Nordic Ethanol – Kööpenhaminan nouseva tislaamo
Vuonna 2018 perustettu Nordic Ethanolin tislaamo on noussut nopeasti tunnetuksi paikallisessa ravintola- ja juomamaailmassa. Intohimo tuoreisiin raaka-aineisiin ja halu luoda juomia gourmet-annosten rinnalle sai Michelin-kokit perustamaan laatukeskeisen, luomusertifioidun käsityöläistislaamon Kööpenhaminaan.

Noin kymmenen minuutin ajomatkan päässä Kööpenhaminan lentokentältä, teollisuusalueen ensimmäisessä rakennuksessa, sijaitsee Nordic Ethanolin tislaamo. Rakennus toimi aikoinaan pukuhuoneena ja pesutilana. Perustajat, huippukokit Nicolai Sivgaard Simonsen ja Jonas Wulff Østergaard, löysivät yhdessä Emil Vang Ziirsenin kanssa tilan edullisesti edelliseltä omistajalta. Se osoittautui täydelliseksi tislaamon tarpeisiin, sillä entisissä pesutiloissa oli jo valmiiksi sopivat vesijohdot.


Nykyinen tislaamo, baari ja sali on sisustettu tunnelmallisesti vaalealla puulla ja modernilla skandinaavisella tyylillä. Valkoinen, suurehko ja vaalealla marmorilla päällystetty baari avohyllyineen korostuu tilaan tulvivan luonnonvalon ansiosta. Takahuoneesta löytyy tislaamotankin lisäksi laboratoriomainen keittiö, jonka hyllyillä on laaja valikoima raaka-aineita tuotteiden valmistusta ja maustamista varten. Michelin-kokkien pitkä kokemus on tuonut mukanaan pysyviä kumppanuuksia, ja heidän raaka-aineitaan hyödynnetään juomien valmistuksessa.


-100 % luomu ja käsintehdyt väkevät juomat tarkoittavat, että olipa kyse jauhatuksesta, käymisestä, tislaamisesta, pullotuksesta tai lopullisesta etiketöinnistä, jokaisen vaiheen toteutamme itse. Maistamme jatkuvasti prosessin eri vaiheissa, sillä uskomme, että tuotteemme saavuttavat aidon ja ainutlaatuisen ilmaisun. Paras tapa varmistaa tämä on valvoa jokaista tuotannon askelta, jotta käsityönämme syntyvän juoman tarkka laatu ei koskaan horju, korostaa Emil Vang Ziirsen.


Toiminnan toinen vuosi osoittautui haastavaksi, kun Covid-19-pandemia vaikutti liiketoimintaan kaikkialla. -Veimme polkupyörällä ja omilla autoilla tuotteita kumppaneille Kööpenhaminan alueella. Se oli rankkaa aikaa, Emil muistelee.
Nordic Ethanolin valikoimaan kuuluu akvaviitteja, rommeja ja ginejä, joiden makupariksi sopivat esimerkiksi tanskalaiset voileivät. Pullot tuotetaan pienessä ranskalaisessa lasitehtaassa. Emil esittelee ylpeänä pullojen muotoilua: ne on suunniteltu ergonomiaa ajatellen, ja niiden keveys helpottaa alan ammattilaisten työskentelyä.
Vaikka akvaviitit ovat Nordic Ethanolin lippulaivatuote, myös heidän glögeillään on voitettu palkintoja. – Tanskalaisessa gløggissä on yleensä huomattavasti korkeampi alkoholipitoisuus kuin sen ruotsalaisessa ja saksalaisessa glühwein-vastineessa. Perinteisesti gløgg valmistettiin siten, että alkoholiin imeytetty sokeri asetettiin reiälliselle lusikalle, sytytettiin tuleen ja annettiin karamellisoituneen sokerin hiljalleen valua viiniin. Tanskalaiset kuluttajat kuitenkin huomasivat nopeasti, että alkoholin sytyttäminen tuleen vähentää juoman vahvuutta – ja siksi tämä menetelmä jäi pian pois käytöstä, Emil naurahtaa.


Kotimaassa palaute on ollut myönteistä, mutta ulkomailla, erityisesti Ranskassa, tuotteet ovat saavuttaneet vielä suurempaa suosiota. Tällä hetkellä heidän juomiaan löytyy sekä ravintoloista että valikoiduista myymälöistä Tanskassa ja Ranskassa.- Meidän tavoitteemme on tuottaa unohtumattomia makuelämyksiä, Emil toteaa ja esittelee tislaamon uusimman hankkeen – cocktailmenun.
Elokuussa avattu Velour-cocktailbaari on yrityksen uusin projekti. Vain viiden minuutin kävelymatkan päässä kuuluisasta Nyhavnista sijaitseva baari yhdistää tunnelmallisen rustiikin sisustuksen, näyttävän marmorin ja mielenkiintoiset juomat. Cocktailmenun kuvitus on käsin piirretty, ja siihen sisältyy myös kooste Nordic Ethanolin tarinasta. Velour-cocktailbaariin voi tutustua Kööpenhaminassa, ja siitä on artikkeli Juomapostin 4/2025 -printtilehdessä, joka ilmestyy marraskuussa.
Teksti ja kuvat: Rosana Lindfors



