Näin tarjoilet oluet ja muut juomat oikein jouluna

Juomaposti vinkkaa juhlapyhiksi vinkit oluen ja muiden juomien tarjoiluun. Katso miten nautit juomasi parhaiten!

Kaunis lasi kruunaa nautinnon

Oikeanmuotoisesta lasista tarjoiltuna juoma esittelee parhaat puolensa. Lasin valintaan vaikuttavat juoma, tarjoilulämpötila sekä annoksen koko.

Hyvään olutlasiin mahtuu annos olutta sekä vaahtokukka, joka suojelee oluen aromeita ja saa oluen maistumaan vielä paremmalta. Korkea, kapea tai pyöreähkö olutlasi säilyttää parhaiten arominsa. Oluen vaahdon muodostumisen kannalta on tärkeää, että lasi on täysin puhdas. Pesun jälkeen olutlasi huuhdellaan vielä vedellä, jotta viimeisetkin pintaan jääneet rasva- tai pesuaineet jäämät huuhtoutuvat pois.

Joulupöydässä erinomainen lasi sekä oluen, siiderin että viinin tarjoiluun on viinilasi. Siinä on jalka, jonka takia käsi ei lämmitä juomaa ja mielellään hieman tulppaaninmuotoinen pesä, joka pitää aromit lasissa. Hyvässä vinilasissa on samoja ominaisuuksia kuin hyvässä olutlasissakin, joten ruoan kanssa nautittuna olutta voi tarjoilla myös viinilasista, etenkin jos osa seurueesta juo viiniä.

Oikea lämpötila päästää aromit oikeuksiinsa

Mitä vaaleampi olut ja mitä vähemmän alkoholia, sitä viileämpänä se tulisi tarjota:

Vaaleat oluet, kuten vehnäoluet, pilsit ja lagerit, APAt, pale alet, session IPAt, mild alet, blond alet, kevyet hapanoluet ja alkoholittomat vaaleat oluet ovat parhaimmillaan jäähdytettynä +4–10 asteeseen. Lämpimänä niiden voivat muuttua häiritsevän voimakkaiksi.

Tuhdimmat vaaleat oluet, kuten IPAt, red alet ja brown alet sekä, kevyehköt tummat oluet kuten amber ja vienna lagerit, tummat lagerit, bockit ja imperial sekä kypsytetyt hapanoluet tarjotaan +10–14-asteisina, jolloin runsaat maut pääsevät oikeuksiinsa. Sahti viihtyy samassa nauttimislämpötilassa.

Vahvojen nautiskeluoluiden, kuten imperial stouttien, barlwy winejen, luostaridubbeleiden aromit ovat parhaiten tasapainossa, kun ne tarjoillaan +14–18 asteisina.

Kaikki oluet tulee kuitenkin säilyttää viileässä, alle 20 -asteessa. Ota tummemmat oluet huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua.

Makea siideri viihtyy kylmänä, suoraan jääkaapista kun taas kuivempi on parhaimmillaan noin 6-8 asteessa, joten se kannattaa nostaa esiin hieman ennen tarjoilua.

Sopiva tarjoilulämpötila kevyille punaviineille on noin 14 -astetta , kun taas täyteläisemmille viineille suositellaan hieman alle huoneenlämpötilaa viileämpää, noin 18 -astetta. Valkoviinin optimaalinen tarjoilulämpötila on 8–12 astetta, riippuen alkoholin määrästä, nk. markettiviinit, eli alle 8-prosenttiset viinit ovat parhaimmillaan noin 6-8-asteisina.

Huomaa, että juoman kaataminen lasiin lämmittää juomaa aina muutaman asteen.

Oluen kaataminen

Joillain oluilla on oma kaatotyyli, jota kannattaa noudattaa. Sen myötä oluen maku on parhaimmillaan.

Useimmat oluet kaadetaan lasin sisäpintaa pitkin pitämällä lasia vinosti kallellaan. Kun olet kaatanut 2/3, nosta lasi pystyyn, jotta saat oluen pinnalle vaahtokukan.

Suodattamattomia vehnäoluita puolestaan kaadetaan lasiin sisäpintaa pitkin noin puolet pullon sisällöstä. Sitten olutpulloa pyöräytetään, jotta sakka saadaan sekoittumaan juomaan tasaisesti. Sitten loputkin oluesta kaadetaan lasiin.

Kuvat: Anikó Lehtinen

Katso myös jouluisen glögin resepti:

Jouluinen rommiomenaglögi