Panimovisiitti: Open Water Brewery Ahvenanmaalla
Ahvenanmaalla sijaitsee nykyään kaksi panimoa, isompi Stallhagen sekä uusi Open Water Brewery, joka aloitti oluenpanon marraskuussa 2016. André Brunnsberg vieraili helmikuun alussa Open Water Brewerylla ja tapasi Jonas Jakobssonin, yhden panimon kolmesta omistajasta.
Panimo sijaitsee kymmenen kilometrin ajomatkan päässä Maarianhaminasta Lemlandin kunnassa entisessä navetassa, jossa toimii panimon lisäksi myös pieni suolakurkkujen säilöntätehdas (Ahvenanmaan Kurkkuja / Ålands Gurka). Navetasta näkyy jäinen merenlahti ja viereisessä metsikössä pari hevosta nauttii aitauksessa kylmästä mutta keväisestä säästä. Saariston rauha on helppo aistia.
Jonas Jakobsson esittelee panimon tilat ja kertoo, että kaikki laitteet on ostettu saksalaiselta Speideliltä, joka on erikoistunut sekä kotipanimo- että pienpanimolaitteistoihin.
– Meillä on käytössä 500 litran Braumeister-keittolaitteisto, neljä 1 000 litran käymistankkia sekä kaksi 1 000 litran tankkia hiilihapotukseen. Panemme olutta noin kolmen viikon intervalleissa, 1 000 litraa kerrallaan, kertoo Jakobsson.
Jakobssonin mukaan Speidelin valinta oli turvallinen mutta toimitusajat venyivät todella pahasti:
– Ensin meille luvattiin 6-8 viikkoa, mutta menikin 26 viikkoa ennen kuin kaikki osat oli saatu!
Ajatus panimosta syntyi noin puolitoista vuotta sitten, kun Jakobsson pääsi maistamaan kaverinsa Samuel Petrosen kotioluita.
– Mielestäni ne olivat paljon maukkaampia kuin ne oluet, joita ostin Alkosta, ja molempien mielestä oman panimon perustaminen oli hyvä liikeidea. Samuel halusi mukaan myös Christoffer Selanderin, joka oli toinen innokas kotipanija.
Jakobsson antaa Petrosen ja Selanderin hoitaa oluen panon, hän vastaa myynnistä ja markkinoinnista. Panimon perustamista hidasti byrokratia, etenkin Tullin asettamat vaatimukset aiheuttivat unettomia öitä, kun taas Valviran kanssa hommat sujuivat paremmin, Jakobsson kertoo.
Raaka-aineina panimo käyttää kunnan vettä ja mallasta Viking Maltilta paitsi jonkin verran erikoismaltaita. Humalat panimo ostaa ruotsalaiselta Humlegårdenilta. Tällä hetkellä tuotevalikoimaan kuuluu neljä eri olutta, perinteinen Porter (4,8 %), Lazy IPA (6,3 %), Farmhouse Ale (6,5 %) sekä Paradox Black IPA (6,1 %).
Pruuvi panimolla
Maistamme oluet yhdessä Jonas Jakobssonin kanssa. Porter edustaa perinteistä brittityyliä, hiilihappo on matala ja maussa on runsaasti paahdettua mallasta ja tupakkaa. Toimiva kokonaisuus, jonka reseptiin tekijät ovat todella tyytyväisiä.
IPAssa on mielestäni jonkin verran parantamisen varaa, runkoa ei ole tarpeeksi eikä kuivahumalointi tule tarpeeksi hyvin esille, reseptiä kuitenkin vielä kehitetään.
Farmhouse Alen runko on myös aika ohut, mutta käytetty hiiva antaa kivoja katajaa muistuttavia estereitä. Oluessa on käytetty amerikkalaisia humalalajikkeita, mutta ne ovat maussa aavistuksen piilossa.
Black IPA on Jakobssonin mukaan panimon uskaliain olut. Tuoksussa on paahteisuutta sekä hedelmäisiä aromeja humalasta. Runko toimii tässä oluessa paremmin kuin Farmhouse Alessa ja IPAssa ja tämä on kokonaisuutena varsin maukas tuote.
Saan maistaa vielä kaksi variaatiota pale alesta suoraan käymistankeista. Ensimmäinen on pantu kokonaan Mosaicilla ja toisessa on käytetty Citraa, Amarilloa ja Calypsoa. Etenkin jälkimmäinen on todella maistuva. Vaikka pohjana on sama mallasprofiili, tuo humalayhdistelmä paremmin esille myös mallasrungon. Jakobsson kertoo, että pale alet on tarkoitus lanseerata paikallisissa supermarketeissa ja niiden molempien vahvuus on 4,5 %.
Panimo suunnittelee panevansa yhteensä 30— 000 litraa vuodessa, kunhan tuotantoprosessit saadaan optimoitua ja myynnit muun muassa Alkoon paikallistuotteena (1.4. lähtien) sekä paikallisiin supermarketteihin kuntoon (2.4. lähtien). Tällä hetkellä panimon tuotteet ovat saatavilla parista ravintolasta Maarianhaminassa, Indigosta ja Kvarter5:sta.
– Toivomme, että uusi alkoholilaki menisi pian läpi, jotta suoramyynti olisi meille sallittua. Meidän kokoisille panimoille se olisi todella tärkeätä. Olemme myös etsimässä jälleenmyyjää mantereella, Jakobsson kertoo.
Kiitän Jonas Jakobssonia panimovierailusta. On todella hienoa, että Ahvenanmaalla nyt sijaitsee kaksi pienpanimoa ja molemmilla näyttäisi olevan kirkas tulevaisuus!
www.facebook.com/openwaterbrewery
Teksti ja kuvat: ANDRÉ BRUNNSBERG