Oluttrendien kirjoa Tallinnan TCBW-tapahtumassa
Seitsemäs Tallinn Craft Beer Weekend tarjoili yllättävästi maustettuja oluita, vahvoja hapanoluita mutta myöskin erilaisia lager-oluita. Suomalaisten omakseen ottama festivaali sujui leppoisissa merkeissä yli 40 panimon maistattaessa oluitaan.
Tallinn Craft Beer Weekendissä esillä olevat oluet eivät esitelleet täysin uusia oluttendejä, mutta erilaisia suuntauksia sieltä kyllä pystyi poimimaan. Ehkä suurin oivallus oli se, miten hapanoluet ovat vahvistuneet sekä alkoholimäärän että maun puolesta – erilaisia imperial -vahvuisia, jopa 10-12 prosenttisia, hyvin täyteläisen makuisia hapanoluita oli monella tiskillä ja ne tuntuivat olevan myös hyvin suosittuja arviointisovellus Untappdin mukaan, jonka listauksia pystyi seuraamaan oman puhelimen lisäksi myös isolta taululta festarisalissa. Täytyy toki ymmärtää Untappdin käytössä sen vahva laumasieluisuus, eli kun joku olut nousi tapahtuman listalla, niin sitä rynnättiin myös maistamaan joka nosti oluen yhä ylemmäs. Tämä näkyi mm. latvialaisen Årpusin hyvin paksuissa smoothie sour -tyylisissä, eksoottisilla hedelmillä ja mm. mantelilla maustetuissa oluissa, jotka sitten loppuivatkin kesken.
Hapanoluissa oli muutenkin hyvin monipuolisesti mausteita, niin kookosta kuin erilaisia hedelmiä ja marjoja, mutta löytyi tapahtuman valikoimista jopa hapanta porkkanaoluttakin. Myöskin tapahtuman ainoa suomalainen panimo CoolHead kunnostautui eksoottisen makuisilla oluillaan ja panimon kola-olutherkku olikin yksi festivaalin jonotuksen aiheista.
Tynnyrikypsytettyjä oluita oli runsaasti sekä jo perinteisesti imperial stout- ja barley wine -olutyyleissä, mutta myös muissa tyyleissä. Viskitynnyrit näyttivät olevan edelleen suosituimpia. Vahvoissa oluissa tyypillisiä olivat myös pastry-tyyliset, hyvin siirappiset imperial stoutit sekä tietysti erilaiset DIPAt ja muut vahvat Hazy IPA -tyyliset oluet. Tänä vuonna eniten jonotettiin jenkkiläisen Holy Mountain -panimon oluita, joista usea oli trendikästä tynnyrivahvuista tummaa ja tuhtia.
Eri humalalajikkeilla humaloidut sameat IPAt jatkoivat voittokulkuaan niin vahvoina kuin miedompina versioina. Sameus on edelleen trendi IPA-tyylisissä oluissa, mutta selkeästi näkyi että viime vuosina suosittu kveik-hiivan käyttö samoissa oluissa oli ainakin tapahtuman valikoiman mukaan vähentynyt. Suurin osa IPA-oluista oli edelleen vahvoja ja väriltään auringonkeltaisia.
Ilahduttavasti kuitenkin vahvojen oluiden vastapainoksi, tapahtumasta löytyi runsaasti miedohkoja pale ale-, lager-, gose- oluita, sekä nyt selkeästi renesanssiaan elävää Italian Pilsner -olutta, jota olikin hyvä siemailla vahvojen oluiden välissä suun raikastamiseen. Muutenkin pienpanimoiden puolella nouseva lager-villitys näkyi myös tapahtuman olutpuolella erilaisten lagereiden aika perinteisissä variaatioissa, valikoimissa oli niin vienna lageria, bock-olutta kuin savusta lageriakin.
Tapahtuma oli jälleen huolella järjestetty. Istumapaikkoja oli sisällä Kultuurikatelissa runsaasti, toisen kerroksen kumimatto helpotti seisoskelua ja käryä tuottavat ruokakärryt olivat festivaalipaikan takapihalla, missä oli mukana nauttia oluita aurinkoisella terassilla.
Suomalaisia tapahtumassa oli jälleen runsaasti, joten oluiden maistelun ja panimoiden edustajien kanssa juttelun lisäksi parasta tapahtuman antia on tavata oluen merkeissä tuttuja ja tuntemattomiakin.
Korjattu Holy Mountainin olutvalikoima.
https://juomaposti.fi/tallinn-craft-beer-weekend-olutmaailman-trendit-yhdessa-tapahtumassa/