Juomaposti Olvi
Juomaposti Olvi Kesä 2025

Kruunaa ruokasi oluella! 

Olut on erinomainen lisä ruokaan kuin ruokaan, koska oluttyylistä riippuen, aromeja riittää niin hienostuneisiin, hentoaromisiin annoksiin kuin tuhteihin herkkuihin. Kun opit muutaman perusvinkin, sen jälkeen vain taivas on rajana – ihan kaiken ruuan voi maustaa oluella!

Oluesta on moneksi ruuanlaitossa – sen hedelmäisyydellä, kirpeydellä, paahteisuudella tai makeudella voidaan korostaa ruoan omia aromeja. Oluella saat ruokaan makuja, jotka joko tukevat ruuan pääaromia tai tasapainoittavat sitä.

Eri oluttyypit maustavat ruokaa eri tavoin: lager-oluiden maltaisuus antaa ruoalle makeutta, joka sopii hyvin yhteen esimerkiksi sienten tai sipulin kanssa. Vehnäoluet tuovat ruokaan hedelmäisyyttä, joka sopii erityisesti vaaleisiin kastikkeisiin ja kalojen hauduttamiseen. Tummahkot oluet tuovat ruokaan tukevuutta ja karamellimaisuutta, joka käy hyvin grillikastikkeisiin ja lihan marinadiin. Erilaisia liha- tai sienikastikkeita voi täydentää tummilla oluilla, silloin kannattaa käyttää ensin vähemmän humaloituja oluita.

Ota vinkit talteen:

– Oluesta tulee ruokaan hiilidioksidia, josta saa kuohkeutta vaikka leipätaikinoihin ja kastikkeisiin. Esimerkiksi vaalea lager sopii hyvin kivennäisveden korvaajaksi blini- tai kreppitaikinassa.

– Oluita joissa on korkea katkeropitoisuus eli voimakas humalointi, kuten IPA-oluissa, kannattaa välttää kokkaamisessa. Humalan katkeruus keittyy kokoon, jolloin humalan maku voimistuu. Kyseisiä oluita ei kannata käyttää ruuanvalmistuksessa, vaan ne sopivat paremmin ruokajuomiksi.

– Jos oluessa on voimakas maku, kuten imperial stout tai muut tummat oluet, kannattaa lisätä niitä ruokaan vähän kerrallaan, ja ruokaa on hyvä maistaa aina lisäyksen jälkeen, varoen ettei maku tule liikaa läpi.

– Olutta käytetään paljon esimerkiksi marinadeissa. Silloin kannattaa käyttää olutta, jossa vähän vahvempi alkoholipitoisuus (yli kuusi prosenttia) että alkoholi mureuttaa lihan.

– Kun käyttää oluita ruuanlaitossa, kannattaa keskittyä oluttyyleihin, jotka ovat maltaisia, kuten esimerkiksi erilaiset red alet, brown alet tai tummat lagerit tai vähän makeita, kuten saksalaiset vehnäoluet tai belgialaiset ale-oluet. Näin hieman makea maku tukee ruuan muita aromeja.

– Hapanoluet kuten berliner weisset tai sour-alet ovat toimivia ruuanlaitossa. Hapanoluista voi esimerkiksi keittää kasaan kirpeänmakeita siirappeja sokerin avulla: pari desiä hedelmäistä hapanolutta ja saman verran sokeria. Siitä tulee suklaakakulle tai jäätelön päälle maukas kastike.

-Hapahkolla, belgialaisella vaalealla vehnäoluella voi korvata kuivan valkoviinin kaikissa resepteissä, koska niiden aromit ovat hyvin samantyyppisiä. Testaa vaikka risotossa!

-Tietyt mausteet viihtyvät oluen seurassa erityisen hyvin. Käytä olutta ruoanvalmistuksessa laakerinlehden, timjamin, inkiväärin tai maustepippurin kanssa, se korostaa näiden mausteiden aromeja todella kauniisti.

– Jos haluat oluen tuoksua ruokaan, muista lisätä se vasta juuri ennen tarjoilua, jolloin tuoksut eivät häviä.

Kuvat: Anikó Lehtinen

Katso myös:

Vinkit talteen: Miten yhdistän oluet ruokiin?