Hotelli- ja ravintolamuseossa Tehtaan tekemää ruokaa ja juomateollisuushistoriaa

Hotelli- ja ravintolamuseossa voi nyt vierailla pysyvän näyttelyn lisäksi Tehtaan tekemää ruokaa-näyttelyssä ja katsella juomateollisuushistoriaa Kuplia ja Kuohuja -mininäyttelyssä.

Museon uusi Tehtaan tekemää ruokaa- näyttely pureutuu suomalaisten elintarvikkeiden ja elintarviketeollisuuden historiaan. Esillä ovat meille tutut elintarvikkeet kuten sokeri, margariini, makkara, broileri, leipä ja sipsit, joiden valmistuksesta, historiasta ja kulutuksesta näyttely kertoo sekä esineistön että animaatioiden kautta.

Erilaisia pakkauksia näyttelyssä on paljon.

 

Samalla näyttely tarjoaa kurkistuksen suomalaiseen elintarvikemarkkinointiin ja pakkauksiin, olivathan nämä tuotteet pääsääntöisesti pakattuja elintarvikkeita, joita kuluttajat ostivat kaupasta. Ruokapakkauksiin liittyy muistoja, ovathan ne olleet esillä hyvin monessa kotitaloudessa ja onkin hauskaa tarkastella hyvin valaistujen pakkausten tekstejä ja kuvia.

Margariinin yleistymistä haittasi 1960-luvulla ollut ”kissakohu”.

 

Suomalainen elintarviketeollisuuden synty voidaan laskea Turun sokeritehtaan käynnistyksestä vuonna 1758, mutta vasta 1900-luvulla tapahtunut kaupungistuminen, elintason nousu, naisten työssäkäynti ja automatisaatio toivat tehdasvalmisteiset elintarvikkeet laajasti suomalaisten koteihin.  Sokeri on vanhin teollinen erintarvikkeemme joka oli ensin harvinainen herkku ja sitten, elintason noustessa toisen maailmasodan jälkeen nousi yleiseksi käyttöhyödykkeeksi. Näyttelyssä käydään sokerin teollista historiaa läpi tähän päivään asti.

Suomen vanhin teollisesti valmistettu elintarvike on sokeri.

 

Teollisten elintarvikkeiden valikoima monipuolistui ja niiden kulutus kasvoi läpi 1900-luvun. Elintarviketeollisuus onkin merkittävästi muuttanut sekä suomalaista ruoantuotantoa, suomalaisten ruokasuhdetta, että arkea. Näyttelyssä voi oppia myös paljon itse elintarvikkeista, joiden historiaa käydään läpi nimeä myöten – sieltä paljastuu esimerkiksi broilerin nimen tarina!

Sipsejä on tehty Suomessa pääsääntöisesti 1970-luvulta, mutta suosio räjähti vasta 1990-luvulla.

 

Näyttelyä tarkastellessa huomaa myös vuosikymmenten ruokatrendit ja -uskomukset. Teollisten elintarvikkeiden mainonnassa on vuosikymmenten mittaan vedottu niin ruoan herkullisuuteen, terveyteen, laatuun, ravitsevuuteen, edulliseen hintaan, aitoihin makuihin ja kuin luonnollisuuteen. Valmisruoissa ja säilykkeissä on painotettu helppoutta, nopeutta ja hyvää säilyvyyttä. Elintarvikemainonnan avuksi otettiin myös usein vitsikkäitä sanaleikkejä sekä koko kansan tuntemia julkkiksiakin.

Näyttelyn hauskat animaatiot johdattavat sokerin, leivän ja sipsien teollisen valmistuksen saloihin. Lisäksi kävijät voivat jakaa parhaita valmisruokien tuunausvinkkejään. Museon opastukset ovat erinomaisia ja tämän näyttelyn opastuksessa saa kuulemma sipsimaistiaisetkin!

Kuplia ja Kuohuja – juomateollisuuden historiaa

Helmikuun loppuun asti ehtii myös katsastaa Kuplia ja kuohuja -pienoisnäyttelyn, joka on tehty yhteistyössä Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton kanssa. Näyttelyssä eri vuosikymmenten pullot, tölkit ja etiketit kertovat juomien ja teollisuuden kehityksestä sekä juomabrändien muutoksista.

Tehtaan tekemää ruokaa -näyttely on esillä Hotelli- ja ravintolamuseossa 31.1.-1.9.2024. Näyttelyn on tuottanut Suomen maatalousmuseo Sarka.  Panimo- ja virvoitusjuomaliiton kanssa yhdessä tehty Kuplia ja kuohuja -pienoisnäyttely on esillä 5.12.2023-29.2.2024.

Kuvat: Anikó Lehtinen

Katso lisää:

Makuasioita – Suomalainen ruoka- ja juomakulttuuri Hotelli- ja ravintolamuseossa