Joulukalenterin 2. luukku: Tulosta ilmainen oluttasting-alusta
Olutpostin joulukalenterin toisesta luukusta aukeaa kätevä tasting-alusta, jolla maistelet helposti erilaisia oluita. Voit myös ottaa alustasta kopioita, jolloin iloa riittää useampaan maistelusessioon.
Tasting-alustan toisella puolella on oluiden maun hahmottamista helpottava oluen aromipyörä, josta saat apua oluen maisteluun. Aromipyörässä on kuvattuna sekä oluen ulkonäkö, suutuntuma, aromi ja maku.
Näin järjestät oluttastingin kavereille alustan avulla:
- Oluttastingiin kannattaa valita arvioitavaksi 4–6 olutta. Laita ne alustan lasipaikoille. Oluiden maistelu etenee aina kevyestä tuhdimpaan, vaaleammasta tummempaan. Huomiota kannattaa kiinnittää oluen alkoholipitoisuuteen, hedelmäisyyteen ja maltaan mahdolliseen paahteisuuteen. Maista aina katkeruudeltaan miedompi olut ensin. Voit maistaa oluet myös nk. sokkona, jolloin kukaan ei tiedä oluen merkkiä ja tyyliä.
- Varaa oluttastingiin tulppaaninmuotoiset lasit, aromilasit tai viinilasit, jokaiselle oluelle omansa. Varaa jokaista maisteltavaa olutta noin 5–10 cl/hlö. Kaada oluet maltillisella vaahdolla, koska liian paksu vaahto vaimentaa tuoksuja. Varaa myös hiilihapotonta vettä laseineen makuhermojen neutralisoimiseen.
- Ota maisteltavat oluet viileästä hetken ennen maistelua. Mitä vaaleampi olut ja vähemmän alkoholia, sen viileämpänä se tulisi tarjoilla. Vaaleat kevyet oluet noin 4-6 asteisena, tummahkot oluet 6-8 asteisena, belgi-alet ja barley winet 8-10 asteisena ja tuhdit imperial stoutit 10-16 asteisena.
- Maistaessasi arvioi ensin oluen ulkonäkö valkoista taustaa vasten. Arvioi myös oluen paksuus ja vaahdon kuplakoko. Sitten vie lasi lähelle nenää tai työnnä nenä lasiin ja nuuhkaise syvään. Voit hieman pyöräyttää olutta, että saat aromeja enemmän irti. Sitten maista. Ota lasista reilu siemaus. Nielaise. Arvioi lopuksi jälkimaku.
- Vertaile oluita keskenään, kuvaile niiden makua käyttäen keskustelun pohjana aromipyörää.
Lataa tai printtaa tasting-alusta TÄSTÄ: