Sinebrychoff Juomaposti

Ontarion siideriboomi

Siideri on nousemassa trendiksi Ontariossa. Kanadan kirjeenvaihtajamme Christoffer Tuominen kertoo kolumnissaan siiderin uusista tuulista alueella.

Ontarion ilmasto sopii omenan viljelykseen ja koska omenaa onkin kasvanut alueella, on luontaista, että niistä on myös tehty alkoholijuomia. Alueella melkein kaikissa baareissa on ainakin yksi hana varattu paikalliselle siiderille ja ravintoloiden juomalistoilla näkyy usein myös korkealaatuisia paikallisia siidereitä viinien rinnalla. Vaikka hedelmätarhoja täällä on maaseutu pullollaan, niin siideritiloja jotka kasvattavat omia hedelmiään ei ole monia. Onneksi muutama uniikki siidertarha löytyy!

Puolisoni tulee Ranskan Baskimaasta ja juomme usein kotona ruuan kanssa aitoa, villihiivoilla käynyttä omenasiideriä. Baskimaassa vierailessa oma suosikkipaikkani on Astigarragan Zapiain siiderimö, jossa maistuu Sagardoa-siideri. Tämäntyylinen siideri sopiikin erittäin hyvin lihaisan kalan seuraksi ja varsinkin turska on oiva kaveri.  Mutta takaisin Ontarioon. Tänne muutettaessa olemme puolisoni kanssa etsineet samantyylisiä siiderinautintoja kun Baskimaassa ja myös onnistuttu siinä. Täällä suositaan kuivia siidereitä ja jopa maustetut siiderit ovat usein kuivia tai puolikuivia.

Ajattelin, että esittelisin kaksi kekseliästä siiderintekijää, jotka ovat mullistamassa paikallista skeneä.

Yksi omista suosikeistani on West Avenue – siideritila joka sijaitsee Burlingtonin ja Cambridgen välissä. Tilanpitäjä Chris on lähtöisin Englannin Manchesteristä mutta on jo vuosikymmenet viihtynyt Kanadassa.

Chris kasvattaa tilallaan perinneomenoita ja -kirsikoita. Siidereistä osa valmistuu terästankeissa ja osa käy ja kypsyy perinteitä kunnioittaen tammitynnyreissä. Chris on erittäin innovatiivinen siiderintekijä ja tekee muun muassa jääsiideriä, joka on erityisen hyvä vaihtoehto jälkiruokaviinille. Paikassa valmistuu myös sekakäymismenetelmällä tehtyjä siideri-viinihybridijuomia; erityisen mielenkiintoinen on samppanjamenetelmällä tehty Oracle, missä Golden Russet-omenat kohtaavat Chardonnay- ja Vidal-rypäleiden makumaailman. Blueat Sauvage on myös mainitsemisen arvoinen tuote; tämä siideri on saanut käydä tequila-tynnyreissä lähimetsän mustikoiden päällä ja tulos on raikkaan punaviinimäinen juoma. Tilalla voi myös vierailla ja kannattaakin, sillä siellä on myös erinomainen ravintola ja kesäisin pöydät katetaan ulkona omenapuiden ympäröimänä.

Toinen rajoja rikkova siiderintekijä on Revelin Tariq, jonka tilat sijaitsevat Guelphin kaupungin lähellä. Siiderimöllä voi vierailla keskiviikosta sunnuntaihin.

Tariq perusti Revel Ciderin noin 10 vuotta sitten intohimoprojektina, sillä hän on fermentaatio-intoilija. Revelillä kohtaavat kasvatetut ja villit luonnon antimet. Villihiiva-käyminen on keskiössä ja osan tuotteista annetaan myös luonnollisesti hapettua, jotta niistä saadaan erityisen monimuotoisia makuja.

Revel on tunnettu kokeellisista juomistaan, monet ovat kertaeriä, toiset siiderit taas palaavat vuosi vuodelta ja ovat saavuttaneet kulttistatuksen. Hyvä esimerkiki on Soif-siideri, sekoitus kahdesta spontaanisti käyneestä siideristä jotka ovat vuoden saaneet kypsyä kokonaisten mansikoiden ja kirsikoiden päällä tammitynnyrissä. Soif maistuu tuhdilta roseviiniltä, täynnä mansikan ja kirsikan makua, tasapainoa antaa taas omenasiiderin rapsakas happamuus.

Kuten West Avenuen Chris, Tariq käyttää myös korkealaatuisia ontariolaisia viinirypäleitä tehdäkseen erilaisia hybridi-juomia. Tariq lähestyy hybridi-juomiaan viinintekijän silmin ja tekee myös vintage-eriä jotka saavat kypsyä pitkäänkin pullossa – hyvänä esimerkkinä Peas In A Pod 2022 Vintage, omenasiideri joka on käynyt kokonaisten mustaherukoiden päällä, jonka jälkeen mukaan on sekoitettu De Chaunac- ja Cabernet Franc-rypäleistä tehty natuviini. Juoma on tajunnanräjäyttävä,  maku on jossain sokerittoman mustaherukkamehun ja runsaan punaviinin välimaastossa ja siitä voi selvästi erottaa marjaisia makuja ja tuoksuja – samalla esille nousevat myös tammesta tullut hento vanilja ja seljankukan tuoksu. Tariq on itse sanonut, että tämän siiderin tarkoituksena oli tehdä paras “Lambrusco” mitä Ontario on ikinä maistanut.

Jos siis Ontarioon matkustaa, niin kannattaa tutustua paikallisiin siidereihin samalla innolla kun olueeseen ja viiniin. Ontario on juomaintoilijalle varsin antava matkakohde.

Teksti ja kuvat: Christoffer Tuominen

Katso myös:

Kokeile siiderillä kokattua pastasalaattia paahdetan fetan kera