Hurmaava kaksikko – sienirisotto ja omenasiideri
Siideriä voi käyttää risoton valmistuksessa valkoviinin sijaan, kokeille vaikka!
Sienet ja kuiva omenasiideri sopivat hyvin yhteen niin ruokapöydässä kuin ruuanvalmistuksessakin. Sienien umamimainen herkullisuus nauttii omenasiiderikylvystä vaikka paistamisen yhteydessä ja sitä voi lurautella huoletta myös sienipatoihin. Parhaiten sienirisoton kanssa sopivat rustiikin omenaiset, englantilaiset omenasiiderit tai sitten kuplivan kevyet ranskalaiset siiderit.
Siiderinen metsäsienirisotto
Risotto:
- 1 salottisipuli kuutioina
- noin 4 rkl oliiviöljyä
- noin 2 rkl voita
- 300 g risottoriisiä
- noin 1,5 l kasvislientä
- 5 dl kuivaa omenasiideriä
- 1 dl parmesanraastetta
- suolaa ja mustapippuria
- tuoretta timjamia
- 2 dl paistettuja metsäsieniä
- 2-3 rkl metsäsieni-siiderivoita
Metsäsieni-siiderivoi:
- 3 rkl pehmeää voita
- 1/2 dl kuivaa omenasiideriä
- 2 dl pienittyjä metsäsieniä kuten kantarelleja
- suolaa ja pippuria
Valmista ensin metsäsienivoi ja paistetut sienet. Paahda putsattuja, paloiteltuja sieniä pannulla hetki voissa. Lisää siideri ja anna hautua kypsäksi. Ota liemi talteen. Laita sienet ja pehmeää voita kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Mausta ja maista, laita viileään vetäytymään.
Valmista risotto kuullottamalla sipulit öljyssä kattilassa pehmeäksi. Laita sitten seos sivuun. Lisää isoon kattilaan voi ja öljy ja kuullota riisit läpinäkyviksi (noin 10 minuuttia). Lisää sitten pari kauhallista kasvislientä sekaan, sekoita ja anna liemen imeytyä, lisää siideri. Toista kunnes riisi on kypsää ja puuromaista. Jos kasvisliemi loppuu, tee lisää tai käytä lisää siideriä.
Sekoita sienivoita risoton sekaan, sitten parmesanraaste mukaan, mausta, ja viimeistele paistetuilla sienillä ja timjamilla. Juomasuosituksena sama kuiva omenasiideri kuin ruuanvalmistuksessakin.