Luxemburg – Euroopan lilliputti, jossa on pitkät olutperinteet

Kaupungin kuin taskunsa tunteva ruokavaikuttaja Kati Pohjanmaa kertoo Luxemburgin olutkulttuurista ja vinkkaa käytävän arvoiset olutpaikat.

Luxemburg on tunnettu monista asioista: kauniista maisemistaan, kukoistavasta taloudestaan ja ainutlaatuisesta kulttuuristaan. Harvat tietävät, että tämä pieni maa Keski-Euroopassa on myös kiehtova olutmaa, jolla on pitkät ja kunnioitettavat perinteet oluenvalmistuksessa.

Historia juontaa jo keskiajalle

Olut on ollut osa Luxemburgin historiaa vuosisatojen ajan. Ensimmäiset tiedot Luxemburgissa valmistetusta oluesta ovat peräisin keskiajalta, ja alueen luonnonvarat, kuten vilja ja vesi, tarjosivat ihanteelliset olosuhteet oluenvalmistukselle.

Oluen historiaan voi tutustua muun muassa Pohjois-Luxemburgissa sijaitsevassa Wiltzin kylässä sijaitsevassa olutmuseossa. Museo on perustettu vuonna 1999. Siellä voi ostaa esimerkiksi ystävien kanssa oluttyöpajan, jossa päivän aikana valmistetaan omaan makumaailmaan soveltuva olut. Koko päivän kestävän työpajan hinta on 450 euroa kymmeneltä hengeltä.

Oluttyylejä ja panimoita

Luxemburgissa valmistetaan monenlaisia oluttyylejä. Yksi tunnetuimmista oluttyyleistä on ”Bière de Luxembourg”, joka on perinteinen vaalea lager-olut. Lisäksi maassa valmistetaan useita muita tyylejä, kuten vehnäolutta sekä ale- ja kausioluita, jotka tarjoavat monipuolisen valikoiman maistettavaa oluenystäville.

Luxemburgissa on useita pieniä panimoita, joissa arvostetaan perinteitä, mutta myös kokeilunhalua ja innovaatioita. Monet panimot käyttävät paikallisia raaka-aineita varmistaakseen oluidensa laadun ja ainutlaatuisuuden.

Maan suurin panimo on Brasserie Nationale, jonka tuotteet Bofferding ja Battin ovat tunnettuja myös muualla maailmassa, samoin kuin Brasserie de Luxemburgin tuotteet Diekirch ja Mousel. Viime aikoina artesaanioluet ovat vallanneet markkinaa myös Luxemburgin markkinoilla yhtenä esimerkkinä vuonna 2023 perustettu Are We Friends -panimo, jonka valikoimassa on yksi olut, mutta se on sitäkin maukkaampi, ja sitä myydään tyylikkäässä valkoisessa tölkissä.

Olutta eri koossa, mitä tilataan?

Olutta on monessa muodossa ja kokona, mikä kuvastaa juoman suosiota Luxemburgissa:

Mini eli 33 cl, on yleisin koko Luxemburgissa. Jos tilaat vain ”oluen” saat minin. Se tulee paksuseinäisessä lasissa.

Flûte, myös 33 cl, tulee pitkässä, mutta ohuessa lasissa, joka on perinteisesti varattu naisille. Nykyään sitä tarjoillaan kaikkialla ja molempien sukupuolien edustajille.

Klensch on  puolen litran lasi kahvalla, ja humpen on puolen litran keramiikkamuki, joka näyttää hyvinkin perinteiseltä.

Milloin tilaat oluen Luxemburgista?

Luxemburgilaiset voivat tilata oluen eli minin milloin tahansa. Tämä voi yhtä hyvin olla tyylikäs vastaanotto kuin ilta ystävien kanssa tai illanvietto. Ravintolassa viinejä tarjoillaan yleensä ruokien kanssa, mutta olut on suosittu aperitiivina ja paikallisesti tislatun snapsin kera digestiivinä.

Olutfestivaaleja ympäri vuoden

Luxemburgissa järjestetään useita olutfestivaaleja ja tapahtumia ympäri vuoden, joissa paikalliset ja kansainväliset oluenystävät voivat maistella oluita, tutustua panimoihin ja nauttia rennosta ilmapiiristä. Näitä tapahtumia pidetään tärkeänä osana Luxemburgin olutkulttuuria, ja ne houkuttelevat vuosittain tuhansia vierailijoita ympäri maailmaa.

Festarivinkki Luxenburgista: The Kirchbeier Craft Beer Festival

Kaupungin olut- ja ruokaravintoloita

Cafe BelAir

Kattava valikoima paikallisia pienpanimoiden oluita ja maistuvaa oluen kanssa nautittavaa ruokaa. Cafe BelAirissa kannattaa kokeilla luxemburgilainen Letzburger. Cafe BelAir99 Val Ste. Croix, 1371 Belair Luxembourg

Brauerei – big beer company

Autenttinen luxemburgilainen panimo- ja ruokaravintola. 12, Rives de Clausen, Luxemburg

Alkoholittomienkin oluiden valikoima on jo mukavan kokoinen

Kaupat

Luxemburgilaiset ruokakaupat ovat hyvin varusteltuja myös paikallisten oluiden hankintapaikkoina. Kokeile esimerkiksi Leclerc Concorde -kauppakeskusta tai Auschan- kauppoja. Myös pienemmissä elintarvikemyymälöissä on hyvät valikoimat paikallisoluita.

The Store on käymisen arvoinen olutmyymälä rautatieaseman läheisyydessä. 11 Avenue de Liberte, Gare Luxemburg.

Humulus & Fermentum

Pieni, mutta koostaan huolimatta laajan valikoiman craft-oluita omaava olutkauppa. 89 Rue de Luxemburg, Bridel Kopstal.

Teksti ja kuvat Kati Pohjanmaa

Ilmestynyt 2/24 Olutposti -lehdessä.

Katso myös:

Kaikki humalaköynnöksestä – Hallertaun Deutschen Hopfenmuseum