Kokeile laskiaispullaa oluen kera!
Laskiaisajan peruskiista on aina se, kummallako täytteellä pulla syödään, hillolla vai mantelimassalla. Pidät sitten kummasta tahansa, molemmille löytyy olutkumppanit!
Laskiaisen herkku on tuhti, mantelimassalla tai hillolla täytetty, kermavaahdolla silattu pulla. Perinteisesti tämä pulla nautitaan maidon tai kahvin kera, mutta se sopii hyvin myös oluen seuraksi. Laskiaissunnuntaita vietetään tänä vuonna 11.2. ja laskiaistiistaita 13.2. mutta laskiaispulla maistuu kyllä koko helmikuun.
Hillolla täytetty laskiaispulla sopii hyvin hieman happamien, hedelmäisten oluiden kanssa, kuten erilaiset berliner weisset tai sour alet. Hauska yhdistelmä syntyy makeasta pullasta ja hieman suolaisesta gose-oluestakin. Belgialaistyyliset, hedelmäisen sitruksiset oluet löytävät myös kumppanin tästä pullasta tai hieman tukevammat luostarioluetkin. Kaikken tuhdimpien oluiden ystävä voi löytää hyvän kumppanin paahteisista stouteista ja porttereista tai jopa hieman makeista imperial stouteista.
Mantelimassalla täytetty laskiaspulla on maltaisten oluiden ystävä. Erikoisen hyvin tämä pulla sopii red ale -oluiden tai amber lagereiden kanssa, brittityyppisiä IPA-oluita unohtamatta. Myös weizenbockit ja tummat vehnäoluet käyvät hyvin mantelimassalla täytetyn pullan kera. Modernimpi pullansyöjä voi kokeilla mantelimassapullan kanssa myös sitrusmaista NEIPAa, tai perinteistä belgikriekiä.
Laskiainen on tiettävästi alunperin pakanallinen juhla, kristinusko on sittemmin tehnyt siitä oman juhlansa. Suomessa valloillaan olevassa luterilaisessa kristinuskossa laskiainen merkitsee perinteisesti paaston alkamista. Suurin osa laskiaisen vanhoista sanonnoista liittyy ruokaan ja juomaan, kuten tämäkin:
”Laskiaisena syötiin, jotta pyörtyä tahtoivat muutamat. Silloin saivat orjatkin olutta, palkollisetkin panosta.”
Jos ei laskiaispulla maistu, kokeile Olutreissun leivostastingia: