Oluthistoriaa

Napoleonin jälkeisen ajan oluthistoriaa. Louis Pasteurin perintö oluen maailmaan

Louis Pasteur, ranskalainen mikrobiologi ja kemisti, tunnetaan parhaiten mm. maidon pastöroinnista ja ensimmäisen vesikauhurokotteen keksimisestä. Hän teki kuitenkin läpimurtonsa panimoteollisuudelle.

1800-luvun jälkipuoliskolla modernisoituvan Euroopan kaupunkikeskukset laajenivat ja teollinen tuotanto elintarviketeollisuudessa oli päivän trendi. Suurkaupunkien kasvava väestö kulutti yhä enemmän ja myös panimoteollisuudesta tuli kasvavan kysynnän mukana jättibisnes. Ruuan ja juoman pilaantuminen kuitenkin oli teollisuudelle vakava ongelma. Asiakkaiden sairastumiset ja suoranaiset myrkytykset olivat tavanomaisia. Hygieniataso ei tuolloin ollut muutenkaan korkea. Olutta kuitenkin kulutettiin ja se oli alkoholipitoisuutensa takia varsin turvallista ja puhdasta nautittavaa verrattuna esimerkiksi alkuteollisiin maitotuotteisiin.

Elintarvikeala ei ollut ainoa teollisuudenhaara mikä kärsi pilaantumisesta. Ranskan silkkiteollisuus kärsi silkkitoukkien sairauksista ja isot firmat rahoineen palkkasivat tutkijoita ongelmaa ratkaisemaan. Yksi heistä oli Louis Pasteur. Hän tutki silkkitoukkien sienieliövaurioita ja loi mainetta niin tutkijapiireissä kuin myös teollisuuden silmissä.

Ranskan vanhimpiin kuuluva Tourtel-panimo (nykyisin Kronenbourgin omistuksessa) pyysi Pasteuria tutkimaan oluen pilaantumista ja sen estämisen tekniikoita. Olut käytetään hiivalla ja tietty hiivaeliö oli myös edellämainitun silkkitoukan erään yleisimmän sairauden syy. Aiempien viini- ja etikkatutkimustensa pohjalta hän alkoi tutkia oluen pilaantumista ja löysi pieneliöt syyksi aiemman kemianreaktioteorian sijaan. Pasteurin tutkimuksen myötä hiivojen käyttäytymistä pystyi teollisesti kontrolloimaan.

Meni muutama vuosi ja teollinen hiiva löysi tiensä ympäri teollisen maailman. Pasteur jatkoi pieneliötutkimuksiaan ja ymmärsi, että pieneliöiden lisääntymiskykyä rajoittamalla saatiin vesikauhuun tehoava rokote. Pasteurin luomalle pohjalle perustuu merkittävä osa nykyaikaista lääketiedettä. Pasteur keksi myös pastöroinnin missä maidon tai mehun haitalliset pieneliöt tuhotaan iskukuumentamalla ja nykyaikainen panimoteollisuus alkoi.

Olut on ollut aina mukanamme. Seuraavan maistan Louis Pasteurin muistolle ja katselen ja koen Euroopan nykyisenkaltaisena, ilman pilaantunutta olutta tai vesikauhua.

Olisikohan Louis Pasteur ansainnut oman nimikko-oluensa?

Koko tutkimus löytyy käännettynä Englanniksi täältä

Artikkeli julkaistu alunperin Olutpostissa 20.1.2018.