Näyttelijä Peter Franzén ja Lingoncellon taika
Peter Franzén on tunnettu näyttelijänä ja kirjailijana, mutta tänä vuonna hän on tehnyt uuden urahyppäyksen – juomabisnekseen. Franzén on mukana Mother´s Milk Beverages -yrityksessä viemässä puolukkaisen Lingoncello -liköörijuoman sanomaa maailmalle.
Vaikka näyttelijätyöt toki jatkuvat, Franzén hyppäsi mukaan alkoholin maailmaan, koska ihastui punaiseen lingoncelloon Helsinki-syndrooma-televisiosarjan kakkoskauden loppukaronkassa. – Heti kun pidin pulloa käsissäni, sanoin, että tässä on sellainen klassikko, jota haluisin tukea omalla panoksellani.
Näin näyttelijä päätyi yrityksen osakkaaksi ja on nyt viemässä lingoncelloa kansainvälisille markkinoille.
Alkoholin nauttijana Franzén on omasta mielestään kohtuullinen. – Rakastan hyviä viinejä ruuan kanssa, ystävien ja naapureiden kanssa on loistavaa nauttia hieman alkoholia. Nautinnothan kuuluvat elämään: urheilu, ruoka, alkoholi – kaikista voi haalia hyvän kokonaisuuden, ja näin elää tasapainoista ja hyvää elämää.
Ruoka ja juoma on tärkeää Franzénille, joka asuu perheineen Ranskan maaseudulla. – Kasvatamme osan ruuasta itse, ja olenkin innostunut mm. oliiviöljyn puristamisesta, koska tilallamme on oliivipuita. Olen ostanut oliiviöljypuristimen ja omin kävin puristettua oliiviöljyä onkin tullut nautittua.
Vaikka askel alkoholibisnekseen on otettu, näyttelijäntöitä on Franzén ole kuitenkaan jättämässä, vaan tällekin vuodelle Helsinki-syndroomasta on tulossa toinen kausi ja hän tähdittää myös puolustusvoimiin sijoittautunutta sarjaa, joka tulee katsottavaksi syksyllä.
– Oma identiteettini on taiteilija, ja kaikki tekemiseni tukee sitä, on sitten kyse näyttelemisestä, kirjoittamisesta tai vaikka alkoholijuoman esiintuomisesta. Koen, että voin tehdä monipuolisesti kaikkea, kunhan se on oman moraalikäsityksen mukainen. Jos se on, niin olen täysin sydämin siinä mukana!
Limoncello on ollut pari vuotta kaikkien huulilla, mutta mitä on Lingoncello?
Limoncello on miedohko, happamanmakea, sitruunankuorista valmistettu likööri, jota nautitaan perinteisesti aterian jälkeen. Yli sata vuotta vanhan juoman alkuperä ei ole tiedossa, mutta sitä tehdään paljon myös kotona, sekä sen alkuperämaassa Italiassa että nykyään Suomessakin. Limoncellon maku on hieman kevyemmin makea kuin perinteisten liköörien ja happamuus tuleekin esille enemmän.
Limoncellon uusi tuleminen on tapahtunut nk. spritz-juomien trendikkyyden myötä – näihin juomiin yhdistetään hedelmäkatkeroa kuohuviiniin ja soodaveteen. Cocktailina limoncello onkin tullut tutuksi monelle terassilla viihtyvälle suomalaiselle.
Italialaista serkkuaan haastaa nyt suomalainen Lingoncello, joka on nimensä mukaan tehty puolukasta. Tämä metsiemme punainen marja on happamuudeltaan sukua sitruunalle ja näin toimii hauskasti samalla tavalla kuin perinteisempi lingoncello.
Kuten monet hyvät ideat, myös lingoncello on syntynyt saunan lauteilla. Nyt se valloittaa maailmaa varsinkin cocktailien muodossa veturinaan suomalaisen puolukan herkullinen maku. Juomaa valmistaa yhteistyössä Mother´s Milk Beveragesin kanssa Lignell&Piispanen.
Lingoncello Spritz
- 5 cl Lingoncello
- 10 cl Prosecco
- 3 cl soodavesi
- puolukoita ja/tai sitruunan viipale
- jäitä
- lasi: Punaviinilasi
Lisää lasiin jäät ja kaada viileät ainesosat järjestyksessä lasiin. Nauti heti.
Kuvat: Anikó Lehtinen
Ilmestynyt 2/24 Olutposti -lehdessä.
Katso myös:
Kuopiolaisen Lignell & Piispasen juomat mitaleilla kansainvälisessä IWSC-kisassa