Millaista oluenpanijan työ on – Panimotyöläisen päiväkirja
Oluenpanijat ovat paljolti samanlaisia sankareita kuin keittiömestarit. Se mitä näkyy päällepäin, on työn tulokset – maukas ruoka, hyvä olut ja tämän nautinnon henkilöityminen tekijään.
Mutta mitä pienpanimon oluenpanijan työ on? Mistä kaikista tehtävistä oluentekijän työ muodostuu? Mikä oluenpanijan työssä on hauskaa, mikä tylsää ja rasittavaa? Voiko oluenpanon oppia vaan tekemällä? Muun muassa näihin kysymyksiin lähdin hakemaan vastauksia.
Tavoitteeni on oppia tekemään olutta pienpanimossa. Olen itse käynyt saman oluenpanokurssin kuin useimmat pienpanimoissa olutta tekevät, olen tehnyt olutta kotilaitteilla, olen ollut ison panimon palveluksessa mukana tuotekehityksessä ja seurannut vierestä oluenpanoa, mutta en ole itse pienpanimossa tehnyt olutta. Nyt kierrän erilaisissa pienpanimoissa, teen niitä samoja asioita mitä oluentekijät tekevät, opin ja samalla jaan sekä oppejani että panimotyöläisen arkea täällä.
Yritän tässä päiväkirjassa valottaa mahdollisimman rehellisesti pienpanimon oluentekijän arkea haasteineen ja iloineen. Lisäksi tapaan ja jututan hyvin erilaisia oluenpanijoita, käyn läpi heidän mielipiteitään olutalasta ja oluenteosta sekä siitä mielenkiintoisesta seikasta, miten he itse ovat päätyneet olutsammioiden viereen oluentekijöiksi. Monissa oluentekijöissä on hieman keksijäluonnetta ja sekä oluiden maut että erilaiset oluenpano-ongelmien ratkaisut saattavat olla hyvinkin luovia. Tämä on mielestäni kiehtovaa.
Ensimmäinen panimo jossa harjoittelen, on helsinkiläinen, kantakaupungissa sijaitseva Ohrana Krouvi Panimo. Opettelen oluenpanoa ja teen panimon hanttihommia oluentekijä Jani Suomalaisen hellässä huomassa. Juttelimme hyvän oluentekijän edellytyksistä jo heti ensimmäisellä oluenpanokerralla.
Olen pitkään halunnut kertoa tarkemmin mitä kaikkea työtä onnistunut olut pitää sisällään. Siksi olen hyvin innostunut tästä päiväkirjastani.
Minulle saa lähettää kysymyksiä ja ajatuksia siitä, mitä oluentekijöiltä voi kysyä ja mikä oluenteossa kiinnostaa. Saa myös kutsua oppimaan erilaisiin panimoihin, otan kutsun onnellisena vastaan.
Seuraa siis panimotyöläisen päiväkirjaa täällä ja Instagramissa #panimotyöläisenpäiväkirja.