Kokkaa oma olut- ja ruokatasting!

Koko illallisen voi järjestää oluen ja ruuan ympärille, tehden perinteisen ateriakokonaisuuden sijaan monta pientä jaettavaa annosta, joiden kaikkien kanssa voi kokeilla erilaisia oluita. Näin illallisesta tulee ohjelmanumero, josta puhutaan vielä pitkään.

Olutposti rakensi menukokonaisuuden, jonka kanssa voi helposti yhdistellä erilaisia oluita. Annoksiin on yhdistetty oluita niin, että osaksi sama oluttyyli käy useaan annokseen, että saa tuntuman myös siitä, miten oluen maku muuttuu erilaisten ruokien seurassa.

Nyt vaan kokeilemaan!

Kaikki annokset ovat neljälle.

Olutvinegretellä silattu vuohenjuustosalaatti

  • 1 punttia salaattia
  • 8 minitomaattia
  • Noin 8-10 viinirypälettä
  • 2/3 dl kuivattuja pähkinöitä ja puolukoita seoksena(kaupasta)
  • Öljyä uunissa paistamiseen
  • 300 g vuohenjuustoa
  • ½ pnt basilikaa

 

Olutvinegrette

  • 1 dl belgityylistä vehnäolutta
  • 2 rkl hunajaa
  • 1 rkl balsamicoa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria

 

Sekoita ainekset ja anna maustua jääkaapissa muutaman tunnin ajan. Vinegrette säilyy jääkaapissa noin viikon.

Laita viinirypäleet sekä tomaatit öljyttyyn uunivuokaan ja uuniin 150 asteeseen. Tue uuniluukku raolleen puulastalla ja anna paahtua 10 minuuttia. Pese ja revi salaatti ja jaa se lautasille. Viipaloi juusto noin sentin paksuisiksi kiekoiksi ja grillaa ne kuumalla, kuivalla paistinpannulla. Asettele juusto lautasille salaatin päälle, laita päälle myös viinirypäleet, tomaatit, pähkinät ja basilikanlehdet. Pirskottele lopuksi olutvinegretteä kaiken päälle ja tarjoa heti. Juomasuosituksena belgityylinen vehnäolut, saison, APA tai belgityylinen blond ale.

Paahdettua ulkofilettä ja kirpeä yrttikastike

Noin 500 g härän ulkofilettä (tai osta paahtopaistia) (VINKKI: Jos olet kasvissyöjä, paahdetut munakoisoviipaleet käyvät tähän myös hyvin)

Putsaa file ja paahda se pannulla tai grillissä muutaman minuutin ajan niin, että se jää keskeltä punaiseksi. Kääri folioon noin 10 minuutiksi ja anna vetäytyä.

Kirpeä yrttikastike

  • 1/2 dl majoneesia
  • 1 dl turkkilaista jugurttia
  • 1 tl pilkottuja kapriksia
  • ½ dl tuoreen timjamin lehtiä
  • ½ dl tuoreen oreganon lehtiä
  • 3 rkl hapanolutta (mielellään sitruksella maustettua)
  • Suolaa ja pippuria

Sekoita kaikki ja anna maustua. Tarjoa paahdetun ulkofileen kera.  Juomasuosituksena saison, IPA, APA, brown ale tai dubbel ale.

Sipuliolutrisotto

  • 1 iso punasipuli pieninä kuutioina
  • 2 dl belgi blonde-olutta
  • 250 g risottoriisiä
  • 50 g voita
  • 8 dl kasvislientä
  • Suolaa
  • Mustapippuria
  • 1 dl kuivattua sipulia(kaupasta)
  • 100 g parmesanjuustoa raastettuna
  • Pari tuoretta rosmariininoksaa

Kuullota sipulit, lisää olut ja kiehauta. Kuullota riisi voissa kattilassa. Lisää sipuliseos riisikattilaan ja kaada hiljalleen mukaan kuuma kasvisliemi, desi kerrallaan. Muista maustaa suolalla ja pippurilla. Sekoita valmiiseen risottoon parmesanjuusto ja kuivattu sipuli. Juomasuosituksena belgian blonde ale, IPA, APA, sitrusmainen hapanolut, gose tai saison.

Portterisuklaakakku ja olutmehustettuja vadelmia

  • 200 g tummaa suklaata
  • 200 g voita
  • 4 kanamunaa
  • 3 dl palmu/ruokosokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl porter- tai stoutolutta
  • 2 rkl perunajauhoja
  • Noin 1,5 dl vadelmia
  • 1/2 dl vadelma-berliner weisseä

Laita leivinpaperia irtopohjavuokaan niin että leivinpaperi tulee reilusti yli. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Vaahdota sokerit ja kananmunat, lisää portteri. Lisää sitten perunajauhot siivilän läpi ja lopuksi voi norona koko ajan sekoittaen. Kaada vuokaan. Paista uunin keskiosassa 175 asteessa noin 15-25 minuuttia, kunnes kakku on keskeltä ihan vähän aaltoileva. Malta jäähdyttää kunnolla. Mehusta vadelmat laittamalla ne kulhoon oluen kera ja painelemalla ne rikki haarukalla. Juomasuosituksena imperial stout, baltic porter, kriek, marjoilla maustettu hapanolut tai sitruunainen hapanolut.

Menu on ilmestynyt Olutposti-lehden numerossa 3/19.