Juomaposti Olvi

Advertoriaali: Mallaskoski tuo olueen aromeja suomalaisesta luonnosta

Advertoriaali: Mallaskosken panimo on suomalaisen käsityöoluen edelläkävijä, joka tunnetaan erityisesti omaleimaisista ja luonnon inspiroimista oluistaan. Seinäjoella sijaitseva panimo yhdistää perinteisen panimotaidon luovuuteen ja vahvaan kotimaisen luonnon kunnioitukseen. Panimon valikoimasta löytyy niin perinteisiä lagereita kuin innovatiivisia kausioluita, joissa maistuvat vuodenajat ja suomalaiset raaka-aineet.

Mallaskoski Juomaposti

Seinäjokelaisen Mallaskosken oluiden maut ovat usein saaneet vaikutteita suomalaisesta luonnosta – erityisesti metsistä, sen marjoista, havuista ja puhtaasta vedestä. Jokainen olut kertoo tarinaa: esimerkiksi tumman paahteinen stout voi muistuttaa kuusimetsän syvyyttä, kun taas marjaisa sour tuo mieleen kesäisen metsänrajan ja auringon kypsyttämät marjat. Luonto toimii sekä inspiraation lähteenä että raaka-aineiden tarjoajana. Panimolla pyritään hyödyntämään kotimaisia raaka-aineita, kun se on mahdollista ja tuomaan esiin paikallista osaamista oluenvalmistuksessa. Jokainen olut on rakennettu huolella – maku edellä, mutta tarinaa unohtamatta. 

Juomaposti haastatteli Mallaskosken kaupallista johtajaa Daniel Walleniusta sekä panimomestari Jyri Ojaluomaa,  aiheena uusien oluiden kehitys.

Mistä saatte inspiraatiota uusien oluiden kehittämiseen?

-Toimivat makuyhdistelmät löytyvät ihan mistä tahansa. Luonnosta, ruuasta, juomista, raaka-aineista, uusista tavoista tehdä tai laitteistosta.

Onko teillä jokin tietty prosessi tai rutiini, jolla uusia makuja lähdetään rakentamaan?

-Ideasta toteutusmahdollisuuksiin, sitten koekeittoihin.

Kuinka paljon kuluttajien toiveet, trendit ja palautteet vaikuttavat makujen suunnitteluun?

-Kyllä niillä jonkin verran vaikutusta on, mutta kyllä samalla meillä on aika hyvä näkemys siitä miltä oluidemme kuuluisi maistua.

Miten oluen maun suunnittelu alkaa – onko lähtökohtana tietty humalalajike, mallaspohja vai jokin muu idea?

-Riippuu ideasta mitä halutaan, yleensä NEIPA- ja IPA-oluita lähdetään miettimään humalavetoisesti, kun taas mallasvetoisia juomia, kuten lagerit ja tummat oluet, lähdetään mallaspohja edellä. Hapanoluissa ja maustetuissa mietitään haluttua makumaailmaa.

Kuinka monta testierää yleensä vaaditaan, ennen kuin uusi olut täyttää toivotun tavoitteen?

-Täysin uusien makuvarianttien kanssa tarvitaan ainakin vähintään yksi testierä, jotta saadaan konseptille varmistus, ja jos ei maku ole heti kohdillaan, niin sitten tehdään uusi testi.

Millä tavoin Mallaskosken panimolla tehdään yhteistyötä reseptiikan hiomisessa?

-Aika paljon tehdään panimolla ideoiden heittelyä ja maku- “fiilisten” pallottelua ja sitä kautta yleensä ensimmäiset aihiot reseptille ja tuotteelle syntyvät.

Millainen merkitys maun tasapainolla on teidän oluissanne?

-Tasapaino on aina tärkein ja se riippuu täysin oluttyylistä. 

Miten löydätte sopivan tasapainon rohkeiden kokeilujen ja perinteisen olutkulttuurin välillä?

-Trendien seuraamisella ja myyntien kautta, sekä myös luonnollisesti seurataan mitä maailmalla tapahtuu uusien makujen saralla.

Onko teillä jokin “Mallaskoski-tyylinen” maku tai ominaispiirre, joka näkyy useammassa tuotteessa?

Kaikki lagerit tehdään panimon omalla 1950- luvulta lähtöisin olevalla lagerhiivalla. Maustetuissa oluissa, kuten hapanoluissa pyrimme suosimaan kotimaisia makumaailmoja ja raaka-aineita.

Millaisia makukokeiluja olette viime aikoina tehneet – esimerkiksi tynnyrikypsytyksiä, maustettuja oluita tai villihiivaoluita?

-Olemme lanseeranneet Finn Barrel-sarjan, jossa on sama pohjaolut, black imperial rye, joka kypsytettiin kolmen eri kotimaisen tislaamon (Kyrö Distillery, Teerenpelin Tislaamo ja Valamon Tislaamo) tynnyreissä, näin syntyi makumaailmaltaan kolme erilaista tynnyrikypsynyttä olutta. Olemme lanseeranneet jo aikaisemmin myös Routa-hapanolutsarjan, jossa olemme hakeneet inspiraatiota Suomen luonnon eri vyöhykkeiltä, kuten saaristosta ja metsästä.

Onko jokin olut tai erä jäänyt erityisesti mieleen makunsa takia – hyvässä tai haastavassa mielessä?

-Hapaoluemme Jeriko, jonka villihiivakanta on kerätty panimon vieressä olevan joen rannalta ja Hekate, joka on karpaloilla maustettu tynnyrikypsytetty olut sekä tietysti Finn Barrel -sarja.

Miten haluatte kuluttajan kokevan oluenne – mitä elämyksiä haluatte herättää?

-Jos kuluttajan mielestä tuotteen makukuvaus vastaa kokemaan niin olemme mielestämme onnistuneet. Kokeellisissa oluissa, kuten Finn Barrel- sarja, Jeriko- ja Routa- sarjat, jos pystymme luomaan täysin uusia makukokonaisuuksia, on se tietenkin hyvä asia.

Onko tavoitteena ruoan kanssa toimiva olut vai ennemminkin elämyksellinen nautiskelujuoma?

-Kyllä nautiskelusta ja hyvän maun arvostamisesta lähdetään liikenteeseen.

Millaisia makutrendejä seuraatte – ja millaisia uusia makumaailmoja haluaisitte tulevaisuudessa tutkia?

-Pyritään pitämään korvat ja silmät auki jotta tartutaan uusiin ajatuksiin, mutta kuitenkin omalla kulmalla. Tarkoitus ei ole tehdä mitään liian kokeellisia asioita, vaan lähdetään juotavuudesta, tasapainosta ja selkeistä mauista liikenteeseen.

Tutustu Mallaskosken ajankohtaisiin tuotteisiin ja panimotarinaan osoitteessa mallaskoski.com.

Kuvat: Mallaskoski

Laitilan Uutuudet 2025 Juomaposti
Laitilan Strong Bitter Juomaposti