Kotipanimoesittely: Wanderer Brewing
Helsinkiläinen Wanderer Brewing on kahminut menestystä kotiolutkilpailuista niin Suomessa kuin ulkomailla. Lue lisää ja nappaa katkeron ystäviä miellyttävän DIPAn resepti Kotiolutpostista.
Markku Lemisen luotsaama Wanderer Brewing on tullut viime vuosina monille tutuksi kotimaisten kotiolutkilpailujen kärkisijoituksista. Virheettömistä oluista tunnettu, vaellusharrastuksen mukaan nimetty panimo on haalinut menestystä niin valtakunnallisesta kotiolutkilpailusta kuin Himabissestäkin. Viime aikoina Leminen on muiden Panomajun jäsenten kanssa siirtänyt katseensa kansainvälisille kisakentille, joissa Wanderer Brewing onkin pärjännyt todella hyvin. Unkarin, Tšekin ja Slovakian kilpailujen hopeasijat sekä voitto Kroatiasta kertovat kovan luokan kotiolutosaamisesta.
Miten kaikki on alkanut ja millaisella laitteistolla tunnetut oluet nykyään valmistetaan? Kotiolutposti istui elokuisena aamupäivänä alas rupattelemaan näistä aiheista Markku Lemisen kanssa.
Mikä sai aloittamaan kotiolutharrastuksen?
Aloitin vuonna 2015 ja vakavammin olen harrastanut vuodesta 2019 lähtien. Homma lähti liikkeelle perinteisesti äijien saunaillassa, jossa erilaisia oluita juodessa heräsi ajatus: “Pystyiskö näitä tekemään itse?”. Porukka oli heti mukana ja kuukausi eteenpäin meillä oli jo ensimmäisen oluen pano käynnissä.
Millä välineillä aloitit ja millä teet oluesi nykyään?
Aloitimme suurin piirtein halvimmalla mahdollisella setillä, jolla pystyi täysmallasoluita tekemään. Ensimmäiset erät menivät pussimäskäämällä (Reittausblogin ohjeilla tietysti) ja käyminen tapahtui muovipöntöissä.
Nälkä kasvaa syödessä ja laitteistoa on tullut päivitettyä tuntuvasti vuosien aikana, vaikka se vanha muovipönttö löytyykin edelleen varastosta. Nykyään mäskään Brewtools B40 Pro:lla ja käymisastioina toimivat SS Brewtechin Chronicalit ja Fermzillat. Lämpötilakontrolli sujuu SS Brewtechin glykolijäähdyttimellä.
Mitä käymisastiastasi löytyy tällä hetkellä?
Uusi versio kansainvälisissä kilpailuissa erittäin hyvin pärjänneestä, vaniljalla, kaakaonibseillä ja vaahterasiirapilla maustetusta Imperial Pastry Stoutista. Tätä olutta pääsen tekemään syksyllä myös kaupallisen erän, sillä Tšekissä tällä tuli kilpailun parhaan oluen “Best of show”-palkinto ja sen myötä mahdollisuus erän tekemiseen paikallisella pienpanimolla.
(toim.huom. Tätäkin järjettömän kovatasoista olutta maistellaan Kotiolutpostin tulevalla videolla yhdessä alan ammattilaisten kanssa)
Minkä vinkin antaisit aloittelevalle kotipanijalle?
Netti on täynnä tietoa eli ei kun vaan googlaamaan ja foorumeilta kyselemään. Apua löytyy varmasti!
Resepti: DIPA
Eräkoko 23 litraa
Og 1.080
Fg 1.016
ABV 8,4 %
IBU 140
Maltaat:
- Pale Ale 6,5 kg / 81 %
- Carapils 0,5 kg / 6 %
- Dextrose 0,5 kg / 6 %
- Caramel 100 0,3 kg / 4 %
- Melanoidin 0,2 kg / 3 %
Humalat:
Keitto:
- Columbus 45 g @90 min
- Columbus 35 g @45 min
- Simcoe 34 g @30 min
- Citra 65 g @0 min
- Simcoe 35 g @0 min
Kuivahumalointi:
- Columbus 80 g / 3 vrk
- Citra 50 g / 3 vrk
- Mosaic 40 g / 3 vrk
- Simcoe 31 g / 3 vrk
Hiiva:
- Lallemand Verdant IPA
Valmistusohjeet:
Mäskäys:
- Päämäskäys: 68 ºC / 60 min
- Mash-out: 75 ºC / 10 min
Keittoaika 90 min
Käyminen:
- 7 vrk @18ºC
- 2 vrk @20ºC
- Cold Crash 4 vrk @3ºC
Teksti: Erkki Ukkola
Kuvat: Erkki Ukkola & Markku Leminen