Lyon – gastronomian pääkaupunki antaa paljon oluenystävälle
Ranskan kolmanneksi suurin kaupunki, idässä sijaitseva Lyon on tunnettu gastronomiastaan, pidetäänhän siellä maailman arvostetuin kokkikisa, Bocuse d’Or, joka on nimetty maineikkaan keittiömestari Paul Bocusen mukaan. Ruokaa kaupungista löytyy joka lähtöön, mutta oluenystävän sydäntä lämmitti myös olutbaarien ja paikallisten oluiden moninaisuus kaupungissa.
Joen ympärillä, osaksi kukkuloilla sijaitseva Lyon on vanha teollisuuskaupunki, jonka juuret ovat jo Rooman valtakunnan ajalta. Se on ollut melkein koko historiansa ajan alueen keskus ja kilpaillut Pariisinkin kanssa merkittävyydestä. Lyon on ollut tunnettu gastronomian lisäksi silkki- ja kudontateollisuudestaan ja kaupungin lähistöllä sijaitsee kaksi tunnettua viininkasvatusaluetta, Beaujolais pohjoisessa ja Côtes du Rhône etelässä.
Kaupungissa on useita kerrostumia vanhasta kaupungista moderneihin toimistotaloihin, joka tekee sen koluamisesta kiinnostavaa. Rakennukset ovat merkittäviä; Lyonin neljästä kaupunginosasta, Vieux-Lyoniata, Fourvière Hillistä, Croix-Rousse Hillistä ja Presqu’île:sta listattiin Unescon maailmanperintöluetteloon jo yhdeksänkymmentäluvulla peräti 162 rakennusta, joka tekee 10% koko Lyonin rakennuskannasta. Kumpuileva Lyon onkin täynnä viehättäviä pikkukatuja, kuppiloita ja kauniita pikku aukioita, joilla on ilo käyskennellä.

Lyonissa korkeusarot ovat suuria, se kannattaa muistaa, jos haluaa kävellen kartoittaa kaupunkia.
Maista paikallista
Panimoita Lyonissa on muutama ja paikallisia oluista on saatavilla sekä kauppojen mutta varsinkin baarien puolella.
Ninkasin pienpanimo, joka on nimetty sumerilaisen mytologian oluen jumalattaren mukaan, syntyi sen perustajan Christophe Fargierin halusta tuoda amerikkalainen mikropanimokonsepti Ranskaan. Opiskeltuaan oluentekoa Atlantin toisella puolella 1990-luvun alussa, hän avasi alkuperäisen Ninkasi -panimon Lyonissa vuonna 1997. Nyt panimo sijaitsee hieman Lyonin ulkopuolella, Tararessa, mutta oluita on saatavilla kaupungissa. Ninkasi tekee myös viskiä.
Lyonin eteläpuolella Pierre-Bénitessä sijaitseva La Canute Lyonnaise, joka on nimetty Lyonin entisten silkkityöntekijöiden ”Canuts” mukaan, on pannut oluita vuodesta 2015 lähtien. Oluet on nimetty Lyonin ikonisten paikkojen ja kaupunginosien kunniaksi kuten: Confluence, X Rousse (La Croix-Rousse), Tête d’Or ja Hôtel-Dieu, ja kuten jokaisella kaupungin paikalla ja naapurustolla, jokaisella oluella on omat ominaisuutensa.
Lyonin koillisosassa Rillieux-la-Papessa sijaitseva Brasserie Dulion tekee oluita, joissa käytetään paikallisia ja luomutuotteita: vilja tulee Grand Parc Miribel Jonagesta ja humala Vallée d’Azerguesista Beaujolais’n alueella. Tämä panimo erottuu edelläkävijänä mallastamattomista jyvistä fermentoitujen juomien luomisessa. Brasserie Dulion ohittaa mallastusvaiheen paikallisesti tuotettuja jyviä käsitellessään, mikä vähentää huomattavasti energian ja veden käyttöä.
Malting Pot on panimoravintolaketju, jolla Lyonissa on kolme pistettä, Part-Dieussa, Lyon 7:ssä ja Oullinsissa. Oluet ovat suuren yleisön mieleen. Jokaisessa ravintolassa on mahdollista ruokailla.

Lyonin vanhakaupunki on viehättävän monimuotoista.
Olutbaareja moneen makuun
Olutbaareja on ympäri kaupunkia, joten olueen törmää usein. Reippailusta pitävän on hyvä tutustua kaupunkiin kävellen, jolloin voi levähtää aina sopivassa kohtaa huurteisen olusen äärellä.
Suosittu Orgao Beer House sijaitsee keskellä trendikkäintä Lyonia, jossa näkee paljon luomukauppoja- ja ravintoloita, nuoria aikuisia ja hauskoja pikku baareja. Koko alue on ehdottomasti käymisen arvoinen. Orgao Beer House on sisustukseltaan riisutun vaalea, puuta löytyy joka puolelta. Olutlista on kiinnostava, hanoja on tosin vain kaksitoista, mutta valikoima on paikallista ja laadukasta. Pienellä terassilla on hauska istuskella ja katsella kadun menoa. Ja jos nälkä yllättää, baarissa saa rentoa syötävää. Kulman takana Balek-baarissa tarjoillaan myös erinomaisia pienpanimo-oluita ja ravintoloitsijan itse tekemää giniä.

Orgaosta saa mukavasti kuratoidun määrän erilaisia oluita, tiskillä maistuva West Coast IPA.
Kivenheiton päässä Orgaosta on punkhenkinen Cave Afkraft, jossa erikoisuutena on yläkerran portaisiin ripustetut lukemattomat peliohjaimet. Paikassa on mukavan kulunut tunnelma ja ranskalainen räppi pauhaa stereoista. Hanavalikoima on ilahduttavan paikallinen, ja kovaan musiikkiinkin tottuu nopeasti. Palvelu on hieman välinpitämätöntä, mutta eihän rokkijätkät kumartelemaan taivu!

Cave Afkraftissa löytyy myös pientislaamotuotteita.
Keskustassa sijaitseva Hopstore on jenkkityylinen olutbaari isolla terassilla. Oluista saa mukavasti eri kokoisena ja valikoima on laaja. Puuta paljon sisustuksessaan käyttävä baari on varsinkin opiskelijoiden ja nuorien aikuisten mieleen, ja koska alueella on paljon muitakin ravintoloita, baarissa on iltaisin aika kuhina.

Hopstoren olutvalikoima oli moninainen, tiskillä basilika-limevehnäolut.
Lyonin olutykköspaikka on Darts Club Des Gones, johon kaikki paikalliset kokoontuvat lähemmäs keskiyötä. Paikassa järjestetään olut ja juusto -tastingeja ja nimensä mukaan heitetään tikkaa. Meluinen ja täynnä oleva olutbaari, ja siksi juuri niin tunnelmallinen.
Katsasta myös nämä: Kave maltée ja Brasserie de l’Amour.
Kiertämistä ja tutustumista oluen oheen
Kaupungin kuuluisuuden, keittiömestari Paul Bocusen mukaan nimetty kauppahalli Halles de Lyon Paul Bocuse on kiinnostava, koska sieltä löytyy kaikki paikalliset erikoisuudet yhden katon alta. Erilaisia patéita, Lyonin punaista krokattia, kittipintaisia, voimakkaita juustoja, söpöjä macarons-leivoksia ja makkaroita voi käydä maistamassa tai ostamassa kotiin. Hallissa on runsaasti ravintoloita ja aika kova hintataso.

Paul Bocuse on vahvasti läsnä kaupungissa.
Paikallisten pikkutorien rakastajalle löytyy hauska tori Rue Victor Hugolta. Hedelmiä, vihanneksia, kukkia, makkaroita, juustoja, kirjoja, levyjä ja muuta kiinnostavaa. Vieressä on paljon kahviloita, joista voi vilkuilla torimeininkiä.

Rue Victor Hugon torilta saa ostettua mm. vinyylilevyjä.
Perinteisiä lyonilaisia ravintolaherkkuja, kuten pekonilla ryyditettyä lyonilaista salaattia saa Bouchon Lyonnais -ravintoloista varsinkin vanhasta kaupiungista ja keskustasta. Siellä voi maistaa myös paikallista possupatémakkaraa sekä possupataa. Käy vaikka vanhaan panimoon rakennetussa Brasserie Georgessa, jossa saa myös hyvää olutta, tosin sinne pitää varata pöytä, paikka on aina täynnä. Muita hyviä paikkoja ovat mm. Daniel et Denise, Comptoir Abel ja La Meunière.
Jos pidät lihasta, kannattaa suunnata Café Des Fédérations -ravintolaan (muista varata pöytä). Tässä ravintolassa saa mahansa todella täyteen. Ravintolassa on yksi menu, jossa jokainen annos on pääruuan kokoinen ja jälkiruokaa lukuun ottamatta melkein kaikki ovat possua eri muodoissaan. Viiniä tuodaan karahveissa ja tunnelma on välitön.

Café Des Fédérations -ravintolassa tulee varmasti täyteen.
Ranskalaisen siiderin ystäviä hemmotellaan Lyonissa Breizh Caféssa, jossa laajan siiderivalikoiman lisäksi saa sekä suolaisia että makeita crepesejä, näitä ohuenohuita, rapeita lettuja.

Breizh Cafén perinteinen siiderilettu on karamellikastikkeella tarjoiltu. Lasissa kuivaa päärynäsiideriä.
Kahvilakulttuuri on vilkasta Lyonissa. Kokeile tyylikästä Kächka Coffee Shoppia, jossa tietokoneet ja wifi ovat kiellettyjen asioiden listalle, koska omistaja haluaa asiakkaiden juttelevan keskenään. Paikassa on laaja kahvivalikoima ja oma, itämaisittain maustettu signaturelatte.

Kächka Coffee Shopin kahvivalikoimasta suosikki on kesällä frappé.
Coctailin ystäville löytyy myös vaihtoehtoja. Maittavia ja tyylikkäitä cocktaileja tarjoilevat mm. Pelican, Groom ja hauskan niminen Crazy Salmon.
Lyonissa on erinomainen museotarjonta, jota voi suositella sekä taiteen että historian ystäville:
- Keskustassa sijaitseva Musée des Beaux-Arts de Lyon tarjoilee paikallista taidetta 1000-luvulta nykypäivään.
- Futuristinen eläin- ja antropologiamuseo Musée de Confluenses kannattaa katsastaa jo ihan rakennuksenkin takia. Näyttelyt kertovat ihmisen ja eläinten alkuperästä kekseliäällä tavalla.
- Vanhan amfiteatterin viereen, rinteen sisälle moneen kerrokseen kaivettu arkeologinen museo Lugdunum – Musée et théatres romains avaa Lyonin roomalaista historiaa upean moderneissa puitteissa. Paras tapa päästä tänne on hypätä funikulaariin.
- Taiteen ystäville löytyy myös modernina taiteen museo, Musée d’art contemporain de Lyon kauniin Parc de la Téte d’Or -puiston edestä. Museon yhteydessä on erinomainen terassiravintola, josta on näkymät puistoon.

Lugdunum – Musée et théatres romains- museon ikkunoista voi ihailla muinaista amfiteatteria, joka on myös paikallisten hengailupaikka.
Miten Lyoniin ja Lyonissa?
Lyoniin on helpointa mennä Pariisin kautta. Lentokentältä lähtee suora juna kaupunkiin. Kaupungissa on helppoa liikkua julkisilla liikennevälineillä, käytössä on raitiovaunu, metro ja bussit. Lipun voi ostaa luottokortilla suoraan liikennevälineestä tai automaatista.
Lyonin hintataso on hieman suomalaista halvempi, olut maksaa noin 4-7 euroa, ravintola-annokset paikasta riippuen noin 10-30 euroa.
Julkaistu 2/25 Juomaposti-lehdessä.
Kuvat Anikó Lehtinen
Katso myös: