Olutpostissa on valittu parhaat jouluisat oluet ja oluttyylit – katso voittajat!
Olutpostin Facebook-kanavalla etsittiin parasta jouluista olutta ja oluttyyliä. Vastauksissa nousi tuotepuolella esiin suomalainen klassikko-olut, oluttyyleistä paljon ääniä saivat vaaleat lagerit, sitten hieman tummemmat, vieniläistyyliset lagerit, lisäksi tummat oluet, sahti, savuoluet sekä kotikalja.

Kuva: Pexels
Juomaposti kokosi vastauksia suomalaisten olutmerkeistä sekä oluttyyleistä, jotka koettiin sopivan jouluun. Vastauksia tuli lähes sata, kun Suomen suurimmalla Facebook-olutkanavalla, Olutpostissa äänestettiin parhaasta jouluisesta oluesta. Mukaan mahtui mainintoja niin kotimaisista ja kuin kansainvälisistäkin oluista mutta kotimaiset olutmerkit nousivat kuitenkin äänestäjien suosioon. Oluttyyleistä taas erilaiset lager-oluet, tummat oluet, savuoluet, sahti ja kotikalja olivat suomalaisten joulun suosituimpia oluttyylejä.
Katso suosituimpien jouluisten oluiden lista:
Sandels Juhlaolut 5,3 %
Keskiasteisesti humaloidussa, vahvanpehmeässä lager-oluessa on aromikas ja täyteläinen maku. Tämä suosikkiolut nousi selkeäksi ykköseksi monien vastauksissa joulupöydän kinkun kaveriksi. Oluesta on saatavilla myös suodattamaton versio.

Kuva: Olvi
Lapin Panimon Lapin Joulu (kausiolut) 5,3 %
Suomalaisen täyteläisen jouluoluen perinnettä kunnioittava Lapin Panimon Joulu sopii erityisesti joulupöytään ja sen kerrotaan täydentävän monipuolisesti kaikkia perinteisiä jouluruokia.

Kuva: Lapin Panimo
Saksalaisen Schlenkerlan panimon savuoluet
Bambergissa sijaitseva Schlenkerlan tunnetuimpia oluita on savuisa Aecht Schlenkerla Rauchbier, mutta useammatkin Schlenkerlan savuoluet saivat merkittävästi ääniä.

Kuva: Servaali
OLVI Jouluolut 5,0%
Tumma ja täyteläinen lagerolut tarjoaa runsaan jälkimaun ja kestävän vaahdon. Tumma, pastöroimaton ja täysmaltainen OLVI Jouluolut 5,0 % on suunnattu erityisesti perinteisen jouluoluen ystäville, niin kalojen, sieniruokien kuin liharuokienkin seuraksi.

Kuva: Olvi
Malmgård Jouluolut 4,5%
Malmgårdin Jouluolut on perinteisellä punertavalla värillä, maltaisella paahteisuudellaan oiva valinta rasvaisten kalojen ja liharuokien kanssa.

Kuva: MBH Breweries
Saimaa Jouluolut 4,5%
Tämä mahonginruskea ja hedelmäinen jouluolut on suunniteltu sopimaan joulupöydän herkkujen kanssa. Olutta markkinoidaan lämminhenkisenä seurustelujuomana.

Kuva: MBH Breweries
Lahden Erikois Jouluolut 5,3%
Erittäin tumma, lähes musta ja täyteläinen olut on samettinen ja aromikas täysmallaslager, jonka makuprofiilissa on suklaan vivahteita, hieman paahteisuutta ja maltaan makeutta.

Kuva: Hartwall
Nokian Panimon Keisari Dark 4,5%
Samea, mustanruskea ja täyteläinen Keisari Dark -olutta markkinoidaan böömiläistyylisenä nautiskeluoluena. Tämä monivivahteinen, suodattamaton olut on neljän maltaan sekoitus, joka on tasapainoisesti humaloitu. Tummassa lagerissa maistuvat toffeen, lakritsin ja kahvin vivahteet.

Kuva: Nokian Panimo
Jouluisimmat oluttyylit:
Vaalea lager
Vaalea lager on joulun kuningas monikäyttöisyydellään ja suomalaisten ikisuosikki, juodaanhan suurin osa oluesta vaaleana lagerina. Tämä olut sopi niin ruokapöytään kuin joulun fiilistelyyn.
Vieniläistyylinen lager
Suuri osa suomalaisisista jouluoluista on tyyliltään vieniläistyylinen lager, joka hieman maltaisempana käykin hyvin nimenomaan joulupöytään.
Tummat oluet
Tummat oluttyylit dominoivat myös olutfanien Facebook-kyselyssä. Moni perusteli valintaansa sillä, että tummat oluet sopivat hyvin joulupöytään ja -tunnelmaan. Kommenteissa mainittiin muun muassa Guinness sekä useat porter-oluet.
Savuoluet
Savuolut on perinteisimmillään saksalaista, mutta niitä saa myös useita kotimaisia. Savun herkullinen aromi sopii hyvin kermaisten laatikoiden ja suolaisen kinkun kanssa, mutta myös joulun tunnelmaan.
Sahti
Etupäässä ohrasta ja ruismaltaista valmistettu, suodattamaton sahti näkyi monien vastauksissa. Tämä kotimainen punaruskea, makeahko ja samea perinnejuoma ilman vaahtoa käy niin joulupöytään kuin seurusteluunkin, ja juustopöydässä vaikka sinihomejuuston kera. Katso täältä Juomapostin joulukalenterin 9. luukun resepti sahdin valmistukseen.
Kotikalja
Perinteiseen suomalaiseen ruokakulttuuriin kuuluvaa kotikaljaa näkyi paljon kommenttikentässä. Tämä vähäalkoholinen tai alkoholiton, samea ja makeahko juoma on mieto ja maltainen. Kotikaljaa valmistetaan ohramaltaasta, rukiista ja usein hiivasta ja sitä maustetaan siirapilla, rusinoilla tai muilla aromisilla mausteilla ja tarjoillaan usein viileänä. Se toimii oivana vaihtoehtona perinteiselle oluelle.
Teksti: Rosana Lindfors





