Karvilan Panimon Korven Kutsu – Eräviisauksia oluenjuonnin lomassa
Pienessä Enonkosken kunnassa sijaitseva Karvilan Panimo on suhteellisen uusi toimija suomalaisessa pienpanimokentässä, mutta kasvuhalut ovat siellä kovat. Korpipanimoksikin itseään kutsuva panimo on lyönyt hynttyyt yhteen ulkoilu- ja retkeilyvaatevalmistaja Sastan kanssa eräviisauksien jakamisen tiimoilta.
Suomalaiset ovat retkeily-ja eräilykansaa ja korona-aika vain kiihdytti haluamme samoilla metsissä ja luontopoluilla, joten eräviisaudet ja -niksit ovat tarpeen. Sastan ja Karvilan Panimon eräviisauksia on kerätty kesän ajan sosiaalisen median kautta ,ja niitä ovat jakaneet niin retkeilyn ammattilaiset kuin luonnosta nauttivat harrastajatkin. Näitä viisauksia saamme lukea panimon Korven Kutsu Classic Lagerin pullojen etiketeistä syksyn ajan. Pulloissa on 10 erilaista eräviisautta, hauskoista hyödyllisiin.
Karvilan Panimon ja Sastan yhdessä järjestämässä tapahtumassa saatiin kuulla niin panimon väen kuin retkeilyvaateyrityksenkin näkemyksiä niin oluesta kuin luonnossa liikkumisesta, maukkaan ulkotulella valmistetun ruuan lomassa. Puhumassa oli myös pitkän linjan retkitoimittaja, Retkinikkari Joppe Ranta, joka vinkkasi tapahtuman osallistujille ne parhaat erävinkit. Keittiömestari Tero Mäntykankaan ja ”riistapastori” Petri Huhdan käsissä syntyivät grillissä maukkaat pororibsit ja suussa sulavaa nieriää, jonka jälkeen marraskuun vihvomassa kelissä pääsi lämmittelemään saunaan.
Korpipanimo Karvilassa
Karvilan Panimo sijaitsee nimensä mukaisesti Karvilassa, 30 kilometriä Savonlinnasta pohjoiseen. Ennen maatilana toiminut panimo on keskellä luontoa ja sen pihapiirissä on vanha kuusi, josta panimon henki on lähtöisin. Kuusi löytyy myös panimon pullojen etiketeistä.
Karvilan Panimo on käynnistänyt toimintansa vuonna 2019, mutta itse tila, missä panimo sijaitsee, on osa toimitusjohtaja Jouni Purontauksen lapsuusmaisemaa. Tilan navettarakennus on saanut uuden elämän panimona. Panimon idea jalostui toimitusjohtajan veljenpojan, Ville Purontauksen olutharrastuksesta. – Me asuimme ystäväni Anttipekka Ny:n kanssa Helsingissä ja olimme innokkaita kotioluentekijöitä, hän kertoo. – Setäni Jouni oli miettinyt mitä maatilalle voisi tehdä, ja hän ehdotti, että pientila olisi juuri sopiva panimon perustamiseen.
Panimon päätuote on suodattamaton Korven Kutsu Classic Lager 5,0 %, mutta valikoimassa on myös hellesiä, pale alea, dark lageria, witbieriä sekä erikoiseriä festivaaleille ja ravintoloihin.
– Haluamme olla pienpanimovaihtoehto lagerinjuojille. Suurin osa suomalaisista juo lager-olutta, ja oluemme osuu makuprofiililtaan valtaosalle väestöstä. Teemme oluen Karvilan puhtaaseen pohjaveteen ja pyrimme siihen, että kaikki oluen raaka-aineet ovat ensiluokkaisia, kertoo Purontaus.
– Pyrimme kestävään kehitykseen oluen tuotannossa, mm. mäskimme menee karjarehuksi lähitilalle ja hyödynnämme panimolla aurinkoenergiaa sekä maalämpöä. Oluidemme menekki on ollut hyvää ja olemmekin laajentaneet jo tuotantoa. Aloitimme 500 litran käymisastioilla ja nyt keväällä avatulla uudella puolella meillä on 2500 litran keittolaitteet ja käymisastiamme ovat 2500 ja 5000 litraa, joten voimme tuottaa olutta tehokkaammin ja enemmän. Tavoitteemme on tänä vuonna päästä noin 150 tuhanteen tuotantolitraan. Edelleen kärkituotteemme tulee olemaan lager-olut.
Karvilassa Jouni ja Ville vastaavat panimon päivittäisestä toiminnasta, Anttipekan ollessa vastuussa olutresepteistä ja tuotekehityksestä. Panimo työllistää yhteensä kuusi henkilöä. Oluita on myynnissä maanlaajuisesti päivittäistavarakaupoissa.
– Uskon, että tämäntyyppiselle pienpanimolle on myös kysyntää. Me uskomme, että monet ovat valmiita ostamaan pienpanimolageria isojen panimoiden tuotteiden sijaan, onhan lager monen suomalaisen lempioluttyyli, tuumaa Purontaus.
Teksti ja kuvat: Anikó Lehtinen