetaan vaihtaa, että päästään ravintolalla ja omalla kaupalla kuluttajavirtojen luo.

Pienpanimoita on Suomessa eri kokoisia ja ala on hyvin heterogeeninen – pienimmät panimot ovat vain muutamia tuhansia litroja valmistavia yrityksiä ja ravintolapanimoita ja suurimmat taas usean miljoonan tai kymmenen miljoonan litran yrityksiä. Tämä usein unohdetaan, kun puhutaan pienpanimoista – koska ne ovat hyvin eri kokoisia, liiketoimintamalli, haasteet, myyntikanavat ja mahdollisuudet ovat hyvin erilaisia keskenään, kun taas suomalaiset isot panimot voidaan sanoa olevan homogeenisempi ryhmä. Pienpanimoilla sijainnilla, tuotevalikoimalla, liikeidealla ja koolla voi olla huomattava merkitys siihen, miten paljon siellä tuotetaan ja mitkä sen liiketoiminnalliset haasteet ovat.

Pienpanimoiden määrä on laskenut huippuvuosista, jolloin Suomessa oli parhaimmillaan vuoden 2022 lopussa 126 pienpanimoa ja/tai pienpanimolupaa*. Nyt pienpanimoita on viime vuoden lopussa ollut 115* ja lopettaneiden määrä on kymmenisen* vuosittain 2021 lähtien. Jo muutaman vuoden vallalla ollut trendi on myös pienpanimoiden yhdistyminen, näin saadaan synergiaa vaikka hankintoihin.

Oluen kokonaisvalmistuslitrat kasvaneet 2024

Oluen kokonaisvalmistus on noussut myös viime vuoden aikana, ollen 2024 359,1 miljoonaa litraa, kun vastaava luku on vielä 2023 326,1 miljoonaa litraa. Nousu on sen verran kova, 33 miljoonaa litraa, ettei sitä selitä pelkillä pienpanimolitroilla, vaan luvuissa voi olla mukana isojen panimoiden vaikka ulkomaille tuotettuja litroja, koska samaan aikaan Suomen kulutusluvut ovat laskevat.

Myyntikanavia tarkastellessa voidaan sanoa, että Suomessa koko ajan enemmän ostetaan olutta kotiin – ravintolamyynti vähenee, joka vaikuttaa sekä saatavien oluiden valikoimaan että inhimillisellä tasolla myös yksinäisyyteen, ravintolassa käydään yhä vähemmän taloushaasteiden ja kulutustottumusten muuttuessa. Kotonajuonnin yleistymisessä voi näkyä negatiivisia lieveilmiöitä tai enemmän päihdekäyttöä kuin vaikka yhteisöllisesti ja valvotusti ravintolassa juodessa. Liiketoimintamielessä ravintolamyynnin vähentyminen vaikuttaa myös negatiivisesti pienpanimoiden kannattavuuteen, yleisellä tasolla päivittäistavarakaupan katerakenne on erilainen kuin ravintoloiden.

Taulukko Valvira

* Vuonna 2023 alkoholielinkeinorekisterissä muuttui valmistuspaikkojen kirjaaminen siten, että jokaisesta valmistuspaikasta tuli oma lupansa, aiemmin ne olivat olleet yrityksen luvan alla omina toimipaikkoinaan. Osa on ollut huomioituna jo aikaisemmin. Aloittaneet ja lopettaneet on otettu Valviran mukaan avoimesta alkoholielinkeinorekisteristä ja siellä on yrityksiä, joilla on panimotoimintaluvat mutta eivät sitä harjoita. Näin pienpanimoiden määrät voivat heittää hieman, mutta kehitys on selkeästi havaittavissa.

Lähteet: Valvira (litrat), PTY, THL

Kuvat: Anikó Lehtinen

Katso lisää:

Pienpanimoiden vuosi 2023: sinnittelyä kriisien jälkimainingeissa