Kylmä kesä ja juomatapojen muuttuminen verotti panimojuomamyyntiä
Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton mukaan panimojuomien kokonaismyynti laski kevät-kesällä 2025. Sateinen kesä, juomatapojen muutos sekä luultavasti viinien kauppamyyntikin on verottanut varsinkin siideri- ja lonkeromyyntiä.
Panimo- ja virvoitusjuomaliiton jäsenyritysten panimotuotteiden kokonaismyynti Suomessa laski vuoden 2025 toisella vuosineljänneksellä verrattuna edellisvuoteen. Huhtikuun ja kesäkuun välisenä aikana kotimaassa myytiin panimojuomia yhteensä 231,9 miljoonaa litraa, mikä on 4,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2024. Panimoliiton jäsenyritykset edustavat ylivoimaisesti suurinta määrää panimojuomalitroista, mm. oluesta Panimoliiton jäsenet valmistivat vuonna 2024 359,1 miljoonaa litraa kun taas Pienpanimoliiton jäsenyritykset tekivät samana vuonna yhteensä 27 miljoonaa litraa.
Panimoliiton tiedotteessa kerrotaan, että varsinkin lonkeroiden myynti on vähentynyt: Long drink -juomia myytiin 29,2 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin ja siidereitä 15,7 prosenttia vähemmän.
– Kesäkuussa tuli tasan vuosi täyteen alkoholilain uudistuksesta, jossa alle kahdeksan prosenttisten viinien tulo kauppoihin sallittiin. Samassa ajanjaksossa näemme kotimaisten panimotuotteiden myynnissä sään vaikutusta suurempaa laskua, sanoo Panimoliiton toimitusjohtaja Lasse Pipinen.
Olutta myytiin samana ajanjaksona 86,1 miljoonaa litraa, 3,5 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Tarkasteltaessa eri vahvuusluokkia tilastoista käy ilmi, että vahvojen, yli 5,5-prosenttisten oluiden myynti kasvoi edellisvuodesta. Samaan aikaan mietojen oluiden myynti on jatkanut laskuaan.
Katsottaessa kesien keskilämpötiloja ja juomakanava- ja kategoriamyyntiä voi huomata pitkällä aikavälillä, että kylmä kesä tyypillisesti verottaa varsinkin muiden panimojuomien kuin oluen myyntiä, koska esimerkiksi lonkeroa ja siideriä juodaan hieman spontaamimmin kuin olutta, jonka kulutukseen suomalainen usein varautuu loman alkaessa. Sateisen kelin takia usea terassikäynti jää suomalaiselta tekemättä, joten se laskee myös panimojuomien myyntiä yleisellä tasolla, ravintolakulutuksen ollessa muutenkin laskussa jopa Eurooppa-tasolla.
Samaan aikaa alkoholinkulutus on laskenut Suomessa koko ajan vuodesta 2007 ja suomalaisten alkoholinkäyttötavat ovat muuttuneet viime vuosikymmeninä niin, että säännöllinen kulutus on vähentynyt kokonaisuudessaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen(THL) tilastot osoittavat, että sekä miehet että naiset käyttävät alkoholia vähemmän kuin aiemmin, ja alkoholin käyttö on vähentynyt merkittävästi myös nuorten keskuudessa, erityisesti aikuisten nuorten miesten humalahakuinen juominen on vähentynyt naisten tasolle. Trendi näkyy luultavasti myös alkoholittomien juomien kasvuna: Panimoliiton mukaan virvoitusjuomien myynti kasvoi alkuvuonna 3,3 miljoonalla litralla eli 3,7 prosenttia, yhteensä 92,6 miljoonaan litraan. Virvoitusjuomat olivatkin ainoa tuoteryhmä, jossa myynti kasvoi vuoden takaisesta.
Mielenkiintoista on spekuloida sillä, johtuuko osa lonkeron ja siiderin myynnin vähentymisestä siitä, että päivittäistavarakaupoista on nyt jo yli vuoden ollut saatavissa maksimissaan 8-prosenttisia käymisteitse valmistettuja viinejä, viinijuomia ja juomasekoituksia, jotka osaksi ovat makuprofiililtaan samantyyppisiä kuin lonkero- ja siideri- kategorian tuotteet – hapokkaan, hedelmäisen kuivia tai makeita, joten niitä voidaan valita miedompien lonkeroiden ja siidereiden sijaan. Toissa vuonna, kun 8-prosenttiset viinit eivät vielä olleet kaupoissa, long drink -juomia myytiin huhti–kesäkuussa yhteensä 19,6 miljoonaa litraa eli 18,7 prosenttia enemmän kuin 2022 samaan aikaan, näin myös vuonna 2024.
Oluessa tyylivalikoima on vuoden 2024 alkoholilakimuutoksen jälkeen laajentunut, joka voi selittää myös osaltaan entistä vahvempien oluiden kasvun – moni suosittu tyyli, kuten erilaiset IPA-oluet ovat luontaisesti vahvempia kuin entinen 5.5 -prosenttiraja. Samoin ennen vain Alkosta saatavat noin 8-prosenttiset lager-oluet ovat luultavimmin lähteneet hyvin liikkeelle myös kauppamyynnissä.
Päivittäistavarakauppa ry:n (PTY) uusimmissa myyntitilastoissa ei näy alkoholijuomien kokonaiskasvua, mutta tuoteryhmäkohtaisia tilastoja ei ole saatavilla huhtikuu-kesäkuu ajalta, joten emme tiedä vielä miten tuoryhmien keskeinen suhde on muuttunut. Valviran viimeisimmissä tilastoissa(1-2/2025) näkyy pientä nousua päivittäiskaupan pintahiivaoluiden sekä rosé-, valko- ja kuohuviinien kohdalla, ja kun tarkastellaan kauppojen viinivalikoimia, niin juuri valko- ja kuohuviinien, ja toisaalta pintahiivaoluiden, joihin mm. IPA kuuluu, valikoima on laajentunut, joten voi olla että nämä trendit vaikuttavat siiderin ja lonkeron negatiiviseen myyntiin ja toisaalta vahvempien oluiden myyntiin.
Panimoliitto seuraa juomien myyntikehitystä ja painottaa samalla kotimaisen panimoalan työllistävää ja verotuloja kerryttävää vaikutusta. Alkoholi- ja virvoitusjuomaveroina ala tuottaa valtiolle lähes 1,3 miljardia euroa vuodessa ja ala työllistää välillisesti Suomessa lähes 25000 ihmistä.
– Säällä on Suomessa aina suuri vaikutus panimotuotteiden kysyntään. Samaan aikaan suomalaiset kuluttavat entistä vähemmän alkoholia ja päättäjät tekevät alkoholin saatavuuteen vähittäiskaupassa muutoksia. Seuraamme siis tilannetta ja toivomme, että markkina säilyy kotimaiselle teollisuudelle ja työpaikoille suotuisana – heinäkuun auringonpaistetta myöten, sanoo Pipinen.
Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen elinkeinon edunvalvoja, jäsenyritykset ovat Oy Hartwall Ab, MBH Breweries Oy, Momentin Group Oy, Olvi Oyj, Red Bull Finland Oy ja Oy Sinebrychoff Ab.
Lähde ja tilasto: Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry, kuvat Pexels.