Oluella maustettua Cornwallin piirasta pikkunälkään

Olutposti kokkasi oman versionsa englantilaisesta klassikkopiiraansa, oluella maustettuna, tottakai!

Tiestitkö, että naudan jauhelihalla ja kasviksilla täytetty Cornwallin piiras eli Cornish pastry on luultavimmin peräisin 1800-luvulta ja alun perin ollut kaivosmiehen lounaseväs. Nykyään tätä jauhelihapasteijaa muistuttavaa piirasta tarjotaan joka puolella Britanniaa. Piiraalla on ollut EU:n nimisuoja.

Cornwallin piiras (noin 10 pientä piirasta)

Taikina:

  • 300 g voita tai margariinia
  • Noin 4,5 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 dl vaaleaa mild alea

Täyte:

  • 300 g naudan jauhelihaa
  • 1 iso sipuli silputtuna
  • 1 lanttu paloiteltuna
  • 1 porkkana paloiteltuna
  • 2 perunaa paloiteltuna
  • 1 dl mild alea
  • Öljyä tai voita paistamiseen
  • Suolaa ja mustapippuria

Lisäksi:

  • Kanamuna voiteluun

Sekoita suola jauhoihin. Tee taikina nyppimällä voi jauhojen joukkoon, lisää olutta välillä ja muotoile taikinasta pallo. Laita se viileään.

Laita korkeareunaiseen paistinpannuun öljyä tai voita, kuullota sipulit, lisää jauheliha ja ruskista. Lisää sitten peruna-, porkkana- ja lanttukuutiot ja paista hetki. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen. Kauli taikina jauhoitetulla alustalla. Tee pienellä lautasella ympyrän muotoisia kiekkoja taikinaan ja laita niiden keskelle täytettä. Taita sitten kiekot kahtia, kostuta reunat ja käännä rypyttäen ohuelti. Laita piiraat yksitellen leivinpaperoidulle uunipellille. Kun olet tehnyt kaikki piiraat, voitele ne kanamunalla ja paista, kunnes pinta on kullanruskea. Nauti heti lämpimänä mild oluen kera.

Oluinen kanatagine granaattiomenalla ja korianterilla