Makujen sinfoniaa Baden bei Wien Casinolla
Olen aina ollut sitä mieltä, että oluen yksi parhaista käyttötavoista on ruuan kanssa, varsinkin kun joku on miettinyt yhdistelmät etukäteen. Olut ja ruoka -illallinen Baden bei Wien Casinolla oli todiste tästä. Erittäin hyvin suunnitellut annokset ja niihin valitut oluet tekivät kokonaisuudesta makujen sinfonian, joka oli ilo kokea.
Olutillallinen järjestettiin Austrian Beer Challenge -kilpailun yhteydessä ja hyvästä ruuasta ja juomasta oli nauttimassa yli viisikymmentä olutttuomaria sekä Itävallasta että ympäri Eurooppaa sekä melkein saman verran vapaaehtoisia, jotka auttoivat kilpailun järjestämisessä. Itävaltalainen olutsommelier Harry Mittelmaier kertoikin, että oluen ja ruuan yhdistelmiin paneuduttiin vaativan yleisön johdosta erittäin huolella, menumaistossa oli keskimäärin viisi erilaista olutta jokaiselle annokselle, josta valittiin aina kyseiselle ruualle paras. – Toki hauskaahan se oli, näin pääsi maistamaan 4 ruokalajia ja 20 erilaista olutta. Yhdistelmät pyrittiin valitsemaan niin, että mukana on klassikkomakuja mutta myös hieman erilainen, keskustelua herättävä olut ja ruoka -pari. Halusimme myös, että kaikki oluet ovat itävaltalaisia, olemmehan ylpeitä omista panimoistamme.
Illallisen aperitiivina tarjoiltiin kevyttä lager-olutta ja sen jälkeen päästiin tositoimiin. Pöytään tarjoiltiin ensimmäinen olut ennen ruokaa, jotta kaikki voivat tutustua olueen ennen annoksen saapumista, Näin tehtiin jokaisen oluen kohdalla.
Axel Sommersaison oli menun ensimmäinen olut, mukavan maustepippurinen ja hennosti kuminainen, perinteinen saison-tyylinen olut, joka on itävaltalaisten Der Belginerin ja Axel Kiestyen collaboraatio. Oluen kanssa tarjottiin mielikuvituksellisesti aseteltu taimencarpaccio tuorekurkun, tillin, hapankerman ja hennon etikkaisen kastikkeen kera, yllätyksenä annoksessa oli myös taimenmoussejäätelöä ja mätiä minitötterössä. Tämä montaa makua ja rakennetta sisältävä annos toimi kiitettävästi saisonin kera, parasta tässä oli taimenjäätelön ja oluen yhdistelmä.
Ennen seuraavaa alkuruokaa tarjoiltiin Bierfakturi Lonciumin hedelmäisen suklainen Weizenbock, johon yhdistettiin kermainen juuripersiljakeitto ruisleipäkrutonkien kanssa. Oluen ja ruuan yhdistelmä oli erinomainen ja mielenkiintoinen lisä oli oluen viileys ja keiton lämpö, jotka yhdessä suussa toivat jotain täysin uutta yhdistelmään.
Ennen pääruokaa tuotiin illan yllätyksellisin olut, miedolla savulla höystetty The Fume -saison Bierolilta. Tässä oluessa savu ja katkeruus dominoivat hieman liian voimakkaasti pelkästään juotuna, saison-tyylin painuessa kaiken alle. Pääruokana olleen roséksi kypsytetyn vasikanfilén, kermaisen kanttarellikastikkeen, friteeratun nyhtövasikkakuution ja yrtipastan kanssa olut kauniisti pehmeni ja siitä saatiin esille myös saison-tyylin luonnetta. Hieman katkeruus tappeli vastaan, mutta kesyyntyi kermaisella kastikeella.
Vaikka sitä tässä vaiheessa oli aivan täynnä, jälkiruualle löytyy aina tilaa. Pöytään tuotiin lämpenemään tuhti Deconstruction of a Dark Star imperial porter Two in a Rocket -panimolta. Koska tekijät istuivat illallisella vastapäätä, sain kuulla oluen olevan nimenomaan vahvempi tulkinta englantilaisesta porterista, jota se kyllä oli. Tämän oluen kanssa jälkiruuaksi tuli sametinpehmeä vaniljavanukas, hasselpähkinäjäätelöä, marinoituja luumuja ja mantelikrokanttia. Tuhti olut sopi erinomaisesti kaiken kera ja jännittävä siitä tuli rommissa marinoitujen luumujen parina.
Sitä luulisi, että illallinen oli siinä, mutta iloksemme saimme kaiken ruuan ja juoman jälkeen nauttia hoptailista eli olut-cocktailista. Salzburgin bitteristä, Triple Sec- likööristä, sitruunasta ja appelsiinista oli luotu juomasekoitus, johon löydässä kaadettiin päälle Bauhaus Gusswerkin Horny Betty Triplebock -olutta, tuloksena makeankatkera juoma, joka oli erinomainen aterian päätös.
Kokonaisuutena illallinen oli erinomainen osoitus onnistuneista olut ja ruoka -yhdistelmistä, jota siivitti nopea ja asiantunteva palvelu sekä tietysti mainio seura.