Liitot arvioivat arvolisäveron korotuksen lisäävän alkoholin matkustajatuontia ulkomailta

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ja Päivittäistavarakauppa arvioivat arvonlisäveron korotuksen lisäävän alkoholin matkustajatuontia ulkomailta. Suomen valtiolle matkustajatuonnista aiheutuu jo nyt huomattavat veromenetykset.

Yleistä arvonlisäveroa nostettiin Suomessa syyskuun alussa 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Korotus koski myös alkoholijuomia. Tämän korotuksen arvioivan lisäävän alkoholin yksityistuontia ulkomailta entisestään.

Korona-pandemian jälkeen alkoholin matkustajatuonti ulkomailta on kasvanut entiseen määräänsä ja nyt jo aiheuttaa Suomen valtiolle mittavat veromenetykset. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan alkoholijuomien matkustajatuonti oli vuonna 2023 52,6 miljoonaa litraa eli 5,1 miljoonaa litraa sata-prosenttisena alkoholina. Matkustajatuonti lisääntyi 29 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna.

Nyt syyskuussa tehty arvonlisäveron nosto lisää joka tapauksessa Suomen veromenetyksiä, vaikka ulkomailta tuodun alkoholin määrä pysyisi vain nykyisellä tasollaan. Voidaan myös arvioida, että kun alkoholin hinnat ovat nousseet Suomessa, entistä useampi kuluttaja suuntaa alkoholijuomaostoksille rajan taakse, varsinkin kun samaan aikaan kuluttajien taloustilanne on huonontunut.

Suomi on nyt EU:n toiseksi kovin arvonlisäverottaja. Liittojen tiedote muistuttaa, että suuret erot naapurimaiden verotasoissa näkyvät laajamittaisena alkoholijuomien maahantuontina erityisesti Baltiasta Suomeen. Yleisen arvonlisäveron nosto Suomessa lisää matkustajien kiinnostusta Baltiaan ja alkoholin matkustajatuonnista Suomen valtiolle aiheutuvat veromenetykset kasvavat entisestään. Samaan aikaan kuluttajien taloustilanteen huonontuessa, lähimatkailu nostaa muutenkin suosiotaan, matkakulujen ja Baltian kohdemaiden halvemman hintatason takia, ja monelle on luontevaa tuoda kohdemaasta alkoholia osana matkaa.

Ajalla 1.7.2023–30.6.2024 alkoholin matkustajatuonti aiheutti Suomen valtiolle 285,4 miljoonan euron verotulojen menetykset verrattuna siihen, että alkoholi olisi ostettu Suomesta. Myyntituloja menetettiin 421,5 miljoonaa euroa. Veromenetykset verkko-ostoista ulkomailta olivat 43,7 miljoonaa euroa, joten yhteensä valtion veromenetykset alkoholin matkustajatuonnista ja verkko-ostoista olivat 329,1 miljoonaa euroa.

Suomalainen alkoholivero on kansainvälisittäin tarkasteltuna suuri. Vuoden 2024 alusta alkaen 8 – 15 % alkoholia sisältävässä viinissä on alkoholiveron osuus 4,56 euroa litrassa eli 75 cl:n pullossa alkoholiveroa on 3,42 euroa. Viinojen, muiden väkevien juomien, long drink -juomien ja muiden etyylialkoholipohjaisten juomasekoitusten vero nousi noin 8,8 prosenttia. Oluen vero puolestaan aleni noin 4,9 prosentilla. Muiden alkoholijuomien vero ei muuttunut. Vaikka tiettyjen alkoholiryhmien veroa laskettiin, olemme silti eurooppalaisittain korkean alkoholiveron piirissä, joka nostaa yhdessä korkean arvonlisäveron kanssa alkoholin hinnan korkeaksi.

Kotimaiset alkoholijuomavalmistajat ja -yritykset ovat tärkessä osassa, kun puhutaan paikallisesta työllistymisestä tarkastellessa koko ketjua raaka-aineista myyntikanaviin. Huomattavan korkea verotus haittaa kotimaisen alkoholimarkkinan kehitystä, työllistymistä ja vaikuttaa myös hyvin negatiivisesti mm. ravintolaelineinon kehittymiseen.

 


Kuva: Veromenetykset ulkomailta Suomeen tuoduista alkoholijuomista 7/2023–6/2024

Tulokset käyvät ilmi Visitory Oy:n laskennasta. Laskennassa huomioitu tuodun alkoholin määrä perustuu THL:n kuukausittain päivittyvään selvitykseen Alkoholijuomien matkustajatuonti ja verkko-ostaminen (2024). Alkoholin hinta on arvioitu hyödyntäen Visitory Oy:n paneelidataa, jossa kysytään noin 1 000 vastaajalta kuukausittain (noin 12 000 vastausta vuodessa), onko ostanut alkoholia ulkomailta sekä ostetun alkoholin hintatietoja.

Lähde: Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry, kuva Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto

Katso lisää:

Panimoliitto: Alkoholijuomien maahantuonti aiheuttaa huomattavat verotulomenetykset