Opiskele oluen mestariksi!
Olutta voi opiskella monella lailla. Monet kartuttavat taitojaan olutkirjojen kautta tai kotiolutta
harrastamalla, mutta olutta voi myös opiskella sekä Suomessa, että kansainvälisesti.
Oluen valmistusta voi opiskella osana monia tutkintoja, kuten vaikka insinööri-tutkinnon, kemian ja biotekniikan opintojen, ravintola-alan tutkintojen tai elintarvikeopintojen osana, mutta pelkästään oluen teon opiskelu onnistuu muutamassa paikassa. Panimomestarin tutkintoa Suomessa ei ole mahdollista kokonaan suorittaa kuin osaksi etänä, mutta oluentekijäksi kouluttautuminen onnistuu kyllä.
Oluentekijäksi voi opiskella mm. Hämeen ammatti-instituutissa tai Raision seudun kuntayhtymässä
nimikkeellä Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto, Alkoholijuomien valmistus. Voit opiskella koko tutkinnon tai vain oluen teon. Oluentarjoilu ja sen myyminen on oma taiteenlajinsa, joka yleensä opitaan ravintolassa. Yhdysvalloista peräisin oleva Cicerone-koulutusohjelman ensimmäinen taso on mahdollista suorittaa etänä, ja antaa hyvät peruseväät oluen tarjoiluun. Cicerone-tasoja on monta, joten lisäkouluttautuminen on mahdollista, tosin melkoisen vaikeaa. Katso lisää Ciceronesta netistä!
Olutasiantuntijuuttaan voi vahvistaa myös erilaisilla kursseilla, joita tarjoavat monet maksulliset
toimijat. Jos haluaa vielä olutasiantuntijuutensa seuraavalle tasolle, kannattaa opiskella sertifioiduksi beer sommelieriksi, jolloin oppii kokonaisvaltaisesti oluesta toimiakseen monipuolisesti oluen parissa eri aloilla. Beer sommelier -kursseja järjestää mm. Bier Akademie Münchenissä, Saksassa tai Beer & Cider Academy Lontoossa, Iso-Britanniassa. Kannattaa katsoa, ketkä tarjoavat myös etäopiskelumahdollisuutta.
Oluttuomarointi antaa lisää ymmärrystä oluesta ja syventää tietoa oluen laadusta ja oluttyyleistä.
Tuomariksi voi opiskella joko etänä tai Suomessa, suorittaen myös sertifioidun kansainvälisen BJCP-tuomarointikokeen, jonka jälkeen voi hakea oluttuomarointiin ulkomaille. Myös Olutliitto järjestää oluttuomarointikoulutuksia, niistä saat tietää lisää seuraamalla Olutliiton somea.
Virallisen tuomarointikokeen päivämääriä voit katsoa BJCP:n sivuilta.
Muista myös:
Kotioluenpanokoulutusta tarjoavat monet kotioluttarvikemyyjät sekä olutkurssittajat!
Teksti ja kuva: Anikó Lehtinen
Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 4/2022.