Kahviposti Juomaposti
Sinebrychoff Juomaposti

Olvin olutuutuuksia – Kuivahumaloitua lageria ja portteria

Iisalmelaiselta Olvilta tulee syksyllä kaksi olutuutuutta – kuivahumaloitu lager sekä paahteinen portteri.

OLVI Frisco Hoppy Lager 5,0 % on amerikkalaisilla Simcoe-, Chinook- ja Talus- lajikkeilla kuivahumaloitu American lager, jonka maussa on sitruksisuutta ja trooppista hedelmäisyyttä. Kuivahumaloitu lager on väriltään vaalea (EBC: 12) ja maultaan keskikatkeroinen (EBU: 42), Sen kantavierreväkevyys on 11,4°. Uutuus on nimetty San Franciscon mukaan, sillä Olvi halusi osoittaa kunnioitustaan kaupungille amerikkalaisen craft-olutliikkeen syntysijana. Oluen värikkäässä 0,5L tölkissä näkyy vaikutteita San Franciscon historiallisen hippiliikkeen suosimista väreistä ja kuvioinneista.

Oluen maku on parhaimmillaan viileäksi jäähdytettynä, 5–8 ⁰C tarjoilulämpötilassa.​ Uutuus maistuu paitsi sellaisenaan, myös mausteisten ja rasvaisten, esimerkiksi aasialaisten grilli- ja barbeque-ruokien sekä chilillä ja valkosipulilla maustettujen grillattujen katkarapujen kanssa. Se sopii myös miedompien makujen, kuten esimerkiksi tabbouleh-salaatin, falafelien tai halloumia ja tahinia sisältävien aterioiden palanpainikkeena.

Syksyn toinen olutuutuus, OLVI Iisalmi Porter 6,5 %, on väläys Olvin historiasta. Iisalmen panimolla on porttereissa pitkät perinteet ja Olvin perustajan W. G. Åbergin tiettävästi ensimmäinen portteriresepti on päivätty noin 140 vuotta sitten. Nyt Olvi tuo markkinoille uuden, saman historiallisen reseptin inspiroiman, mutta tähän päivään kehitetyn OLVI Iisalmi Porterin.

OLVI Iisalmi Porter 6,5 % on maultaan maltainen ja täyteläinen pohjahiivalla valmistettu portteri, jossa voi aistia myös paahteisuutta ja kahvin aromeja. Tässä oluessa mallaspohja on keskiössä, sillä kuivahumaloinnin sijaan sen maku tulee mallaspohjassa käytetyistä viidestä eri maltaasta. Väriltään uutuus on tumma (EBC: 100), maultaan keskikatkeroinen (EBU: 30) ja kantavierreväkevyydeltään 15,3°.  Valikoimassa uusi kotimainen portteri on koko syysjakson ajan.

Lähde ja kuvat: Olvi