Mikä ja millainen on uusi Mattssonin panimo?

Pääpanimomestari Hannele Alakarhu kertoo videolla, mistä on kyse Hartwallin pienpanimossa. Vierailulla ison panimon sydämeen sijoitetulla Mattssonin panimolla paljastui paljon muutakin.

Panimolla on kolme 2 500 litran keittokattilaa, samaa Steineckerin laatua, johon Hartwallilla on totuttu. Käymistankkeja on hulppeasti tusina, pienimmät 2 500-litraisia ja isoimmat 10 000-litraisia. Kapasiteettia riittää, ihan heti ei tarvitse siirtyä ison panimon laitteistoa lainaamaan.

Kesäkuun lopussa käyttöön otetun panimon kellarissa on jo 40 000 litraa olutta kypsymässä. Se tarkoittaa, että muutama tuote odottaa pakkausta. Iso yllätys oli se, että Mattssonin ensimmäiset oluet tulevat kauppoihin syyskuun lopulla Polar Monkeys -brändin alla.

Brinkmann

Alakarhun työpari Bill Brinkmann on innoissaan uusista mahdollisuuksista.

Hannele Alakarhun aisaparina Mattssonin pienen skaalan työssä on kesäkuussa aloittanut Bill Brinkmann, pitkän linjan ammattilainen, jonka Hartwall rekrytoi lahtelaisesta Teerenpelistä. Panimomestari Brinkmanille tämä mittakaava on tuttu.

– Työ Mattssonilla on hyvin käsityömäistä: teen kaikkea. Seuraavaksi koulutan prosessihoitajia mukaan työhön, Brinkmann kertoo.

Käsityöläismeininki tarkoittaa sitä, että Alakarhu voi pian luopua kuntosalijäsenyydestä  erikoismallassäkkien ja humalapussien nostelu tuntuu jo lihaksissa.

Miksi panimo on näin kiinteästi yhteydessä isoveljeensä? Alakarhu perustelee päätöstä monisanaisesti:

– Päätimme tulla samalle tontille samoista syistä kuin paikka on valittu aiemminkin: raaka-aineet, sijainti ja ihmiset. Olimme valmiita tekemään ison investoinnin, ja päätimme investoida nimenomaan olueen, ei sympaattiseen kuparipanimoon. Nyt pystymme hyödyntämään ison panimon prosesseja ja voimme toimia 24/7.

Raaka-aineiden läheisyys, oma pohjavesikaivo ja osaavat ihmiset toistuvat puheissa moneen kertaan. Tarina rakentuu kuin itsestään: ensimmäisen Mattssonin oluen pakkasi tölkkeihin ainoa Henrik Mattssonin suora jälkeläinen, joka on nykyään panimolla töissä. Sattumalta.

Syksyn aikana Alakarhu ja Brinkmann lupaavat jatkaa kokeiluja, joiden antia päästään maistamaan talven mittaan. Yhtenä innoittajana heillä on emoyhtiö Royal Unibrew’n Tanskassa tänä vuonna käynnistämä pienpanimo, jonka oluet ideoi Anders Kissmeyer. Hän tuli heti aluksi suunnittelemaan kollaboraatio-oluen mattssonilaisten kanssa.

Katso Anikó Lehtisen video ja lue— OlutPOSTIn ennakkojuttu.